Res till Vietnam

Vietnams natur är verkligen helt storslagen: det vidsträckta Mekongdeltat, kalkstensbergen i Halongbukten, långa vidunderliga kuststräckor, gröna risfält och bergssluttningar klädda med teakträd. Vietnam erbjuder också byggnadsverk från svunna tider, religiösa tempel, färgsprakande gatuliv och fascinerande bergsstammar av tibetanskt och mongoliskt ursprung.

Invånarantal 94,5 milj.
Huvudstad Hanoi
Språk Vietnamesiska
De fem uddarna på den gula stjärnan symboliserar lantbrukare, arbetare, intellektuella, soldater och ungdomen.
Visste du att...
omkring tio miljoner motorcyklar trafikerar de vietnamesiska vägarna varje dag.
namnet Ho Chi Minh betyder "Han som upplyser"? Han föddes dock som Nguyen Tat Thanh och anses ha haft en hel uppsjö av olika smeknamn under sin livstid.

Vietnams geografi

Vietnam sträcker sig över 1 600 km från norr till söder längs den indokinesiska halvöns östkust. Naturen är mycket varierad, eftersom det sydliga klimatet är tropiskt, medan det är svalare i norr. Tre fjärdedelar av landet täcks av berg eller sluttningar, den sista lägre belägna fjärdedelen befinner sig runt de två huvudfloderna Song Hong (Röda floden) och Mekongs frodiga deltan. De två floddeltana och nästan hela kusten är fulla av risfält där kvinnor iklädda stora trekantiga hattar med böjda ryggar pysslar om de livsviktiga risplantorna. De höga nordliga bergen genomskärs av många floder och vattendrag. Längre söderut ligger Annamplatån, som når upp till 1 000 meters höjd med många ebenholts-, teak- och rosenträd.  Den långa kuststräckan längs Tonkinbukten och Sydkinesiska havet består av sluttningar, sanddyner och fina sandstränder.

Klimatet i Vietnam

Vietnam har tropiskt monsunklimat och det finns egentligen ingen dålig tidpunkt att besöka landet rent vädermässigt. När det är dåligt väder i vissa områden är det fint väder i andra. Området runt Hanoi har kyliga vintrar med temperaturer ned till 10°, medan den södra delen av landet har klassiskt tropiskt klimat med 25–30° året runt. Från juni till oktober kommer monsunen susande med mycket regn och hög luftfuktighet – i de södra regionerna varar regnperioden lite längre.

Vietnams historia

Vietnam är en kommunistisk stat med 84 miljoner invånare, varav de flesta är buddister eller taoister. Det finns dessutom ett antal katoliker och omkring 50 olika stamfolk med egna religioner och språk. Innan Vietnam på 1700-talet fick sin nuvarande form, var det indelat i mindre delar. Nordvietnam hörde till Kina och området kring Mekongdeltat i söder låg under Khmerriket i det nuvarande Kambodja. I mitten låg det aggressiva Champariket. Från mitten av 1800-talet var Vietnam tillsammans med Laos och Kambodja en del av det franska Indokina. Vietnameserna var inte så positiva till att lyda under en europeisk kolonialmakt och när Ho Chi Minh under 1930 skapade det vietnamesiska kommunistpartiet fick motståndskampen fart. När det massiva kommunistiska motståndet mot Frankrike blev för mycket för USA började det 15 år långa och förödande Vietnamkriget. Kort efter Vietnamkrigets slut samlades de fram tidigare åtskilda delarna Nord- och Sydvietnam till Den socialistiska republiken Vietnam. Landet har nu goda relationer med både USA och den gamla arvfienden Kina. Kineserna är extra intresserade av Vietnam efter landets ekonomiska boom. Vietnam har – märkligt nog, med tanke på att det är ett kommunistiskt land – en av världens snabbast växande ekonomier med över 8 procents tillväxt om året.
Stora stenfigurer vid kejsare Khai Dinhs mausoleum i Hué

Sevärdheter i Vietnam

En av orsakerna till den växande vietnamesiska ekonomin är att resor till Vietnam har blivit mycket populära i hela världen. Det finns det goda anledningar till: Vietnam har både kultur, natur och en behaglig atmosfär att locka med. För många som reser till Vietnam är den berömda Halongbukten en av de naturmässiga höjdpunkterna. Cirka 3 000 kalkstensberg i alla möjliga former och storlekar häver sig upp ur det blågröna vattnet och skapar en riktig labyrint. Detta praktfulla naturlandskap med den nästan magiska atmosfären finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vietnam har många intressanta städer med en historia som går många hundra år tillbaka i tiden. Det är till exempel Hoi An med en gammal stadsdel full av kulturminnesmärkta arkitektoniska pärlor, Hanoi med de charmiga franska boulevarderna, vackra tempel, naturliga sjöar, ett virrvarr av cyklar och den berömda en-pelar-pagoden samt huvudstaden i Mekongdeltat, Can Tho. Här köps och säljs deltats varor och grödor på färgsprakande och myllrande flytande marknader. Ho Chi Minh-staden, som tidigare hette Saigon, är en livlig storstad och en häxkittel på gott och ont. Nära Ho Chi Minh-staden ligger de berömda Cu Chi-tunnlarna, som byggdes av Vietcong under perioden 1940–60. När Vietnamkriget härjade som värst sträckte sig tunnlarna hela vägen till den kambodjanska gränsen och bara i Cu Chi-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar. Är man intresserad av att sporta lite under sin semester i Vietnam kan man besöka några av landets fina golfbanor. Vid Hanoi ligger Kings Island Golf Course på en liten ö. På många av banans vackra hål gör vatten på det ena eller andra sättet spelet extra utmanande. Längre söderut ligger Dalat med en golfbana som är ett kapitel för sig. Banan, som grundades 1922, genomgick omfattande renoveringar under 1990-talet och framstår i dag som ett mästerverk i perfekt skick.

Vietnamresor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Vietnam – äventyr med sol & bad

  Upplev Vietnams sjudande storstad Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna och Mekongdeltat och koppla av på stranden vid Mui Ne i 5 dagar

  4,3
  • 2 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 27 998:–
  från Stockholm
 • Klassiska Vietnam

  Fyra fantastiska städer – Hanoi, Hoi An, Huê och Ho Chi Minh City - och spektakulär natur i Mekongdeltat och Halongbukten

  4,7
  • 11 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 29 998:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester i Vietnam

  Upplev Vietnams pulserande storstad Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna och Mekongdeltat samt hela 14 dagar på fint 4-stjärnigt hotell vid Sydkinesiska Sjön

  4,2
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 35 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan