Frågor & svar

Här får du svar på några av de frågor som ofta förekommer i förbindelse med våra resor

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss om det är något du undrar över. Nedan hittar du en översikt över de frågor vi ofta får. Om du inte får svar på just dina frågor får du mer än gärna fylla i vårt kontaktformuär eller skicka ett e-mejl till oss.

Kontakt

Skicka e-post till: info@albatros-travel.se

Kan jag lita på de omdömen jag ser på Albatros hemsida?

På många av Albatros resor kan du läsa omdömen från våra gäster som tidigare har varit med på resan. Vi har valt att visa dessa omdömen på vår hemsida för att hjälpa våra framtida gäster välja rätt resa. 

Vi visar som regel alla omdömen som våra gäster har skickat in, oavsett om de är positiva eller negativa. Vi samarbetar med det externa företaget Bazaarvoice, som hanterar insamling och visning av omdömena på vår hemsida. Bazaarvoice är din garant för att omdömena är trovärdiga och för att ingenting ändras i ett omdöme. 

Vi förbehåller oss dock rätten att ta bort ett omdöme om det strider mot våra rättningslinjer för omdömen. Det kan t.ex. handla om ett omdöme som har ett opassande språk eller nämner en medresenär på ett nedsättande sätt. Ett avvisat omdöme kommer ändå att tas med i den samlade bedömningen av resan. Om ditt omdöme avvisas kommer du att alltid att bli informerad om det och få möjlighet att skriva ett nytt. Det är viktigt för oss att betona att vi inte avvisar ett omdöme för att omdömet är kritiskt eller negativt.

Du kan vara helt säker på att alla omdömen har skrivits av gäster som har varit med på den specifika resan. Alla våra gäster får ett mejl och uppmanas att skicka in ett omdöme en dag efter att de har kommit hem från resan.

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Vi använder oss naturligtvis av våra gästers omdömen för att förbättra våra resor.  Den feedback vi får av våra erfarna gäster är en ovärderlig resurs för att utveckla existerande och nya resor.

Kan jag beställa min resa direkt på hemsidan?

Ja, du kan boka resor via vår hemsida dygnet runt. Kom ihåg att skriva ditt namn som det står i ditt pass samt att upplysa två olika telefonnummer och en  e-post adress så att vi kan komma i kontakt med dig vid behov.

När du har skickat din beställning till Albatros Travel får du ett kvitto på att vi har mottagit din beställning. Därefter skickar vi en skriftlig bekräftelse till dig med e-post.

Om resan är fullbokad eller om vi har några frågor om din bokning kommer vi att kontakta dig på telefon eller e-post.

När mottar jag mina flygbiljetter?

Albatros skickar ut flybiljetterna till dig per e-post cirka en vecka före avresa tillsammans med avresebrevet. På flygbiljetten finns ett referensnummer längst upp på höger sida som du ska använda dig av när du checkar in på flygplatsen. Det är viktigt att du har med dig flygbiljetterna på hela resan. 
Kan jag välja plats på flyget?

Albatros Travel försöker alltid att placera dig och din medresenär vid sidan av varandra under flygresan. Men många flygsällskap placerar själva sina passagerare. Man kan komma med önskemål men vi kan inte garantera att du får en bestämd plats.
Får jag en deltagarlistan på resan?

Det finns regler som gör att det inte är tillåtet för oss som researrangör att dela ut deltagarlistor på den gruppen man ska resa med. Däremot kan resenärerna tillsammans med reseledaren göra en egen lista under resans gång.
Kan jag ta med mig medicin på resan?

Vi rekommenderar att du tar med dig medicin i dess originalförpackning. Kom ihåg att all livsnödvändig medicin ska placeras i handbagaget. Om du har receptbelagd medicin med så skall namnet på förpackningen vara identiskt med det som står i ert pass.

Läs mer på http://www.transportstyrelsen.se/ under deras information till flygresenärer.

Vilka vaccinationer behöver jag?

I god tid innan avresa ska du ta kontakt med en vaccinationsmottagning eller infektionsklinik. Där får du ett individuellt vaccinationsprogram som dels baseras på resan (resmål, resans längd, typ av vistelse) och dels på resenären (tidigare vaccinationer, eventuellt underliggande sjukdomar, allergier).

Vilken standard har hotellen?

Albatros Travel använder sig av mellanklasshotell. Hotellstandarden kan dock variera lite från land till land. Man har alltid eget rum med toalett och någon form av luftkonditionering dvs. A/C eller fläkt.

Måste jag ha adresslapp på resväskan och handbagaget?

Vi rekommenderar att du sätter en adresslapp på ditt bagage. De finns på de flesta större flygplatser.
Hur fungerar en avbeställningsförsäkring?

Avbeställningsförsäkringen täcker dig som resenär från det ögonblick du betalar depositionsavgift till avresedagen. Denna gäller om du skulle bli akut sjuk eller dödsfall inom den närmaste familjen innan själva avresan. När du betalt depositionen kan du inte annullera din avbeställningsförsäkring och du kan inte heller köpa en.  Du kan köpa din  avbeställningsförsäkring genom Albatros Travel.
Finns det hårtork och handdukar i hytter och på hotellrummen?

På de stora oceangående kryssningsfartygen finns det hårtork i hytten och handdukar till poolen. På de flesta hotell som vi använder oss av finns det hårtork på rummen.
Hur betalar jag min resa?

Man kan betala resan på vår hemsida under ”betalning”. Kom ihåg att skiva ditt ordernummer och fakturanummer som referens. Vi accepterar flera olika kreditkort.

Du kan också betala in på vårt svenska bankkonto:

Danske Bank bankgiro nummer 5392- 6127.

Här behövs endast ditt fakturanummer som referens.

Om du bokar via våra hemsida får du en bekräftelse via e-post. Om du betalar via bankgiro får du inte någon bekräftelse via e-post från Albatros. Om Albatros mot förväntan ställer in en resa återbetalar vi inte eventuella kreditkortsavgifter.

Ingår dricks i resans pris?

Vid de flesta Albatros-resor ingår inte dricksen i resans pris. Det beror på att drickstraditionen varierar efter varje enskilt resmåls kultur och normer, och att det är högst frivilligt att lämna dricks.

I vårt reseprogram rekommenderar vi ett belopp som omfattar dricks för hela resan. På våra gruppresor med svensk reseledare kan du alltid be reseledaren om hjälp. Ibland samlar reseledaren in deltagares dricksbidrag och tar hand om den biten. Det är naturligtvis högst frivilligt.

Historiken bakom dricks
Traditionen med att lämna dricks kommer från England. På 1600-talet började övernattande gäster i privata hem att skänka en slant till de anställda i huset. Snart började många också lämna dricks på Londons caféer, pubar och restauranger, och så småningom spriddes traditionen till resten av världen. Tips är det engelska ordet för dricks, och är en förkortning av ”To Insure Promptitude”, ett sätt att uppmuntra snabb service.

I USA var man länge motståndare till europeisk drickskultur. Men ansåg att dricksen bidrog till att skapa en serviceklass och detta gick inte hand i hand med demokratiska värderingar. Ironiskt nog är USA idag det land i världen som har den mest utbredda drickskulturen; här utgörs många anställdas lön enbart av den dricks de får.

När vi reser möter vi olika sorters individer längs vägen som förväntar sig att få dricks. Det kan röra sig om busschaufförer, hotell- eller fartygspersonal och lokalguider. På vissa ställen är drickstraditionen så djupt rotad att det kan kännas som att det är gästen som avlönar servicepersonalen. Samtliga bolag som Albatros samarbetar med betalar ut en rättvis och lokalt anpassad lön till sina anställda. Dricks är ett komplement som de anställda givetvis uppskattar.

Vem är våra reseledare på gruppresorna?

På vår gruppresor använder vi oss av svenska eller skandinaviska reseledare. Detta anges i prisinformationen på varje enskild resa. Många av våra reseledare arbetar freelance och bor utomlands och har inte alltid möjlighet vara med på flyget från Skandinavien. På många platser har vi engelsktalade lokalguider men våra skandinaviska reseledare är alltid behjälpliga med att översätta om det skulle behövas.
Vem är våra guider på de individuella resorna?

På våra individuella resor använder vi oss av engelsktalande lokalguider. Lokalguiderna kommer för det mesta från det land du reser i och har lång erfarenhet inom guideyrket. På de individuella resorna finns inga svenska reseledare.
Vad gör jag om resan inte motsvarar programmet?

Om du upplever att resan inte stämmer överens med programmet ska du kontakta reseledaren eller vår representant/lokalguide på plats så att vi har möjlighet att rätta till det under resans gång. Om du mot förväntan efter hemkomst upplever att resan inte motsvarat programmet ska du meddela Albatros Travel skriftligen. Behandlingstiden för ditt ärende är cirka 6-8 veckor efter att vi har mottagit ditt brev.
När får jag mitt avresebrev?

Albatros Travel skickar ut avresebrevet per e-post cirka en vecka före avresa. Vi skickar avresebrevet till samma e-postadress som fakturan har skickats till, alltså den e-post-adress som du angav när du bokade resan. Om har angett den e-post-adress som du använder på ditt jobb är det alltså viktigt att komma ihåg att läsa dina mejl även om du är på semester. 

Om du inte vill motta ditt avresebrev per e-post är du välkommen att informera oss om det, så skickar vi ut dokumenten med vanlig post. Detta gäller naturligtvis även om du inte har en e-post-adress.

I avresebrevet står när man ska möta upp på flygplatsen och vi har även bifogat en hotellista och flygbiljetter. 

Ställs resan in om det inte finns tillräckligt många deltagare?

För att våra resor ska genomföras krävs det för det mesta ett minsta antal deltagare. Vi förbehåller oss därför rätten att ställa in en resa som ett resultat av för få bokningar. Detta sker i så fall 4 – 6 veckor före avresedatum. Som också framgår av våra resevillkor punkt 13, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av den inställda resan. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
Kan jag använda mitt Frequent Flyer-kort på era resor?

Ja, det kan du, förutom med Norwegian. Tänk på att du ska visa kortet vid incheckning för att det ska bli registrerat. Detta gäller även för olika motsvarande kort från rederier om du ska på kryssning.
Vilken valuta ska jag ha med på resan?

Till de flesta av våra resmål har vi tagit fram en rad fakta och praktisk information, där du bland annat kan hitta valutaupplysningar. Du hittar informationen under vår beskrivning av de enskilda länderna under Resmål.

Om du har ytterligare frågor eller funderingar rekommenderar vi att du kontaktar din bank för information om växelkurser och valuta.

Hur fungerar en reseförsäkring?

Reseförsäkringen ger dig skydd från resans start till och med att resan är avslutad. En reseförsäkring ska tecknas innan avresedagen för att vara gällande. Det är viktigt att man har en reseförsäkring under resans gång. Du kan köpa din reseförsäkring genom Albatros Travel.
Hur mycket bagage kan jag ha med mig?

De flesta flybolag har som regel 20 kilo på incheckat bagage och 5 kilo i handbagage.

Men det kan variera mellan flygbolag. På mindre inrikesflyg i Afrika får man endast ha med sig 15 kilo i incheckat bagage.

Vad får jag ha i handbagaget?

Det är inte tillåtet att ha vassa föremål i handbagaget.

Sedan 2006 är det inte heller tillåtet att ha större mängder med vätska, kräm eller gelé i handbagaget. Om ni har detta ska det vara små förpackningar, vardera max 100 ml. Flaskor, burkar, tuber och så vidare ska placeras i en genomskinlig 1-liters plastpåse. Läs mer på www.transportstyrelsen.se under deras information till flygresenärer.

Vad ska jag ha packa?

Det är viktigt att ha med sig bekväma skor på resan. Det kan till exempel vara gymnastikskor eller en sportssandal.  När man besöker religiösa monument som kyrkor, tempel och moskéer med mera bör man täcka axlarna och i vissa fall också knäna. Det är också en bra idé att ha med sig en extra tröja eller en lätt vindjacka då det kan vara lite svalare tidigt på morgonen och/ eller på kvällen. Detta gäller även på safarier. Många väljer att ta med sig lite festligare kläder att ha på sig på kvällen.

Ta gärna med en kikare om du ska på en resa med rikt djurliv - det kan hjälpa när man vill få syn på djur på långt håll.

Hur ansöker jag om inresetillstånd till USA?

Inresetillståndet till USA kallas för ESTA. Man ansöker via internet.  Det går snabbt och du behöver endast fylla i fälten som har en röd stjärna. När du har fyllt i formuläret ska du skriva ut en kopia och ta med på resan. Formuläret hittar du här:  https://esta.cbp.dhs.gov
Hur ansöker jag om visum till Indien?

Det är inte helt enkelt att söka om visum till Indien.

Läs mer om hur du ska gå tillväga i vår visuminformation till Indien här http://www.albatros.se/resmal/asien/indien/visum

Kan jag förlänga min resa?

Ja, på många av våra resor har du möjlighet att stanna längre. Du kan antingen boka en av våra färdiga reseförlängningar eller välja att resa hem senare på egen hand.  Tänk på att det är viktigt att din reseförsäkring täcker hela reseperioden.

Läs mer om hur du kan förlänga din resa här: www.albatros.se/praktisk/reseforlangning