Mellanöstern

Tre världsreligioner har sitt ursprung i Mellanöstern.

Både judendomen och kristendomen har sina rötter i Jerusalem, medan den yngsta världsreligionen islam, stammar från Mecka och Medina i Saudiarabien. I dagens Mellanöstern är det islam som har flest anhängare av de tre religionerna. Det finns dock en kristen minoritet i hela regionen, medan judendomen är koncentrerad i Israel.

Yta 5.200.000 km²
Invånarantal 232 milj.
Största länder efter invånarantal
  • Iran – 82 milj.
  • Irak – 38 milj.
  • Saudiarabien – 28 milj.
  • Yemen – 27 milj.
  • Syrien - 17 milj.
Visste du att...
Jordens lägsta punkt finns i Mellanöstern? Cirka 400 meter under havets yta ligger Döda havet.
Förenade Arabemiraten kallades Fördragskusten fram till 1971?

Mellanösterns geografi

I Mellanöstern råder en stark kontrast mellan de relativt små odlingsbara arealerna och de vidsträckta ökenartade områdena. Befolkningen är sedan gammalt koncentrerad till platser där det finns vatten: kuster, floddalar samt nederbördsrika bergssluttningar. De ekologiska villkoren har gett upphov till tre livsformer: jordbruk, stadsnäringar och nomadiserande boskapsskötsel, vilka emellertid varit ekonomiskt och kulturellt väl integrerade med varandra.

Det är inte helt klart definierat vilka länder som tillhör Mellanöstern, men beteckningen täcker traditionellt sett den sydvästra delen av den asiatiska kontinenten och ibland inkluderas även några nordafrikanska länder. Mellanöstern är snarare en politisk och kulturell beteckning, snarare än geografisk. Islam är huvudreligionen i de flesta länderna och utgör en samlande kulturell enhet i hela regionen. Ett annat gemensamt drag är de betydande oljefynden som har bidragit till den plötsliga rikedomen för regnfattiga ökenstater som Irak, Iran, Kuwait, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Döda havet i Israel

Fred och krig i Mellanöstern

Sedan andra världskriget har Mellanöstern framförallt omtalats i media för regionens många krig och konflikter.  Regionen är en av världens absoluta brännpunkter och flertalet initiativ har tagits för att skapa fred. Bland annat har ”Färdplanen för fred” startats som ett försök på att få rivalerna Israel och Palestina att komma närmare varandra. De flesta fredsskapande initiativ har hittills dock slutat som ännu ett bevis på att det är oändligt svårt att skapa varaktig fred mellan regionens olika länder och befolkningsgrupper.

Sevärdheter i Mellanöstern

En resa till Mellanöstern innebär solnedgångar i ändlösa ökenlandskap, vackra stränder och bibliska platser som berör. Storstaden Dubai, huvudstaden i ett av shejkdömena i Förenade Arabemiraten, är fullspäckad med nästan overkliga byggprojekt. Staden har på bara några få år förvandlats från en nästan oansenlig handelsstation till en extravagant jetset-stad och det ena prestigebygget efter det andra skjuter nu upp mellan shoppingcentrena.

Israel är snarare mer forntid än nutid. Nutiden går att hitta i Jerusalems nya stadsdel och bland myriaderna av restauranger och nattklubbar i Tel Aviv. I Iran kan du låta dig överväldigas av de storslagna ruinerna efter den än mer storslagna huvudstaden i forntidens Persiska rike eller av överflödet av vackra blå mosaiker i Isfahan.I Jordanien ligger den dolda ruinstaden Petra, en av Mellanösterns största turistattraktioner. En länge bevarad hemlighet, och det var där filmhjälten Indiana Jones fann ”den heliga graalen”. Staden byggdes av nabatéerna, ett arabiskt folk som blev rika på karavanhandel några hundra år kring Kristi födelse. Men vad som sedan hände med dem är ett mysterium. På 500-talet började nya karavanvägar användas och nabatéerna gjorde inget mer väsen av sig i historien. Petra övergavs och föll i glömska. År 1812 upptäckte en schweizisk upptäcktsresande, Johann Ludwig Burckhardt, den otroliga klippstaden.

Fantastiska kulturskatten Petra, Jordan

Jordanien – från Petra till Döda Havet

Upplev det bästa av Jordanien. Petra, en av världens främsta människoskapade sevärdheter. Huvudstaden Amman, unika ökenlandskap och avkoppling vid Döda Havet.

4,5
  • 4 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 17 998:–
från Stockholm