Res till Kambodja

Utmed långa alléer står de vackra gamla husen i Kambodjas städer som minnesmärken över fransmännens kolonialstyre i Indokina. Inte opåverkade av de hårda krigen som har utspelat sig i landet, men man ser än i dag spåren efter forna tiders storhet i fasaderna. Mellan husen från kolonialtiden står antika tempel, pagoder och bostäder som uppfördes långt före fransmännens ankomst till landet – en härlig blandning av nostalgi, historia och kultur.

Invånarantal 15 milj.
Huvudstad Phnom Penh
Språk khmer
I mitten av flaggan är templet Angkor Wat avbildat.
Visste du att...

Kryssningar är kanske inte något man förbinder med Kambodja, men det är faktiskt möjligt att se det vackra landet från vattnet under en kryssning på Mekongfloden.

Det kambodjanska språket khmer har ett av världens längsta alfabet. Det består av 33 konsonanter och 35 vokaler.

Geografi och klimat i Kambodja

Kambodjas delas geografiskt sett upp mellan två dominerande vattendrag: den mäktiga Mekongfloden och Mekongdeltat, samt sjön Tonle Sap (även kallad Great Lake). Sjön Tonle Sap är förbunden med Mekongfloden via en 100 km lång kanal. Under regnperioden stiger vattnet i kanalen så mycket att vattnet återigen pressas tillbaka till sjön. Detta fenomen gör att området vid Tonle Sap varje år mer än fördubblas i storlek. Landet har tre stora bergsområden med Elefantbergen och Kardemummabergen i sydväst, Dangkrek-bergen längs med den norra gränsen till Thailand och Eastern Highlands i det nordöstliga hörnet mot Vietnam och Laos. Majoriteten av befolkningen arbetar inom jordbruket och man odlar ris, majs, paprika och tobak. Kambodjas klimat domineras av två monsunsäsonger. Den svala nordöstra monsunen ger bara en mindre mängd regn från november till mars med en genomsnittstemperatur runt 20-25 grader. Från maj till oktober ger den sydvästliga monsunen hård vind, hög luftfuktighet, regn och temperaturer på cirka 30 grader. Den mest behagliga månaden att besöka Kambodja är januari. Kambodjanerna själva uppskattar dock den regnvåta sommarperioden och under den årliga ”Vattenfestivalen” firar man den fruktbara perioden som följer på monsunregnen.

Kambodjas historia

Kungariket Kambodja var en del av Khmerriket mellan 500 till 1200-talet. Efter att ha varit en del av det Franska Indokina under 100 år blev Kambodja självständigt 1954. Historiskt sett är landet kanske mest känt för den fruktansvärda period under 1970-talet då landet styrdes av röda khmererna, eller Khmer Rouge. Under röda khmerernas skräckvälde skövlades nästan allt som hade med den gamla khmerkulturen att göra. Inte bara byggnader, statyer, böcker, musikinstrument och inte minst människor utraderades under röda khmerernas försök att förvandla Kambodja till ett maoistiskt jordbrukssamhälle. Som tur var så skonades det imponerande tempelområdet Angkor Wat trots det kommunistiska militärväldets övertygelse om att religionen borde ersättas med tro på partiet. Denna strategi blev dock ingen framgång och i dag så bekänner sig majoriteten av kambodjanerna till en särskild form av buddhism som är uppblandad med hinduism och animism. Animism är tron på att alla djur, växter och platser har ett andeväsen i sig.
Vi utforksar det gigantiska tempelområdet Angkor Wat

Sevärdheter i Kambodja

En resa till Kambodja utan ett besök på Angkor Wat är nästan otänkbart - och det med all rätt. Det enorma ruinområdet var huvudstad i Khmerriket och är paradexemplet på den mycket speciella khmerarkitekturen. De förfallna murarna är prydda med stenreliefer som på ett detaljerat vis berättar historien om det vardagliga livet och om olika viktiga händelser i det mäktiga riket. Den omgivande djungeln ser nästan ut som den är på väg att sluka det stora ruinkomplexet. Delar av området är fortfarande övervuxet av klängväxter, och det ser ut på samma sätt som det gjorde när det återupptäcktes på 1800-talet. Man får en påminnelse och vittnesbörd om Kambodjas fruktansvärda förflutna när man besöker massgravarna vid Killing Fields, där ca 17 000 människor som avrättades av röda khmererna, ligger begravda.

Huvudstaden Phnom Penh bör också ingå på programmet. Staden präglas av den franska kolonialtidens arkitektur. Här finns också ett av de få buddhistiska monument som röda khmererna inte förstörde, den vackra Silverpagoden. Inne i pagoden är golvet täckt av silverplattor, och det finns flera buddhastatyer i stående eller sittande ställning täckta av guld, silver, kristaller och diamanter.

 

Om man behöver en paus från de historiska och religiösa sevärdheterna, så erbjuder Bokor National Park lite omväxling.  Nationalparken ligger i ett svalt skogsområde med vackra vattenfall, vilda tigrar och elefanter och en nästan kuslig, övergiven fransk bergsstation.

 

När man ger sig ut t.ex. på vandring i Kambodja, ska man komma ihåg att alltid iaktta en viss försiktighet. Landminor från röda khmerernas tid utgör fortfarande en risk, och man ska alltid hålla sig till de markerade lederna, även på välbesökta platser som Angkor Wat.

Angkor Wat

Kambodja­resor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Flodkryssning på Mekong

  Kryssa från Vietnam till Kambodja i klassisk kolonialstil

  4,8
  • 3 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 41 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan