Res till USA

Stjärnrestauranger och snabbmatskultur. Lyxhotell och bisarra motell. Konsttempel och rodeo. 88 000 km motorvägar och dammiga, ändlösa prärier. Guds eget land breder ut sig från Mount McKinley till Death Valley, från Manhattans eleganta skyline över de karga Klippiga bergen till badsemester med Hollywoodstjärnorna i Kalifornien. Här finns pulserande metropoler som aldrig sover och nationalparker där man bara hör ljudet av frustande bisonoxar. Världens supermakt är många saker samtidigt och en magnet för jordens alla folkslag. USA är skapat av det material som drömländer byggs av.

Invånarantal 321 milj.
Huvudstad Washington D.C.
Språk Engelska
Den amerikanska flaggan är den enda som vajar på månen!
Visste du att...
även om engelska är det mest utbredda språket i USA, så har USA faktiskt inte något officiellt språk överhuvudtaget?
melodin till USA:s nationalsång ”The Star-Spangled Banner” kommer från en brittisk dryckesvisa från slutet av 1700-talet; "The Anacreontic Song"?

New York

Empire State Building och Chrysler-byggnaden tornar upp sig mellan hundratals skyhöga kontorsbyggnader i glas och stål. Nedanför Central Park åker man rullskridskor, i SoHo och Tribeca shoppas konst och efter arbetet tar konstnärer och gallerister vägen hem över Brooklyn Bridge till den nya innestadsdelen Williamsburg. Man har hela tiden känslan av att ha varit här förr – även vid sitt första besök. New Yorks skyline med Manhattans enorma skyskrapor har återgetts så många gånger på film att det ibland kan vara svårt att se skillnaden på fiktion och verklighet. Men den väcker starka känslor när man betraktar den på nära håll.
Den amerikanska ikonen Frihetsgudinnan

USA:s östkust

Men USA är naturligtvis mycket mer än Wall Street, Chinatown, Little Italy, Times Square, Broadway och The Big Apple. Reser man till USA:s östkust är New York City ett måste, precis som Frihetsklockan i Philadelphia, kasino- och badorten Atlantic City, Vita Huset i Washington DC eller naturen runt Niagarafallen och nationalparken Shenandoah.

Det är också värt att besöka det anrika och mycket ”europeiska” New England – USA:s nordöstra hörn med delstaterna Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, Vermont, New Hampshire och Maine samt de prestigefulla universiteten Harvard och Yale. Utanför storstaden Boston, som svämmar över av bokkaféer i North End och atmosfären i Beacon Hill, kan man tillbringa en idyllisk semester i skogar fulla med lönn, ask, ek, björk och bok.

Niagarafallen

Klippiga bergen och Mellanvästern

Vill man resa ännu längre bort från Amerikas storstäder ska man semestra i Klippiga bergen och vilda västern med delstaterna Idaho, Montana, Wyoming och Colorado. Det ser ut som ett levande vykort med vidsträckta horisonter, stora bergskedjor och imponerande nationalparker som till exempel Yellowstone. Inte allt för långt borta ligger dessutom präriedelstaterna Kansas, Nebraska och South Dakota, med Mount Rushmore och det kända monumentet av de fyra presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln och Theodore Roosevelt, vilkas enorma stenansikten är lika höga som sexvåningshus. Glöm inte Chicago och de stora sjöarna – den gamla gangsterstaden har förvandlat sig till en spännande arkitektonisk drömstad med en imponerande skyline som pryds av det 443 meter höga Sears Tower, som nu är USA:s nästhögsta skyskrapa efter One World Trade Center på 541 meter. Men Chicago ståtar inte bara med höga hus, staden har även ett spännande och rikt musikliv.
Mount Rushmore i South Dakota

USA:s västkust

Musik finns det också mycket av i Seattle eller The Emerald City, med Olympic-bergen som vacker fond mot väst och det 4 400 m höga Mount Rainier mot sydöst. Staden som blev världskänd för musikstilen grunge på 1990-talet har också mycket passande fått ett eget musikmuseum som är ritat av stjärnarkitekten Frank O. Gehry. Från Seattle kan man åka norrut mot Vancouver i Kanada eller söderut längs Stillahavskusten där man kan se både valar, delfiner och sjölejon. Många vill unna sig en semester i det soliga Kalifornien med San Francisco, Hollywood och den lilla staden Solvang, som har en tydlig dansk prägel. Se också till att hinna med ett besök i Joshua Tree National Park, som har fått sitt namn efter den lilla palmen som har anpassat sig efter de karga förhållandena i Kaliforniens Mojaveöknen. Parken ligger på gränsen mellan två ökentyper – på den ena sidan den lägre och karga Coloradoöknen i söder och på den andra sidan den frodigare och högre belägna Mojaveöknen lite längre mot norr. Det finns också massor att uppleva i delstater som Arizona, Nevada, Utah och New Mexico: Från naturupplevelser i Grand Canyon över neonblinkande spelhallar i Las Vegas till det exotiska Santa Fe.
Bruce Canyon i Utah

USA:s sydstater

Sydvästra USA erbjuder en unik möjlighet att resa in i själen hos de indianska kulturerna, till exempel i det stora navajoreservatet och alla puebloindianska byar i New Mexico. Man kan också göra en musikresa till jazzens hemstad New Orleans, countrymusikens huvudstad Nashville och Elvis Presleys Graceland i Memphis, Tennessee. Är man mer inne på stora bilar och motorcyklar, som Chevrolet, Buick eller Harley Davidson ska man självklart resa längs den legendariska Route 66. Vägen från Chicago till Los Angeles sträcker sig över 3 939 kilometer och går genom åtta delstater.
Med häst och vagn i New Orleans

USAresor

 • New York, New York - Start spreading the news!

  Bo 4-stjärnigt på Manhattan och utforska staden som aldrig sover: ”Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.”

  4,5
  • 2 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 21 998:–
  från Stockholm
 • Road trip genom sydstaterna Texas & Louisiana

  Upplev en magisk resa ’on the road’ genom Texas och Louisiana, från JFK:s minnesmärke i Dallas till New Orleans svängiga jazz.

  • 09-09-2024
  • 10 dagar
  • 32 998:–
  från Stockholm
 • På upptäcktsfärd i Cascadia – Pacific Northwest

  En bildskön resa i nordvästra Nordamerika - från Seattle till Vancouver och Vancouver Island med fantastiska kustlandskap som resesällskap.

  • 16-04-2025
  • 10 dagar
  • 37 498:–
  från Stockholm
 • USA:s sydstater

  Borta med vinden

  En charmerande rundresa genom USA:s sydstater. Med jazziga New Orleans, countrystaden Nashville och Elvis hemstad Memphis

  4,6
  • 08-09-2024
  • 13 dagar
  • 39 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan