Serbien

Serbien har väldigt mycket att erbjuda. Här finns vacker natur och imponerande gamla fästningar och kyrkor. Landet är också kontrasternas land med allt från fattigdom och förfall till renodlad idyll och en ungdomlig festkultur. Under modern tid har landet härjats av krig, men idag lever Serbiens befolkning ett tryggt liv utan våld och attacker. Upplev serbiska sånger fyllda av längtan och smäktande violiner, njut av det serbiska köket som erbjuder råvaror av hög kvalitet, lokalt producerade viner och konjak, delikata ostar, nyskördad paprika och kål – och massor av grillat kött.

Invånarantal 7,2 milj.
Huvudstad Belgrad
Språk Serbiska
Serbiens nuvarande flagga infördes 1992 som Jugoslaviens flagga. De panslaviska färgerna, som går i blått, vitt och rött, kommer från Rysslands flagga.
Visste du att...
Einstein undervisade på universitetet i Novi Sad, där han bodde med sin serbiska hustru?
NATO av misstag bombade den kinesiska ambassaden i Belgrad 1999?

Natur

Donau korsar Serbien på sin väg ut mot Svarta havet och får sällskap av de stora floderna Sava, Morava och Tisa med bifloder. Söder om Donau ändrar det serbiska landskapet karaktär och glider över i ett kulligt landskap och ännu längre söderut i berg. De högsta bergen finns vid gränsen till Montenegro och Makedonien. Moravas utmärkande floddal delar bergslandskapet i två och utgör en viktig trafikkorridor, och längs Donau ligger de stora industristäderna.

Historik

Den självständiga staten Serbien bildades 1159 när serbiska folkgrupper förenades, och under en tid hörde även Nordgrekland och Bulgarien till Serbien. På 1300-talet erövrade osmanerna landet och stannade sedan där i 500 år, varpå Serbien blev självständigt 1878. År 1912-13 deltog Serbien i Balkankriget mot Osmanska riket, men det rådde spänningar mellan Serbien och Österrike-Ungern. 1914 mördade en serbisk student den österrikisk-ungerska tronföljaren i Sarajevo, vilket innebar startskottet för första världskriget. År 1918 blev Serbien kärnan i det nybildade kungariket med en blandning av serber, kroater och slovener, och efter andra världskriget bildades Socialistiska Federativa Republiken Jugoslavien med Tito i spetsen. Under hela 1980-talet trappades konflikterna mellan de olika republikerna upp. Slovenien och Kroatien åberopade självständighet och ett krig bröt ut i början av 1990-talet. Serbiens dåvarande president Slobodan Milosevic ville ha serbisk dominans i samband med upplösningen av Jugoslavien, och ett våldsamt inbördeskrig trappades upp och varade fram till 1990 när NATO-styrkor bombade Serbien. Sedan dess har politisk instabilitet och oenighet präglat den serbiska republiken. Idag är regeringen vänligt inställd till EU och har börjat närma sig omvärlden.

Belgrad

Belgrad var huvudstad i före detta Jugoslavien och är idag huvudstad i Serbiska Republiken. Staden ligger där Savafloden mynnar ut i Donau, med en strategiskt viktig belägenhet som har medfört en del strider i området under årens lopp. Därför är byggnaderna i staden högst några hundra år gamla. På den högsta punkten i den inre delen av staden ligger St. Sava-katedralen som är den största i sitt slag i den ortodoxa världen, med 70 meter till kupolens topp och plats för nästan 11 000 besökare. I mausoleet Blommornas hus ligger Jugoslaviens framlidne president Tito begravd.  På den gamla stadsdelens norra spets ligger den välbevarade fästningen Kalemegdan som byggdes på 1700-talet. Fästningen är omgiven av en imponerande park med ett rikt folkliv. Belgrad har attackerats eller förstörts minst 20 gånger av bland annat romer, osmaner, nazister och senast av NATO 1999. Idag är Belgrad en vacker, livsbejakande stad med massor av trevliga ställen och staden är känd för sitt livliga nattliv.

Novi Sad

Novi Sad är Serbiens näststörsta stad med cirka 240 000 invånare.  Staden grundades 1694 och vann 1748 status som fristad. Den ökande handeln och koncentrationen av framför allt serbisk kultur gjorde att staden omtalades som Serbiens Aten, och före första världskriget var staden serbernas kulturcentrum. Idag är Novi Sad fortfarande en viktig kulturstad med ett ortodoxt biskopssäte. Stadens arkitektur har varit under österrikiskt-ungerskt inflytande. Längs de slingrande gatorna ligger små butiker och gallerier och i stadens parker går det att lyssna på musik.

Den stora Balkanresan

En historisk resa genom Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Montenegro, Serbien och Makedonien

4,4
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 19 898:–
från Stockholm
Dela den här sidan