Ecuador fakta

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Ecuador.
  • Språk Spanska och quechua
  • Huvudstad Quito
  • Invånarantal 15, 8 miljoner
  • Religion Romersk-katolska kyrkan
  • Valuta Amerikansk dollar
  • Yta 283.561 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Ecuador/Galápagos varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid –7 timmar (Galápagos –8 timmar)

Vintertid –6 timmar (Galápagos –7 timmar)

Transport i Ecuador och Galápagos

Buss

Bussarna i Ecuador håller inte riktigt samma standard som vi är vana vid från Europa. Vi har självklart valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta varit möjligt.

Kanot

På floderna i Amazonasregionen färdas vi i bra lokala kanoter, både med och utan motor.

Prisnivån i Ecuador
När det gäller fickpengar brukar man enligt vår erfarenhet klara sig med som minimum 130–150 kronor per dag. Ett sådant belopp kan täcka drycker, mat och dricks när detta inte ingår i resans pris.
Dricks

Räkna med att lägga på 10–15 procent dricks på notan, beroende på hur nöjd du har varit.

Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.

Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

Valuta och kreditkort

Ecuador har dollarekonomi – den valuta som gäller här är amerikanska dollar (USD) (1 dollar = 100 cent). Se gärna till att växla före avresan.

I Quito kan du använda MasterCard, Visa och American Express för att betala på större hotell och i vissa affärer, men utanför huvudstaden har du inte någon större användning för korten. På flera ställen läggs det på 12 procent på priset vid kortbetalningar. I Quito är det relativt enkelt att ta ut pengar med kreditkort, men detta fungerar sämre i de mindre städerna.

OBS: Det går inte att använda kreditkort för att betala nationalparksavgifterna vid inresa i Galápagos.

Elektricitet
Ecuador har 110 volt och platta ”piggar” (som i USA). Se därför till att ta med ett adapterset om du vill använda din egen elektroniska utrustning.
Telefon och internet
Ecuadors internationella landskod är +593. Internetcaféer blir allt vanligare och erbjuder enkla och prisvärda tjänster i t.ex. Quito. På dessa internetcaféer kan man ofta ringa via internet – normalt kostar det under 1 SEK/min att ringa till Sverige. Vissa hotell erbjuder internet mot betalning.
Dricksvatten och hygien

På hotell och större restauranger håller toaletterna modern klass. På offentliga toaletter eller på landet kan standarden vara förhållandevis primitiv och det kan förekomma att toalettpapper o.dyl. saknas. Ta med eget toalettpapper eller ett paket intimservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Vi rekommenderar att du endast dricker vatten köpt på flaska och undviker kranvatten.

Seder och bruk

Ecuador har en kraftigt ökande turistnäring, som i dag står för en betydande del av landets totala ekonomi. Även om vi skapar sysselsättning för många människor ska vi alltid hålla i minnet att vi är gäster i ett annat land och självklart respektera befolkningen och dess kultur. Det finns t.ex. fortfarande många indianer som inte vill bli fotograferade.

Det är också viktigt att tänka på att de naturområden som vi besöker är helt skyddade reservat som är avsedda för att värna djur, växter och ekosystem. Det är strängt förbjudet att samla in eller skada växter, störa djuren eller färdas utanför markerade stigar. Alla former av avfall ska samlas och tas med tillbaka.

När du besöker museer eller kyrkor ska du ha täckta armar och ben för att visa respekt.

Rökning
Under flygning och transport råder absolut rökförbud. Ecuador har inte riktigt samma rökpolicy som Sverige. På barer och klubbar är det fritt fram att röka. Om en restaurang har en skylt om rökfritt område respekteras detta för det mesta.
Maks. 15 deltagare

Drömmen om Ecuador och Galápagos

I Darwins fotspår på de unika Galápagosöarna, med ekolodge i Amazonas regnskog och kulturhistoria i Quito och Otavalo.

4,7
  • 2 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 84 998:–
från Stockholm