Res till Kanada

Lönnbladet är Kanadas allestädes närvarande nationalsymbol. Man ser dem på sirapsflaskor, på de många vajande flaggorna, på det populära ishockeylandslagets tröjor, på bergsvandrarnas ryggsäckar och på träden i de stora, djupa skogarna. Världens näststörsta land är en skattkammare för människor som älskar natur och vildmarksliv. En resa till Kanada bjuder på massor av dramatiska naturscener och möjligheten att komma nära naturens alla element.

Invånarantal 35 milj.
Huvudstad Ottawa
Språk Engelska och franska
Lönnlövet i mitten av flaggan har varit en kanadensisk symbol sedan 1700-talet
Visste du att...
Kanadas största stad Montreal grundades av en grupp franska mystiker 1642?
i Kanada har man varit framgångsrik med djurpassager över motorvägarna? Både brunbjörnar, vargar, järv och lodjur använder sig av gångbroar utan fara för att bli påkörda av bilar.

Kanadas geografi

En semester i Kanada är lika med avsides belägna vandringsstigar, vidsträckta prärier, stormiga floder och fruktbara slätter. Här finns berg och bergssjöar, en lång rad nationalparker och gott om plats att röra sig. De endast 34 miljoner invånarna fyller inte direkt ut den stora ytan, som utgör nästan tio miljoner kvadratkilometer.
CN Tower i Toronto

Montreal och Vancouver

Den näststörsta staden i Kanada är den fransktalande metropolen Montreal i Quebec, som med sina 3 600 000 invånare samtidigt är den andra största fransktalande staden i världen efter Paris. Montreal ligger cirka 200 km väster om provinsens huvudstad Quebec, och 150 km öster om Ottawa, Kanadas huvudstad. Om semestern tillbringas i Montreal kan ett besök på Cosmodome Space Sciences Centre rekommenderas, som ger besökaren imaginära, men verklighetstrogna utflykter till rymden. Eller Jardin Botanique, världens tredje största botaniska trädgård med 22 000 olika växtarter, samt Mount Royal Park – stadens gröna lunga där man kan jogga, cykla, rida och slappna av. Den vackrast belägna av Kanadas stora städer är nog ändå Vancouver, som ligger mitt emellan bergen ut mot Stilla havet, i en vacker förening mellan storstadsmetropol och natur.
Stanley Park i Vancouver

Toronto

Det finns naturligtvis även många storstäder i Kanada, varav den största är Toronto. Med sina 5,6 miljoner invånare är staden samtidigt Nordamerikas femte största, och ett av de viktigaste finans- och handelscentrumen i den här delen av världen. Med över 80 etniska grupper, 170 nationaliteter och över 100 olika språk är Ontarioprovinsens huvudstad dessutom en av de mest multikulturella städerna i världen. Stora grupper av kineser, italienare och greker sätter sin prägel på varsin del av staden, med tvåspråkiga skyltar i t.ex. Little Italy och Chinatown. Stadens stora marknad St. Lawrence, som ligger i hjärtat av den gamla historiska stadsdelen, är utsedd till en av världens bästa gastronomiska marknader och ett måste för gastronomifantaster. En annan av stadens stora attraktioner är det imponerande CN Tower (Canadian National Tower), som med sina 553,3 meter över havet var världens högsta byggnad fram till dess att det 828 meter höga Burj Khalifa (tidigare Burj Dubai) stod färdigt i Förenade Arabemiraten år 2010. Det behöver inte förklaras att utsikten från plattformen, som ligger på 446 meters höjd, är förtrollande. Vid klart väder går det att se ända till Niagarafallen 120 km bort.
Vackra Toronto

Kanadas natur­sevärdheter

Man ska naturligtvis inte heller missa Rocky Mountains bergstoppar, vackra bergssjöar, stormiga floder och möjligheten att komma nära bisonoxar och björnar. Upplev Banffs och Jasper nationalparker, den otroligt vackra Icefield Parkway, som förbinder de två parkerna och är världens vackraste bergsväg. Inte att förglömma, Glacier nationalpark som ligger på gränsen mot USA. Nationalparkerna Kootenay och Yoho är även de väl värda ett besök. Man ska heller inte missa de enorma Niagarafallen på gränsen mot den amerikanska staten New York.

Kanada och Klippiga bergen

Från Calgary till Vancouver med Kanadas vackraste nationalparker, glaciärer, sjöar och bergsbyar

4,4
  • 20-09-2024
  • 10 dagar
  • 44 998:–
Flera flygplatser
Dela den här sidan