Res till Laos

Laos är Asiens bortglömda land. Ett land med gamla tempel, prunkande urskog och karga bergsområden som endast befolkas av folkgrupper som har levt isolerade här i hundratals år. Barfota munkar går varje morgon runt i byarna med sina matskålar och tar emot gåvor från befolkningen. En resa till Laos är en resa bakåt i tiden. Det är inte mycket som har ändrats sedan 1975, då kommunisterna övertog makten och innan dess kan man inte heller direkt påstå att utvecklingen gick speciellt snabbt.

Invånarantal 6,9 milj.
Huvudstad Vientiane
Språk Lao och olika minoritetsspråk
Den vita solen står för fullmåne över Mekongfloden och den kommunistiska regimen.
Visste du att...
landets elefanter firas vid den årliga elefantfestivalen? Här överlämnas även priset för årets elefant.
Laos nyårsfirande kallas för Songkran? Det är en tre dagar lång festival som firas från den 13 till 15 april.

Natur, djurliv och klimat i Laos

Laos sträcker sig över 1000 km från de bergsbeprydda områdena i norr till de lågt belägna flodområdena i söder. Stora delar av Laos berg och platåer är täckta av orörd regnskog, och det primära lantbruksområdet ligger längs Mekongflodens stränder i söder. Klimatet är väldigt varierande. De nordliga delarna är kyliga, medan de sydliga har ett tropiskt klimat. Från maj till oktober härjar monsunerna och det faller rikligt med regn. Torrperioden går från november till april. I slutet av torrperioden kan temperaturen nå upp till 40°, medan den kyligaste perioden infaller i december och januari. Då faller temperaturen ofta under noll i bergsområdena. Uråldrig regnskog täcker över halva Laos yta och bjuder på en fantastisk miljö för speciella djurarter som den indokinesiska tigern, den asiatiska elefanten, den jättestora gauroxen, och den mycket sällsynta saolaoxen.

Laos' historia

Dagens Laos bestod under många århundraden av en rad mindre, stridande kungadömen, varav Lang Xang, som betyder ”Miljoner elefanters land”, var det mäktigaste. Landet var under en kort period erövrat av Thailand, som tvingades lämna över det till Frankrike och Franska Indokina i slutet av 1800-talet. Runt tiden för andra världskriget var även Japan engagerade under en kortare period, innan Laos fick sin självständighetsförklaring av Frankrike 1954. Därefter dominerade inbördes strider mellan kommunister, monarkister och högerflanken. Kommunisterna vann och har styrt Laos sedan 1975, något som inte direkt har inneburit en fredlig tillvaro för Laos befolkning. På 1980-talet var Laos ockuperat av grannlandet Vietnam, och under Vietnamkriget bombades landet så flitigt av amerikanerna att det blev historiens mest bombade land. De flesta laotier lever av lantbruk, och speciellt av odling av ris, kaffe och tobak. Huvudreligionen är buddhism, medan bergsområdenas folkgrupper fortfarande dyrkar andar, precis som de har gjort under hundratals år.

Att resa i Laos

En resa i Laos är något besvärlig, eller exotisk om man så föredrar, på grund av att landet inte har någon järnväg och endast delar av vägnätet är tillgängliga under hela året. Mekongfloden och dess bifloder är landets viktigaste transportvägar och en kryssning på Mekongfloden är därför en perfekt resform som tar resenären vida runt i Laos. Självklart finns det även möjlighet att utnyttja landvägen, och det finns massor av spännande platser att besöka. Många av Laos viktigaste tempel ligger i den sömniga huvudstaden Vientiane, som är en av världens minsta huvudstäder. Innan början av 1990-talet var motorburna färdmedel en sällsynt syn på gatorna, och cyklister och fotgängare präglar fortfarande gatubilden i den lilla huvudstaden. En fast punkt på varje resa till Laos är den mystiska stenkrukeslätten. Ingen har hittills kunnat förklara varför hundratals enorma stenkrukor, uthuggna ur massiv sten, är utspridda över en hög, avlägsen slätt öster om Luang Prabang. Krukorna väger upp till sex ton och man tror att de är 2000 år gamla. Luang Prabang är en gammal kungastad omgärdad av berg med vackra vattenfall. UNESCO har hedrat staden med en plats på sin lista över världskulturarv på grund av dess vackra, gamla byggnader från kolonialtiden, och dess många buddhistiska tempel. I Pak Ou-grottorna 25 km från Luang Prabang finns några av Laos viktigaste kulturskatter. Tusentals antika buddfhafigurer från hela landet har samlats genom århundradena, och är idag placerade i djupa grottor vid Mekongs stränder. Laos är de spektakulära naturupplevelsernas land. Här finns bland annat Sydöstasiens största vattenfall Kone Phapheng, där sällsynta Irrawaddy-delfiner lever.

Thailand och Laos – tågresa till landet bortom bergen

En unik resa där vi reser med tåg hela vägen från Bangkok i Thailand till Laos gamla kungastad Luang Prabang.

  • 4 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 31 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan