Fakta Chile

Läs mer om vaccinationer, klimat, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Chile.
  • Språk Spanska
  • Huvudstad Santiago
  • Invånarantal 17, 5 milj.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Chilenska peso
  • Yta 756.102 km2
Inför avresan
Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutliga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Den innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.
Hälsa
Våra resor i Chile kan innebära en del vandring, vilket förutsätter att du är i allmänt god fysisk form och kan röra dig utan hjälp. Resorna är inte lämpade för personer som går dåligt, använder rollator eller rullstol.
Reseförsäkring
Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Chile bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.
Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Chile varierar beroende på om det är sommar- eller vintertid:

Sommartid -6 timmar
Vintertid -5 timmar

Tidsskillnaden mellan Sverige och Påskön är:

Sommartid -8 timmar
Vintertid -7 timmar

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar ditt handbagage, så att du har det du behöver lättillgängligt om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Vidare råder vi dig att packa värdesaker och viktig medicin i handbagaget. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se (under Resenär/Inför flygresan).

Transport i Chile

Buss
Bussarna i Chile håller i allmänhet ungefär samma höga standard som den vi är vana vid i Europa. Våra bussar håller naturligtvis god standard.

Flyg
På våra rundresor i Chile flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivån i Chile
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 150 svenska kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver minst 200 kronor per dag. Om man vill inkludera extra dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 95-240 kronor extra per dag per person. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Chile, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera.  I Chile är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv.

Som förstagångsresenär till Chile kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med en eller två dollar kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på 10-15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår av notan, men utöver det är det brukligt att ge servitören ytterligare 5 % av hela notan i dricks.

Valuta och kreditkort

Den chilenska valutan heter peso (valutakod CLP) och finns i både mynt och sedlar. Tänk på att många sedlar och mynt liknar varandra och därför är lätta att förväxla. Den mest gångbara valutan är amerikanska dollar som går att växla till pesos överallt. Reseledaren hjälper dig gärna att hitta lämpliga ställen att växla pengar på. MasterCard, Visa, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas för att ta ut kontanter (pesos) i uttagsautomater i de flesta städer.

Kursen på pesos är förhållandevis instabil (100 SEK = 7143 CLP i augusti 2011). Du kan eventuellt beställa pesos hos din bank eller på ett växlingskontor. I Chile kan du växla på flygplatsen, på banker, växlingskontor och på de flesta hotellen. Kom ihåg att kontrollräkna pengarna. Det är en god idé att ta med en lämplig mängd småsedlar till att betala taxi, lokala inköp och måltider.

Elektricitet
Chile använder 220 volt, 50 Hz. Eluttagen har tre ben med runda stift. De flesta hotellen lånar gärna ut en adapter, men de har oftast inte så det räcker till alla rummen. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Chile är +56. Det är dyrt att ringa hem från Chile, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Chile.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Chile har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Hygien
Hygienförhållandena i Chile är sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Seder och bruk

Chilenarna är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. Chilenare lägger sig inte gärna i hur du uppför dig. Man utgår istället från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister förväntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker totalfredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Rökning
Under all flygning, tåg- och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller för rökning i Chile.

Expeditionskryssning till Patagonien och Chiles skärgård

Följ med på en fantastisk odyssé genom Beaglekanalen, runt Kap Horn, Glacier Highway och Magellansundet till Chiles skärgård

  • 24-03-2023
  • 19 dagar
  • 99 998:–
från Stockholm