Res till Peru

Peru är fullspäckat med reminiscenser från tidiga indiankulturer, från inkakulturen och den spanska kolonialtiden. Inkaindianernas huvudstad Cuzco, den heliga dalen, Machu Picchu och dagens indiankulturer vid Titicacasjön kan inte undgå att fascinera oss. Den omväxlande naturen omfattar torr sandöken, snötäckta bergstoppar, brusande floder och den ständigt gröna Amazonasdjungeln.

Invånarantal 30,7 milj.
Huvudstad Lima
Språk Quechua och spanska
De rödvita färgerna är inspirerade av självständighetskriget mot Spanien.
Visste du att...

det växer mer än 1000 olika orkidéarter i Peru?

världens största ravin, Colcaravinen, ligger i Peru? Den är mer än 4000 meter djup.

Perus geografi

Peru ligger i västra Sydamerika med kust mot Stilla havet och landgränser mot Ecuador, Colombia, Brasilien, Argentina och Chile. Bergskedjan Anderna sträcker sig genom hela landet och skiljer den torra, ökenaktiga kusten från den fuktiga Amazonasdjungeln. I norra Peru ligger landets högsta berg, Huascaran på 6 768 meter. Och det här höga berget har sällskap av andra. Över en sträckning på 160 km reser sig över tusen berg mer än 6 000 meter upp. Många av dessa är vulkaner. I de höga bergen har många floder sin upprinnelse. De löper ner genom djungelregionen österut eller ner genom den ökenliknande kuststräckningen och ut i Stilla havet. De bördiga oaserna omkring floderna i det annars torra kustområdet är landets bästa jordbruksområden. Här odlas bomull och sockerrör, medan höglandets jordbruksområden används för majs, bönor och som betesmark för boskap och lamadjur. Tamboskapen i bergen får dela plats och föda med vilda lamaarter som guanaco och vikunja. I regnskogen lever apor, tapirer, bältdjur och jaguarer, och mängder av fågel och fisk lever i luften respektive i vattnen runt omkring.

Perus befolkning

Perus 30 miljoner invånare är huvudsakligen romersk-katolska. Omkring hälften av befolkningen lever i kustlandets oaser och städer, medan regnskogarna österut är glest befolkade. Ungefär halva delen av befolkningen är fullblodsindianer och talar det gamla inkaspråket quechua eller aymara som har talats av aymaraindianerna i århundraden.

Perus historia

Peru har genom tiderna varit befolkat av kända indiankulturer som mochica-, nazca- och tiahuanacokulturerna, men det är Inkariket som de flesta tänker på när man nämner Peru. De första spadtagen till det legendariska Inkariket togs i Cuzco ca år 1100. När spanjorerna kom till Peru i början av 1500-talet, stod Inkariket som starkast och sträckte sig över nästan hela Peru samt delar av Ecuador, Chile, Bolivia och Argentina. Peru kom under spanskt herravälde när conquistadoren Francisco Pizarro 1532 gick i land med en uttrycklig önskan om att erövra staten.

Det var inget större problem eftersom Inkariket vid den tidpunkten var splittrat av ett långvarigt inbördeskrig. De spanska erövrarna ödelade också de övriga indiankulturerna och grundade Lima som huvudstad i Peru som på den tiden omfattade nästan hela spanska Sydamerika. Området blev därmed spanjorernas politiska och militära maktcentrum. Med hjälp från frihetshjälten José de San Martín, som hade kämpat mot spanjorerna i Argentina och Chile, och venezuelanen Simon Bolivar erövrade Peru sin självständighet år 1821. 1800-talets Peru präglades av ekonomiska kriser och korrupta politiker, 1900-talet av kampen mellan en konservativ högerflygel och en socialistisk vänsterflygel. Under århundradets sista del tog sig oron uttryck i form av frekventa generalstrejker, gerillakrig och hårdhänt politik under president Alberto Fujimori. 2001 valdes landets första indianske president – Alejandro Toledo. 2006 övertog Ian García posten, men ingen av dessa två har förmått stoppa arbetslösheten och strejkerna, som var ett problem redan under Fujimoris tid.

Sevärdheter i Peru

En resa till Peru behöver inte begränsas till ett visst tema. Allt från den livliga huvudstaden Lima och det levande växthuset Amazonas till den gamla inkahuvudstaden Cuzco, det unika Machu Picchu och dagens indianer vid Titicacasjön kan utgöra inslag i en semester i Peru. Den enorma Titicacasjön är med sina 3 800 meter över havsytan världens högst belägna stora sjö. På dess stränder och öar finns små indiansamhällen där man lever som man gjort i århundraden, till och med på flytande öar av vass. Cuzco är gammal inkahuvudstad och spansk kolonialstad i ett, och är med sin historia, charm och många sevärdheter en av kontinentens kulturella höjdpunkter. Här kan man uppleva soltempel, inkafästningar, kolonialbyggnader och utsikten över de majestätiska Anderna. I bergen i södra Peru ligger Arequipa, som kallas den vita staden, vid foten av vulkanen El Misti. Här finns det stora, gamla klostret Santa Catalina, katedralen samt de fina kolonialhusen bland de främsta sevärdheterna. Samtidig kan man över de låga taken se den kägelformade 5 822 meter höga vulkanen i horisonten. Ett av de mest dramatiska naturområdena i hela Peru finns i Colca-ravinen norr om Arequipa.

Från utsiktspunkten Cruz Del Condor tittar man 1 100 meter ner i ravinens djup, och vrider man på huvudet kan man se 1 700 meter upp mot Peregrinobergets snötäckta toppar. Området är dessutom bebott av vilda vikunjor och den jättelika kondoren. Ett absolut måste på alla resor till Peru är Machu Picchu. Denna glömda inkastad nås via en otroligt vacker tågresa genom Urubambadalen eller efter fyra dagars vandring på den berömda inkastigen. Machu Picchu ligger vackert på en hög, grön platå över Urubambafloden, omgivet av bergstoppar med betande lamadjur längs bergssidorna. När Amazonasdimmorna lägger sig över de grönklädda toppar, får det hela ett overkligt och sagolikt sken. Tack vare Machu Picchus avsides läge hittades och plundrades det aldrig av spanjorerna.

Peruresor

 • Peru – på väg till Machu Picchu

  Genom Anderna till Titicacasjön, Cusco och Lima, och naturligtvis magiska Machu Picchu

  4,6
  • 07-02-2024
  • 10 dagar
  • 35 998:–
  från Stockholm
 • Max. 24 deltagare

  Peru – Inkarikets skatter

  Enastående naturscenerier och kulturell mångfald i det forna Inkarikets högborg, Peru.

  4,8
  • 2 avgångar
  • 17 dagar
  • Från 49 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan