Fakta Brasilien

Läs mer om valuta, dricks, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Brasilien.
  • Språk Portugisiska
  • Huvudstad Brasilia
  • Invånarantal 205 milj.
  • Religion Romersk-katolsk, indianska religioner
  • Valuta Real
  • Yta 8 515 770 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Brasilien varierar, beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Sommartid: - 5 timmar
Vintertid: - 4 timmar

Brasilien har tre olika tidszoner. Ovanstående tidsangivelser gäller för den östra sidan av Brasilien, som Albatros resor går till.

Transport i Brasilien

Buss
Bussarna i Brasilien håller i allmänhet ungefär samma höga standard som den vi är vana vid i
Europa. Våra bussar håller naturligtvis god standard och har luftkonditionering.

Flyg
På våra rundresor i Brasilien flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 100 svenska kronor. Vi rekommenderar 100-200 kr per dag per person, vilket bör täcka extra dricka och dylikt. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man klarar sig på runt 300–350 kronor per dag.
Dricks

I Brasilien är det gängse norm att ge dricks. Som resenär ger man dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpickolos, på restauranger etc. Det kan vara lite knivigt att veta hur mycket man ska ge, men med ett par real kommer man långt!

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på ca 10 % i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår av notan, men utöver det är det brukligt att ge servitören ytterligare 5 % av hela notan i dricks.

Valuta och kreditkort

Den brasilianska valutan heter real (BRL) och finns i både mynt och sedlar. Tänk på att många sedlar och mynt liknar varandra och är därför lätta att förväxla. Den bästa valutan att ta med till Brasilien är US dollar, som sedan växlas till brasilianska real i en bank eller på ett växlingskontor i Brasilien. På det sättet får du en bättre kurs än om du växlar hemifrån. Det är en god idé att be om att få en del av pengarna i små valörer till att betala taxi, lokala inköp och måltider.

MasterCard, Visa, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas till att ta ut kontanter i de flesta städer i uttagsautomater som dock endast lämnar real.

Elektricitet
Brasilien har flera olika elsystem. I Rio de Janeiro och Foz do Iguazu använder man antingen 110 volt eller 220 volt, 50–60Hz. Eluttagen är utformade för kontakter med två platta stift. De flesta hotellen lånar gärna ut en adapter, men de har oftast inte så det räcker till alla rummen. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Brasilien är +55. Det är dyrt att ringa hem från Brasilien, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Brasilien.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Brasilien har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Driksvatten och hygien

I Brasilien ligger hygienen på en lägre nivå än i västra Europa. Hotell och större restauranger har dock modern/västliga toaletter. Om man går på toaletten när man rör sig ute på stan kan det råda mer primitiva förhållanden, och det kanske saknas toalettpapper.  Därför är det en god idé att ta med sig lite papper, ett paket våtservetter och ev. handdesinfektionsgel (kan bl.a. köpas på apoteket)

Drick inte kranvattnet i Brasilien. Köp istället vatten på flaska eller koka vattnet i en minut innan du dricker det.

Seder och bruk

Brasilianarna är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. De lägger sig inte gärna i hur du uppför dig. Man utgår istället från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister förväntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker totalfredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

 

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller för rökning i Brasilien.

Sydamerikas hjärta

Storslagna upplevelser i Sydamerika - Argentina, Brasilien och Uruguay

  • 4 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 45 998:–
från Stockholm