Res till Turkiet

Turkiet är ett fascinerande och komplext semesterland som har något för varje smak. Den blå moskéns sex sylvassa minareter avtecknar sig vackert mot Istanbuls horisont. I trädgårdens andra del kretsar kvällsbesökarna runt den vackert ockrafärgade Hagia Sophia. Som kyrka var den centrum för det bysantinska riket i nästan tusen år till dess att osmanerna erövrade det dåvarande Konstantinopel och omvandlade kyrkan till en moské.

Invånarantal 81 milj.
Huvudstad Ankara
Språk Turkiska
Flaggan är relativt ny, men den röda färgen har använts i den turkiska flaggan sedan 1300-talet
Visste du att...
myten om jultomten har sitt ursprung i Sankt Nikolas som var biskop av Myra? För att göra livet lite lättare för fattiga familjer kastade han ner mynt i deras skorstenar. 
det faktiskt finns en ort i Turkiet som heter Batman? Den har dock varken med Hollywoodfilmer eller tecknade serier att göra.

Istanbul

Dagens Hagia Sophia inhyser ett imponerande museum med bland annat guldmosaik som täcker en väggyta på 1,6 hektar. Bland Istanbuls många andra kulturhistoriska skatter bör man även se sultanens lyxiga palats Topkapi där han levde i överflöd med sitt hov och sitt harem. De många gårdarna och salarna vittnar om en outsinlig rikedom. Gå även på upptäcktsfärd längs Bosphorusgatan i den stora övertäckta basaren där det är lätt att falla för frestelsen att inhandla konsthantverk och smycken. Eller den egyptiska basaren, där färgsprakande bodar med kanel, spiskummin och kurry kittlar både syn- och luktsinnet.

Det turkiska köket är med all rätt berömt. I Blomsterpassagen vid Istaklal Caddesi, i den moderna och pulserande delen av metropolen, är det slagsmål om borden som svämmar över av meze - olika typer av smårätter - och raki att skölja ned godsakerna med. Prova även risdolmarna, köttdolmarna eller de många kebabvarianterna, inte minst klassikern iskender kebab. Runda gärna av med turkiskt kaffe och en god, tung sirapsdrypande baklava.

Egeiska havet

Turkiet är så mycket mer än Istanbul. Det finns mycket spännande att hämta vid kusten vid Egeiska havet, med Cesme-halvön och den charmiga hamnstaden Izmir samt badorterna Marmaris, Bodrum och Kusadasi. Sistnämnda är för många turister utgångspunkten för en resa till den kulturhistoriskt intressanta forntidsbyn Efesus, som var ett viktigt center för tillbedjan av gudinnor. Här ligger även Artemistemplet, som på 500-talet var det största byggnadsverk som någonsin skapats av grekiska arkitekter. Idag finns endast en enkel jonisk pelare kvar, men ruinstaden är inte desto mindre spännande att ströva runt i.
Grand Bazaar i Istanbul, Turkiet

Medelhavs­kusten

Längs Medelhavskusten finns det en uppsjö av vackra sandstränder: Ölüdeniz i närheten av badorten Fethiye och den vackra Kekova-viken. Här kan man bland annat besöka ”den sjunkna staden” sex meter under havets yta - resterna av trappor och hus som dukade under för ett jordskalv kan beundras genom den rena vattenspegeln. Även den gamla stadsdelen i den välkända semesterbyn Antalaya är en intressant bekantskap - stadens historia går hela vägen tillbaka 158 f.kr. då den fungerade som utskeppningshamnen för kristna pilgrimer. Härifrån är det för övrigt långt till Aspendos som är hemvist för en av världens mest välbevarade romerska teatrar.

Anatolien

Ett helt annat Turkiet hittar man i Centralanatolien, som förutom huvudstaden Ankara också rymmer den fascinerande muslimska pilgrimsstaden Konya som är känd för sufierna, mystikern Mevlana och hans dansande dervischer samt de fantastiska naturscenerna och månliknande klipplandskapen i Kappadokien. Även Ostanatolien är bedårande vackert och här får man en god inblick i det kurdiska Turkiet runt Diyarbakir, och den arabiska delen runt städerna Sanliurfa och Harran med sina sagolika bikupeformade hus.

Med 70 miljoner invånare är Turkiet ett mäktigt land mitt emellan Europa och Mellanöstern. Landet är ofta omtalat i media men för de flesta är ”det riktiga” Turkiet fortfarande en väl bevarad hemlighet.

Amfiteater i Pergamon

I Alexander den Stores fotspår

Historisk kulturodyssé till Medelhavets bortglömda pärlor: från Skopje till Thessaloniki och Istanbul

4,2
  • 22-09-2024
  • 10 dagar
  • 19 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan