Res till Burma

Människor och oxar vadar runt i lera upp till knäna på de gröna risfälten. Tjocka bambustammar flyter stilla nedför Pegufloden. Dresserade elefanter släpar tunga trästammar från teak- och gummiplantager, och buddhistiska munkar i bordeux-röda dräkter går runt på gatorna med tomma matskålar som befolkningen andäktigt fyller med ris. Vi har kommit till Burma (Myanmar), det stora sydasiatiska landet som, på både gott och ont, lyckats förbli tämligen isolerat från resten av världen.

Invånarantal 56,8 milj.
Huvudstad Naypyidaw
Språk Burmesiska
Landets flagga är från 2010 och står för solidaritet, fred och mod.
Visste du att...
burmeserna är ytterst vidskepliga och det sägs att man inte ska klippa håret på fredagar, måndagar eller på sin födelsedag.
många burmeser smörjer in sig i ansiktet med ett vitgult pulver som är gjort av sandelträ? Pulvret fungerar både som skydd mot solens starka strålar, men är också ett slags skönhetsmedel.

Burmas djurliv och klimat

Terrängen i Burma består av remsor av bergskedjor åtskilda av fruktbara flodslätter i både norr och söder. Den största och mest tätbefolkade slätten hör till floden Irrawaddy, och här odlas tobak, jordnötter, sockerrör, bomull och framförallt ris. Burma är världens största exportör av ris. Stora delar av landets bergsluttningar är täckta av teakträplantager och stora skogar med ek- och rhododendronträd. Söderut, mot den långsträckta kuststräckan, går vegetationen över i djungel där tigrar, leoparder och gibbonapor bor. Norrut lever vilda bufflar, noshörningar och vildsvin. Klimatet är tropiskt med mycket monsunregn i de västra delarna, medan de centrala och östra delarna i allmänhet är torrare. Det är som varmast i april, med cirka 30 grader, varefter monsunregnen börjar förvandla de små vattendragen i bergen till brusande floder, och risfälten till ett illgrönt skafferi.

Burmas historia

Majoriteten av Burmas invånare tillhör världens äldsta gren av buddhismen, theravada-buddhismen. Det finns fortfarande naturfolk som tillber traditionella naturreligioner och andar. Nästan alla burmeser tror på astrologi parallellt med buddhismen, och tror på allt de högt respekterade astrologerna säger. Många politiska beslut har genom tiderna ändrats eller tagits bort efter ett uttalande av en astrolog. Burma var tidigare uppdelat i en rad inbördes stridande stater och furstendömen. Landet tillhörde Brittiska Indien och blev självständigt 1948.

Härefter följde en kort period av demokrati och sedan tog militärjuntan över makten 1962. Juntan har lyckats hålla sig kvar vid makten bland annat genom att hålla Nobelpristagaren och ledare av oppostionspartiet NLD, Aung San Suu Kyi, i husarrest i 15 år. Militärjuntan ändrade 1989 även landets namn från Burma till Myanmar.

I november 2015 blev Aung San Suu Kyi  och NLD de klara vinnarna i Burmas första relativt fria val på 25 år. Men tyvärr nekades en del av befolkningen rösträtt, bland annat en rad muslimska minoriteter. Landets högt respekterade buddhistiska munkar har flera gånger gått i spetsen för folkuppror, bland annat under självständigheten 1948 och senast under protester mot militärjuntan, som startade i augusti 2007.

Att resa i Burma

En resa till Burma har mycket att erbjuda. Gör som lokalinvånarna och ta med en matkorg till Shwedagon-pagoden i Rangoon, med det förgyllda taket och de stora drakskulpturerna. Låt dig förundras över stillheten och den magiska atmosfären i den gamla ruinstaden Bagan med över 2000 tempel, pagoder och stupar spridda över landskapet. Fortsätt att häpna vid Kyaiktiyo eller ”den gyllene klippan” som är ett av landets heligaste buddhistmonument. Här finns en ganska liten pagod på en enorm sten insvept i guld. Stenen balanserar på toppen av klippan och ser ut som om den skulle falla ner vilket ögonblick som helst. Den som tycker om exotiska marknader och väskfynd ska bege sig till den gamla huvudstaden Mandalay, eller staden Tachilek mot gränsen till Thailand. Om man vill ha en resa i naturens och ursprungliga folkgruppers tecken, finns det goda möjligheter även till detta. Burma har många vackra vandringsleder som leder vandraren genom berg, barrskogar, plantager och byar bebodda av ursprungsinvånare som t ex folkgruppen Padaung. Kvinnorna är kända för att ha halsen insvept i ett otal tättsittande mässingsringar, som får den att se längre och tunnare ut. I Shanbergen, vid gränsen till Kina, ligger den idylliska sjön Inle. Längs sjöns stränder och på dess 17 öar bor Inthafolket, som i årtusenden har livnärt sig på fiske i den pittoreska sjön.
Hus vid Inlesjön
Dela den här sidan