Res till Singapore

Det hävdas ofta att Singapore är världens renaste stad. Den högteknologiska atmosfären med skyhöga, glasbeklädda skyskrapor får tillsammans med de fläckfria gatorna staden att nästan se lite framtidsaktig ut. Men under den släta finansytan lurar gamla kinesiska, malaysiska och indiska traditioner - från feng shui till storslagna hinduistiska festivaler.

Invånarantal 5,7 milj.
Huvudstad Singapore
Språk Engelska, kinesiska, tamil och malajiska
Stjärnorna symboliserar demokrati, fred, framsteg, rättvisa och jämställdhet
Visste du att...
Singapore har haft sitt namn sedan det 14:e århundradet? Tidigare hette det Temasek, vilket betyder ”havsstaden” på javanesiska.
i Singapore finns det många regler och lagar? En av de mer överraskande är att byggnader inte får vara över 280 meter.

Singapores geografi och klimat

Singapore är en stadsstat på en liten ö söder om den Malaysiska halvön. Republiken Singapore består av en huvudö och 54 småöar, varav hälften är bebodda. Det är i stort sett omöjligt att hitta en obebyggd plätt på huvudön, och stadsbebyggelsen och annan mänsklig aktivitet har i stort sett utrotat det ursprungliga växtlivet. Det finns dock en del kvarvarande regnskog, men merparten av marken är ofruktbar på grund av erosion. Terrängen är lågt liggande med högsta punkt på endast 177 meter. Öns många små bäckar bildar mangroveträsk som sträcker sig ganska långt in i landet. Utanför kusterna finns korallrev, varifrån en av Singapores exportvaror hämtas, nämligen exotiska akvariefiskar. Singapore ligger nära ekvatorn och har ett tropiskt regnklimat med årstemperaturer på mellan 25 och 30 grader. Regnbyar förekommer året runt, även om de är mer frekventa på vintern än på sommaren.

Historia och befolkning i Singapore

Ordet Singapore kommer från sanskrit och betyder Lejonstaden. Namnet härstammar från en gammal legend om en indonesisk prins som mötte ett lejon på platsen, tolkade detta som ett bra varsel och grundade staden. Att det aldrig har funnits lejon på ön gör inte historien ett dugg sämre. Under medeltiden låg en stor malaysisk handelsstad på platsen. Den ödelades så småningom och ön var en obebodd vildmark när engelsmännen köpte den på 1800-talet. Storbritannien anlade en handelsstation här och gjorde senare Singapore till en brittisk koloni. 1963 blev Singapore medlem av den nyupprättade staten Malaysia. Det blev dock en kort kärleksaffär, och redan två år senare gjorde den lilla stadsstaden sitt utträde och vann full självständighet. Ungefär hälften av Singapores nästan sex miljoner invånare är buddhister, och därutöver finns det kristna, muslimer, hinduer och taoister. De många olika folkgrupperna med olika religioner och därmed olika språk, bjuder på en intressant och varierande kultur. Och befolkningen hölls i schack. Singapore kallas ibland för ”böternas land” då man har förbud och höga straff mycket som i andra länder är helt tillåtet eller inte anses vara särskilt allvarliga förseelser. Till exempel är det förbjudet att köpa eller tugga tuggummi, kasta skräp på gatan, låta bli att spola efter ett toalettbesök, gena över gatan, sola topless eller pussas. Graffiti bestraffas med spöstraff, och det råder dödsstraff för narkotikainnehav. 

Sevärdheter i Singapore

Många resor till Singapore börjar som en mellanlandning, då Singapore är knutpunkten för flygtrafiken i stora delar av Asien. Men det finns mycket mer än mellanlandningar att trakta efter. I det muslimska kvarteret kan man fynda silke, saronger och rosenvatten. I Chinatown får man en inblick i Singapores historia bland tempel och rikt utsmyckade hus och en ständigt pågående kommers. Här finns fortfarande butiker som säljer rökelse för tempelbesök. Mer modern shopping kan göras på Orchard Road, som med sina shoppingcenter och fina restauranger är de välbärgade turisternas paradis. Om den välkammade storstaden blir för mycket, erbjuder Changi på ostkusten äkta landsbygdscharm och en fin strand. Om den singaporeanska semestern behöver ett inslag av natur, är Jurong fågelpark rätta platsen att bege sig till. Fågelparken är ett enormt område med bland annat ett 30 meter högt vattenfall och all världens fågelarter, från färgsprakande papegojor till flamingor och pelikaner.
Dela den här sidan