Fakta Turkiet

Här kan du läsa spännande fakta om Turkiet
  • Språk Turkiska
  • Huvudstad Ankara
  • Invånare 80 milj.
  • Religion Islam
  • Valuta Turkisk lira (TL)
  • Areal 783 560 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
+ 1 timme
Turkiet ligger 1 timme före Sverige.
Transport i Turkiet
Bussarna i Turkiet håller inte alltid samma standard som vi är vana vid i Sverige. Vi använder oss förstås av bästa möjliga alternativ med luftkonditionering när det är möjligt. 
Ekonomi
Prisnivån i Turkiet är generellt lägre än i Sverige. Genomsnittspriset för en middag på restaurang ligger på ca 100 kr. På marknader och i mindre butiker är det vanligt att pruta.
Valuta og kredittkort

Valutan i Turkiet är turkisk lira (TRY).

På många platser finns minibanker och även goda möjligheter att växla kontanter – US-dollar, euro och svenska kronor.

Du kan använda kreditkort i de flesta större butiker, restauranger, caféer och hotell men det är bra att ha kontanter på sig om man vill handla i mindre butiker.

Dricks
På restauranger, i hammamer, hos frisören och till hotell-piccolos är det vanligt att lämna 5-10 % i dricks – även om 10-15 % redan är adderat räkningen i serviceavgift. Taxichaufförer förväntar sig på sin höjd att du rundar upp totalbeloppet. Vid olika sevärdheter och attraktioner är det vanligt att biljettförsäljaren och andra försöker erbjuda olika tjänster i utbyte mot dricks. Var tydlig med att du inte är intresserad av deras hjälp.
Elektricitet
Turkiet har 220 V växelström precis som i Sverige, men vissa uttag är avsedda för tunnare sticks än våra stickkontakter. Adapters kan köpas av elektriker och gatuförsäljare.
Telefon och internet

Landskoden till Turkiet är +90. Mobilnätet är välutbyggt men hör dig eventuellt för med din mobiloperatör om täckning och priser. De flesta hotell har tillgång till internet och i de större städerna finns internetcaféer.

Vatten och hygien

På hotell och restauranger håller toaletterna modern standard medan så kallade pedaltoaletter är vanligt förekommande på offentliga toaletter och på landsbygden. Ta för säkerhets skull med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och eventuellt även en flaska handsprit.

Du bör inte dricka vattnet direkt från kranen. Köp istället vatten på flaska.

Rökning

Det är förbjudet att röka på offentliga platser. På vissa restauranger och caféer finns särskilda rökområden. Vattenpipecaféer är också vanligt förekommande.

Seder och bruk

Turkiet är ett muslimskt land och när man besöker en moské tar man av sig skorna innan man går in. Det är viktigt att vara propert klädd – inga korta ärmar eller shorts accepteras. Män får inte bära huvudbonad och kvinnor ska täcka håret.

I Alexander den Stores fotspår

Historisk kulturodyssé till Medelhavets bortglömda pärlor: från Skopje till Thessaloniki och Istanbul

4,2
  • 20-09-2024
  • 10 dagar
  • 19 998:–
från Stockholm