Res till Malaysia

Malaysia har allt. På fastlandet ligger regnskogen Taman Negara, världens äldsta regnskog med ett stort antal särpräglade djur- och växtarter. Kusterna är försedda med långa, öde sandstränder och en fascinerande värld under havets yta. Malaysia är ett multikulturellt land som bebos av malajer, kineser och indier, sida vid sida, och de många olika folkslagen och religionerna har efterlämnat spännande tempel och helgedomar.

Invånarantal 31,3 milj.
Huvudstad Kuala Lumpur
Språk Malaysiska och kinesiska
Den fjortonuddiga stjärnan symboliserar de tretton delstaterna och staten Malaysia
Visste du att...
världens äldsta tropiska regnskog finns i Malaysia? Den är 130 miljoner år gammal och är äldre än regnskogen i Amazonas och i Kongo.
malajerna är väldigt intresserade av mat? Handelsmän från olika delar av Asien har tagit sina kulinariska vanor med sig och det har gjort att landet i dag har ett mångfacetterat kök.

Malaysias geografi och klimat

Malaysia består av den malaysiska halvön söder om Thailand och länderna Sarawak och Sabah på norra Borneo. Majoriteten av Malaysias 31 miljoner invånare bor på den malaysiska halvön, eller i Västmalaysia, som området också kallas. Här finns stora plantager med gummiträd och te. Den centrala delen av halvön består av bergskedjor med regnskog, medan kusterna och den södra delen består av lågland och på många ställen sumpmark med mangroveskog.
 I Sabah på Borneo ligger Sydostasiens högsta berg, Gunung Murud på 4104 meter. För övrigt är den malaysiska delen av Borneo tämligen lågt liggande med sumpmark längs kusten. Här finns den största andelen av Malaysias regnskog, bebodd av orangutang, näsapa och noshörning, varav samtliga är starkt utrotningshotade. Klimatet skiljer de två delarna av Malaysia åt, även om både östra och västra Malaysia formellt sätt har tropiskt regnklimat. I Västmalaysia ligger temperaturen på 27 grader nästan året runt, medan Östmalaysias temperaturer växlar mellan 22 och 33 grader. Här infaller regnperioden mellan oktober och februari, medan Västmalaysias regnperiod upphör redan i december.

Malaysias historia

Förbundsrepubliken Malaysia bildades 1963 vid sammanslagningen av en rad tidigare brittiska kolonier och protektorat. Att landet slogs ihop av flera små stater märks än idag, då landet är uppdelat i 13 delstater med var sin folkvald församling. Singapore frigjorde sig efter endast två år som malaysisk stat, och flera delstater har sedan dess haft självstyre och drömmar om frigörelse. Den brittiska koloniseringen av Malaysia började på 1700-talet, då britterna etablerade en handelsstation på ön Penang utanför Malaysiska halvöns västkust. Britterna var i början på jakt efter kryddor, och fick en glad överraskning när de upptäckte tenn på fastlandet. Därefter började en långsam kolonisering av hela Malaysia med engelska rajor och hela rasket.
Före britternas ankomst hade de ursprungliga malajerna haft besök av kineser, portugiser och holländare. Förfäderna till den indiska delen av landets befolkning importerades av britterna som behövde mer arbetskraft än den de infödda malajerna kunde erbjuda. Den officiella religionen i Malaysia är islam, men landet har religionsfrihet och relativt många buddhister, hinduer, kristna och taoister (taoismen är en kinesisk filosofi som för utomstående är mest känd för sin yin och yang-symbol). Därutöver utövar många infödda folkgrupper i den malaysiska delen av Borneo sina ursprungliga naturreligioner, precis som de har sina egna språk och väldigt skiftande kulturer.

Sevärdheter i Malaysia

Resor till Malaysia kan göras efter vitt skilda teman. Naturupplevelser, golf, strandparadis och kulturresor är endast några av alla möjligheter. På en av världens största öar, Borneo, finns en sagolik natur. Höga berg med naturliga grottor, grönskande djungel med några av världens mest sällsynta djurarter, och folkgrupper som lever i harmoni med de gröna omgivningarna i traditionella halmhyddor, är alla spännande ingredienser under en malaysisk resa i naturens tecken. Kontrasten till Borneos vackra natur är Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Staden är en smältdegel av olika folkslag och religioner, och har en blandning av historisk och modern arkitektur. Här kan man uppleva allt från muslimska moskéer, kinesiska tempel, hinduistiska helgedomar och kristna kyrkor till dagens stora skyskrapor som Petronas Towers, som blev världens högsta byggnad 1996. Förstaplatsen bland de högsta skyskraporna övertogs senare av Taipei 101 i Taiwan, färdigställd 2004, därefter av Burj Khalifa 2010.
En av Malaysias mest intressanta helgedomar finns i Batugrottan norr om Kuala Lumpur: Grottan formar en enorm håla, som i och med sin storhet och högtidliga stämning nästan påminner om en kyrka. En lång, brant trappa leder upp till den heliga hålan med hinduistiska helgedomar, som dock ser något små ut i förhållande till hålan. En enorm guldstaty utanför hålan kan i gengäld imponera med sin storlek, och de många aporna, som irrar runt vid hålan och på trappan, kan alltid väcka ett beundrande leende hos besökarna. Om golf står på programmet är en resa till Malaysia också en bra idé. På golfbanor som Saujana Golf & Country Club, som står värd för Europa-tourens Malaysian Open och Glenmarie Golf & Country Club i Kuala Lumpur, saknar man varken golfupplevelser eller faciliteter. Malaysia kan även erbjuda idylliska tropiska öar. På öar som Langkawi, Penang och Pangkor kan livet njutas i exotiska omgivningar under palmerna.

Långtidssemester till Malaysia och Borneo

Njut av tre veckor i Malaysia på en minirundresa på den malaysiska halvön och ön Penang samt nio dagar på en strandresort på Borneo

  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 36 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan