Res till Colombia

Colombia har oerhört mycket att erbjuda, både vad gäller historia, kultur och natur. Från de snötäckta Anderna över låglandets tropiska regnskogar och den solrika karibiska kusten ligger naturupplevelserna uppradade och bara väntar på ett besök. I städerna ser du spännande arkitektur från kolonialtiden och de vackra kaffeområdena lockar med frodiga odlingar, glada människor och härligt klimat. Befolkningen är en blandning av europeiska ättlingar, afrikaner och indianer. Med var sin historia och kultur gör dessa befolkningsgrupper Colombia till ett färgsprakande och spännande resmål.

Invånarantal 47,2 milj.
Huvudstad Bogotá
Språk Spanska
Den röda färgen står för blodet som spilldes under självständighetskriget.
Visste du att...
Nobelprisförfattaren Gabriel Garcia Marquez kommer från Colombia? Han är den fjärde sydamerikanen som mottar Nobelpriset i litteratur. 
Det talas cirka 80 inhemska språk i Colombia? Spanska är det officiella språket, men de inhemska språken har officiell status i de regioner de talas.

Colombias natur

Colombia ligger i det nordvästra hörnet av Sydamerika och gränsar till Panama, Venezuela, Brasilien, Peru och Ecuador. Den norra kusten vänder sig mot Karibiska havet och den västra mot Stilla havet. Landets västra del genomdras av Anderna med deras höga, snöklädda toppar och svala platåer, medan övre Amazonflodens och Orinocoflodens låga, heta sumpmarker fyller dess östra och sydöstra delar. Colombia bjuder på många olika naturscenarier, från högalpina områden och vulkaner till dimregnskog, mangroveträsk, öken och savann. Vid de karibiska kusterna finns det dessutom vita sandstränder och korallrev. Till Colombia hör även de idylliska öarna San Andres och Provicencia som ligger långt norr om Nicaraguas kust.

Colombias befolkning

Colombias 47 miljoner invånare är romersk-katolska. Hälften är mestiser (en blandning av europeiskt och indianskt ursprung). Dessutom finns det vita, mulatter, svarta, blandningar av svarta och indianer, samt endast en procent fullblodiga indianer. Ändå talas här över 200 olika indianspråk och dialekter förutom det spanska huvudspråket. Under 80- och 90-talet sökte sig många in till storstäderna, främst Bogotá och Medellín, och detta resulterade i stora slumkvarter. Dock har freden i landet lett till att många har återvänt till landsorterna och dels är ekonomin så markant förbättrad att det även har haft en positiv effekt på levnadsvillkoren för landets fattigaste befolkning.
Cartagena, Colombia

Colombias historia

År 1499 gick de första spanjorerna i land i den delen som idag motsvarar norra Colombia. Det första de lade märke till var indianernas många smycken och konsthantverk i guld. Detta gav näring åt myten om det förgyllda landet Eldorado, och de under årens lopp tvingades de colombianska kusterna ta emot en hord av spanska upptäcktsresande. Colombia blev snart en spansk koloni under namnet Nya Granada, och täckte även det nuvarande Ecuador och Venezuela. Under hela kolonialtiden gjorde de infödda colombianerna spridda och tämligen tama uppror mot spanjorerna. Det var först när Simon Bolivars motståndsrörelse blev aktiv som Colombia blev självständigt. Den nya republiken upprättades 1819 och omfattade även Ecuador, Venezuela, Peru och Panama och fick namnet Gran Colombia. Den nya republiken varade bara i 11 år och 1886 blev Colombia den republik som även styr landet idag. Befolkningen är öppen och hjärtlig, något som man har lyckats bevara även under svåra perioder på 1900-talet. Idag upplever man ett fridfullt land med en ekonomi som växer snabbast i hela Sydamerika.

Taganga, Colombia

Attraktioner i Colombia

Huvudstaden Bogotá har en futuristisk arkitektur, katedraler från kolonialtiden, extravaganta varuhus och små försäljningsbodar i varje gatuhörn. Det historiska kvarteret La Calendaria utgör Bogotás hjärta med sina många kolonialbyggnader, kyrkor och museer. Stadens vackraste utsikt hittar man på toppen av berget Cerro de Monserrate. En tur med kabinbana eller en timmes stigande vandring belönas med fantastiska fotomöjligheter. Hamnstaden Cartagena på Colombias nordkust är känd för sin historia och skönhet. Den gamla kolonialstaden är späckad med kyrkor och fina arkitektoniska pärlor längs de kullerstensklädda gatorna.

Colombias näst största stad Medellín har korats till världens mest innovativa stad och räknas som en av kontinentens bästa städer att bo i. Det nya, moderna tunnelbanesystemet är en särskild succé eftersom man har lyckats integrera några av de fattigaste områdena i stadens utkant. Idag har befolkningen både billig och lätt tillgång till såväl arbetsplatser som utbildning. Här hittar man även världens största utställning av den berömda konstnären Fernando Boteros konstverk och statyer. Landets pärla är det vackra kaffeområdet där de gröna plantagerna breder ut sig längs bergssluttningarna. Här möts man av den vänliga befolkningen, vacker natur och de charmiga städerna med spännande arkitektur.

Den som söker ännu mer strandidyll än de karibiska kusterna kan erbjuda, ska åka till öarna San Andres och Providencia. Ögruppen ligger ganska långt från Colombia, vid Nicaraguas östkust, men den är väl värd ett besök med vackra sandstränder, korallrev och goda möjligheter till snorkling. Lämningar från gamla indianska kulturer kan också sätta lite krydda på en resa till Colombia, och man kan med fördel besöka Ciudida Perdad (den glömda staden). Den glömda staden är en gammal indianstad som byggdes mellan 1000- och 3000-talet. Den är en av de största i sitt slag i hela Latinamerika och har 150 stenterrasser inhuggna i klipporna. Staden ligger gömd långt inne i djungeln mellan de norra bergen. Det finns inga vägar till staden och en vandring till närmaste stad tar sex dagar. Resan är dock mödan värd. Fler indianäventyr kan inhämtas vid den vackra Laguna de Guatavita eller i den arkeologiska parken San Agustín. Förstnämnda är en sjö där muiscaindianer har offrat guld och smaragder till gudarna. Det sägs att det är här legenden om Eldorado uppstod. I San Augustín finns det över 500 statyer och gravstenar från en gammal indiankultur som fanns långt före spanjorernas ankomst och var spridd över ett stort område, där Magdalenafloden flyter genom bergsdalen.

Colombiaresor

 • Max. 24 deltagare

  Magiska Colombia: kaffe, kärlek och kulturarv

  Följ med Albatros till magiska Colombia som bjuder på miljonstäder, kaffeodlingar, kolonial arkitektur och mycket vacker natur.

  • 3 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 39 998:–
  från Stockholm
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan