Fakta Förenade Arabemiraten

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Förenade Arabemiraten - till exempel om reseförsäkring.
  • Språk Arabiska
  • Huvudstad Abu Dhabi
  • Invånarantal 9 milj.
  • Religion Sunni-islam
  • Valuta Dirham
  • Areal 83.600 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Förenade Arabemiraten beror på om Sverige har sommar- eller vintertid.

Sommartid + 2 timmar
Vintertid + 3 timmar

Transport

Buss
Bussarna håller god standard. Alla bussarna har luftkonditionering.

Taxi
Städerna är överlag präglade av häftig trafik. Det är billigt att åka taxi och det är generellt sett ett bra, säkert och enkelt sätt att ta sig runt på. Tänk på att ta med dig kontanter, eftersom man inte kan betala med kreditkort i taxi i Dubai.

Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar cirka 90-170SEK. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig 300 SEK per dag. Om man vill inkludera extra dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 90-120 SEK per dag per person.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Förenade Arabemiraten, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, och chaufförer under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnaden för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.

På barer, caféer och internationella restauranger läggs ofta 10-15% serviceavgift på notan. Dessutom är det brukligt att utöver detta belopp lägga 5-10% extra i dricks till servitören om man är nöjd med servicen.

Valuta och kreditkort
Valutan heter dirham (AED). Du kan ta med USD och EUR och växla på plats, och du kan betala med Visa och MasterCard på de flesta större restauranger och hotell. I de flesta större städer har du även möjlighet att ta ut kontanter med Visa och MasterCard, men det läggs på extra avgifter när man tar ut kontanter utomlands. Även om betalning med kort är vanligt förekommande, finns det vissa situationer där man endast kan betala med kontanter, till exempel i taxi.
Elektricitet
Förenade Arabemiraten har precis som Sverige 220 volt. Generellt sett kan svenska kontakter inte användas, därför rekommenderar vi att du tar med dig ett adapterset som har olika valmöjligheter.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Förenade Arabemiraten är + 971. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Förenade Arabemiraten.

I de flesta större städer finns det internetkaféer och de flesta större hotell erbjuder internetservice mot betalning.

Hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

För att vara på den säkra sidan bör du inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Förenade Arabemiraten är ett mycket internationellt samhälle och därför finns det inga allmänna riktlinjer för klädsel eller uppförande. Som på alla andra platser i världen handlar det först och främst om att klä sig efter omständigheterna, visa respekt och i övrigt använda sig av sitt sunda förnuft.

Vid besök i moskéer bör man komma ihåg att ta av sig skorna och placera skorna så att sulorna vänder mot varandra. Kvinnor bör täcka sitt hår med en sjal och inte visa armarna.

Rökning
Under all flygning och transport råder rökförbud. Följ skyltarna restauranger, barer och andra offentliga platser, och fråga innan du tänder en cigarett.