Res till Oman

Dramatiska landskap, vackra stränder, gästfri befolkning och en huvudstad genomsyrad av historia, gör Oman till ett populärt resmål för turister. Den gyllene öknen som sträcker ut sig över Arabiska halvön genomskärs i Oman av oaser och wadis, där dadelklasarna hänger tungt från gröna palmer. Huvudstaden Muscat ligger vackert belägen där bergen möter kusten, och lockar med ett otal historiska fort och kaotiska marknader med äkta tusen och en natt-stämning.

Invånarantal 3,3 milj.
Huvudstad Muscat
Språk Arabiska

Omans historia

Oman är ett sultanat med den tämligen envåldshärskande sultanen Qabus i spetsen. Qabus är europeiskt orienterad och har genomfört sociala reformer som har inneburit ett explosionsartat uppförande av skolor och minskning av analfabetism och barndödlighet. Fram till 1960-talet försörjde sig befolkningen som nomadiska husddjurshållare, men efter omfattande oljefynd är landet numera ett av Mellanösterna stora oljeproducerande stater.

Omans befolkning

Sultanatets berg, öknar och oaser befolkas bland annat av leoparder, gaseller och ökenräv, som dock måste dela med sig av landet till dess två och en halv miljoner invånare. Av dessa är merparten muslimer, även om denna likartade historia inte har inneburit lugn och ro i Omans mångåriga historia. Tre fjärdedelar av den muslimska befolkningen tillhör nämligen sekten ibaditerna, medan övrig del är sunnimuslimer, vilket tidigare var en ganska hotfull cocktail.

Att resa till Oman

En resa till Oman innebär kamelturer, böljande, röda sandklitter och gästfria omaner som bjuder på dadlar och starkt arabiskt kaffe. Den vackra, gamla huvudstaden Muscat är också ett måste under resan. Muscat lutar sig mot en 2000-årig historia och är fullt av gamla fort från 1500-1600-talen då städerna var under portugisiskt styre. Speciellt Mutrah-fortet, Jalali-fortet och Mirani-fortet är tillsammans med stormoskén några av Muscats höjdpunkter. Även den legendariska marknaden Muttrah Souk, där män i långa vita kjortlar och de karakteristiska rödvita shamaal på huvudet försöker köpa och sälja kryddor, exotiskt te och guldsmycken till bästa pris, bidrar till att göra en semester i Oman till en minnesvärd upplevelse.

Dela den här sidan