Res till Italien

Tvätten hänger på tork ovanför de smala gatorna mellan de vackert jordfärgade husfasaderna i Roms gamla arbetarkvarter Trastevere. En grupp småpojkar sparkar boll mot en mur. En ung kille med solglasögon i pannan ställer ifrån sig sin Vespa och hälsar på de gamla, espressodrickande männen på den lilla utomhuskaffebaren. De börjar direkt prata och man behöver inte kunna italienska för att förstå vad det handlar om. Ämnet är fotboll, och namn från Juventus och Fiorentina flyger genom luften och blandar sig med ljudet av den täta trafiken och doften av sjudande pasta marinara. Det är en semester i Italien.

Invånarantal 62 milj.
Huvudstad Rom
Språk Italienska
Il Tricolore har använts sedan 1948, men färgerna har gått igen i den italienska flaggan sedan 1700-talet
Visste du att...
italienarna under många år har varit stolta över sin matlagningskonst? När McDonald’s öppnade 1986 i Rom så delade matlagningsentusiaster ut spaghetti för att påminna om Italiens kulinariska rötter.
så sent som 1914 ställdes sex kvinnor inför rätta på Sardinien. Deras brott? Att bedriva häxkonst!

Rom

Av Italiens 62 miljoner invånare bor 2,8 miljoner i landets storslagna huvudstad, och varje år besöks staden av människor från alla världsdelar, som med egna ögon vill se några av världens mest kända historiska byggnadsverk: Forum Romanum och Colosseum som tar oss tillbaka det stora imperiets tid när slavar kämpade för livet mot andra gladiatorer eller vilda djur. Och förstås Vatikanen med det imponerande Sixtinska kapellet och den hisnande utsikten från toppen av Peterskyrkan. Pantheon, Fontana di Trevi och Caesars berömda akvedukter bidrar också till att locka tusentals turister till staden. Rom är också livsnjutarnas stad, och mellan den obligatoriska sightseeingen ska man också avsätta tid för att ströva runt i Villa Borghese, dricka kaffe på en av de många piazzorna eller slå sig ner på Spanska trappan och äta en glass eller betrakta strömmen av stilmedvetna ungdomar som besöker modebutikerna längs de omkringliggande gatorna.

Milano

Säger man mode och Italien i samma andetag går det inte att komma undan Milano. Är man på jakt efter modeupplevelser av det ultrahippa slaget, ska man gå en tur längs Via Monte Napoleone där extravaganta butiker ligger på rad eller på Vittorio Emanuele II där de modemedvetna italienskorna går en egen catwalk nerför gatan. Norditaliens stora industristad är också känd som hemstad för framgångsrika varumärken och industriföretag som Pirelli, Campari och Alfa Romeo. Stadens helt dominerande symbol är dock den imposanta domkyrkan Duomo med sina många skulpturer och spiror, som det tog nästan 500 år att färdigställa.
Milano

Norditalien

Nära Milano, på Alpernas solsida, ligger de vackra sjöarna Comosjön samt Maggiore, Lugano och Orta och längre in i landet den vackra Gardasjön som många skandinaver minns som en av de första stora turistdestinationerna i Italien. Är man i de trakterna bör man också passa på att se Verona som förutom historien om Romeo och Julia är känd för sin vackra amfiteater där man kan se operaföreställningar under bar himmel. 

Det finns också musik i Venedig, både till vardags omkring Markusplatsen, under karnevalen i februari och när gondoljären låter gondolen glida fram längs Canal Grande. Den fascinerande kanalstaden med Dogepalatset, Suckarnas bro och de många vackra palatsen frestar många att förlägga sin semester här. Vackra slott och palats finns det också många av i Florens, och vacker är också den gamla, karakteristiskt grönrandiga marmordomkyrkan med den nygotiska fasaden. Florens ska emellertid också upplevas på den stora, färgstarka marknaden omkring Piazza San Lorenzo.

Verona

Syditalien och Sicilien

Syditalien rymmer flera kapitel i sig, och åker man till Neapel ska man förutom det intensiva nöjeslivet i det berömda Spaccanapolikvarteret också göra en utflykt till toppen av Vesuvius. Och naturligtvis också till Pompeji som för nästan tvåtusen år sedan fick känna på vulkanens krafter när den fornromerska staden begravdes under flera meter tjock aska. Det finns möjlighet att uppleva annan vulkanisk aktivitet på Sicilien där Etna med en höjd på 3 323 meter och en kraterdiameter på 40 km är Europas största vulkan. Man kan till exempel betrakta Etna på avstånd från den betagande sicilianska staden Taormina som ligger på en 200 meter hög klippavsats med utsikt över Joniska havet.
Etna
Besök också Siciliens viktigaste hamnstad Messina som har rötter som sträcker sig ända tillbaka till den grekiska mytologin. Många av stadens historiska byggnader förstördes under flera jordskalv på 1900-talet, men sedan dess har staden återuppbyggts. Stadens symbol är världens största astronomiska klocka, Orologio Astronomico på Piazza del Duomo, som ger ljud ifrån sig varje dag på slaget 12. Även stadens imponerande katedral, Duomo, är värd att titta närmare på. En semester i Italien är också en badsemester. Den italienska rivieran, Adriatkusten, Medelhavet, Amalfikusten, badsjöarna eller öarna i Neapelbukten erbjuder alla fina möjligheter att kombinera stora kulturupplevelser med en avkopplande solsemester.
Messina

Italienresor

 • Puccini-festival

  Njut av två fantastiska Puccini-operor under den berömda festivalen i Torre del Lago och utflykter till San Gimignano och Lucca.

  4,1
  • 2 avgångar
  • 5 dagar
  • Från 11 798:–
  från Köpenhamn
 • Njut på italienska i Toscana och Umbrien

  Två av Italiens vackraste regioner med de charmiga medeltida städerna Siena, San Gimignano och Orvieto.

  4,3
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 10 498:–
  från Stockholm
Dela den här sidan