Res till Förenade Arabemiraten

De kilometerlånga böljande sanddynernas släta yta av finkorning sand grusas endast då och då av spåren av kameler och beduiner på väg till marknaden i en oasstad. Vid kusten tornar skyskrapor och lyxhotell upp sig i fantasirika utformningar som speglar sig i Persiska vikens blanka vatten. Förenade Arabemiraten har på ett framgångrikt sätt lyckats kombinera traditionell beduinsk livsstil med västvärldens konsumtions- och storstadskultur. Istället för att kollidera, strålar konservativ islamsk tro och västlig liberalism samman i en fulländad harmoni.

Invånarantal 7,9 milj.
Huvudstad Abu Dhabi
Språk Arabiska
Det röda tvärställda fältet symboliserar gemenskapen mellan de sju emiraten, vilka ursprungligen vart för sig hade en helröd flagga.
Visste du att...
världens mest omfattande helautomatiska tunnelbana finns i Dubai? Hela 87 helt CO2-neutrala tåg är i trafik.
endast 17% av befolkningen kommer från Arabemiraten? Resten är invandrare från olika länder.

Inkomstkällor i Förenade Arabemiraten

De sju små förenade shejkdömena har 1960-talets oljefynd att tacka för att de nu tillhör ett av världens rikaste länder. Tidigare försörjde befolkningen sig på pärlor som plockades av dykare i Persiska viken, omfattande handel med speciellt Kina och en beryktad piratverksamhet som fick Storbritannien att tvinga emiraterna till vapenstillestånd på 1800-talet. Idag är turismen den största inkomstkällan och man gör stora ansträngningar för att dra till sig de mest välbärgade resenärerna. Staden Dubai är därför hemstad för vad som sägs vara världens bästa hotell i den segelformade byggnaden Burj Al Arab. Här är det minsta rummet en svit på 170 m2. Andra sätt att dra in utländsk valuta är att sälja hela öar i byggprojekten ”The World” och ”Palm Islands”. Här bildar de många konstgjorda öarna respektive en världskarta och tre fulländade palmkronor i det varma vattnet utanför Dubais kust.
Burj al-Arab, skyskrapan som i folkmun kallas "Seglet"

Befolkning

Förutom de många turisterna som varje år besöker de sju shejkdömena, varav allt fler dessutom investerar i lägenheter, hus eller konstgjorda öar, befolkas Förenade Arabemiraten till största delen av fast bosatta invånare av andra nationaliteter. Hela tre fjärdedelar av befolkningen består av gästarbetare från speciellt Indien och Pakistan. Detta har lett till en väldig snedfördelning av kön och ålder då de flesta gästarbetarna är män mellan 20 och 60 år. Kvinnorna kan unna sig att vara kräsna när de börjar närma sig giftasvuxen ålder - det finns dubbelt så många män som kvinnor.

Sevärdheter i Dubai

Dubai är ett av Förenade Arabemiratens mest populära resmål och kan beskrivas som en korsning mellan Manhattan och Tusen och en natt: Exotiska marknader trängs bredvid överdådiga shoppingcenter som dignar av internationella märkesprodukter. Dubai bjuder också på spektakulära golbanor, fantastiska badstränder och segelturer i de traditionella dhow-båtarna som tidigare användes under handelsresor till Kina. Dubai-resenären kan även med fördel göra en utflykt till öknens sandoceaner och lummiga oaser –förslagsvis med en kamelrygg som färdmedel. Andra städer som kan sätta en äventyrlig prägel på en semester i Förenade Arabemiraten är vackra Fujairah och Abu Dhabi varav den senare är en modern stad med kvarlevor från svunna tider i form av moskéer och det gamla Al-Hosn-palatset.
Sheik Zayed-moskén i Abu Dhabi
Dela den här sidan