Res till Brasilien

Sedan djärva portugisiska äventyrare kartlade den brasilianska kustlinjen i jakten på Eldorado, lockas resenärer från hela världen till detta enorma land. De förväntansfulla upptäcktsresandena blev besvikna när den mäktiga kontinenten inte flödade av mjöl, guld och honung. Men vi andra kan i dag glädja oss över ett naturens paradis med brusande vattenfall, ändlösa djungler, mäktiga floder och härliga, vita sandstränder.

Invånarantal 204 milj.
Huvudstad Brasilia
Språk Portugisiska
På den blå globen i mitten syns stjärnhimlen över Rio de Janeiro. Antalet stjärnor är lika många som antalet delstater i landet.
Visste du att...
huvudstaden Brasilia uppfördes på endast 41 månader?
São Paulo är Sydamerikas största stad i antal invånare? Det bor cirka 10 miljoner i storstaden – och nästan 21 miljoner i hela storstadsregionen - som annars är känd för sina många skyskrapor.

Brasiliens geografi

Brasilien är världens femte största land och täcker nästan hälften av den sydamerikanska kontinenten. Största delen av Brasilien är förhållandevis platt, men för övrigt är det ett land med en otrolig variation. Omkring hälften av landet är täckt av skog. Bland annat finns det längs kusterna och i Amazonas stora regnskogsområden som dock i en rasande fart håller på att försvinna på grund av resten av världens efterfrågan på regnskogens mahogny, valnötsträ och akacieträ. Längst i norr och i höglandet mot sydöst finns tropisk savann, och de södra regionerna präglas av subtropisk grässtäpp. I västra Brasilien upp mot gränsen till Paraguay och Bolivia ligger världens största våtområde Pantanal med otaliga småfloder och ett enormt utbud av vattenväxter.
Karnevalmask från Brasilien

Religion och befolkning i Brasilien

Med sina 206 miljoner invånare har Brasilien världens femte största befolkning. De flesta brasilianer tillhör den romersk-katolska kyrkan, men några bekänner sig också till indianska religioner, kvarlevor från afrikanska kulter och spiritism. Majoriteten av befolkningen är ättlingar till portugisiska kolonisatörer eller härstammar från andra europeiska länder. Den näst största befolkningsgruppen har afrikanskt ursprung, och därutöver finns det blandningar av afrikaner, européer och indianer. Ganska få indianer, omkring 200 000 totalt, lever djupt inne i djungeln i centrala Brasilien.
Strandliv i Rio de Janeiro

Brasiliens historia

På 1400-talet, när de första européerna började komma till Sydamerika, levde tämligen få indianer spridda över det enorma landet. De brasilianska indianerna hade inte uppnått samma nivå som till exempel maya- och inkaindianerna, och levde primitivt med jordbruk, flodfiske och jakt. Den portugisiska koloniseringen av Brasilien inleddes 1531, och snart började man ta hit många slavar från Afrika när de infödda indianerna inte kunde täcka portugisernas behov av slavar i landets diamant- och guldgruvor och ute på odlingsmarkerna. Här odlades bomull och socker som fraktades till Portugal och såldes i övriga Europa.
Jesusfiguren på Corcovado-berget i Rio de Janeiro

Sydamerikas hjärta

Storslagna upplevelser i Sydamerika - Argentina, Brasilien och Uruguay

  • 3 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 45 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan