Res till Maldiverna

Den klassiska föreställningen om en exotisk tropisk ö infrias till fullo på Maldiverna: kritvita stränder, vajande palmer, ljummet, turkosblått vatten med en enorm mängd färgrika koraller och exotiska fiskar. I ett land som består av 1200 små öar är besökarens huvudintresse, naturligt nog, allt som har med vatten att göra. Badning, snorkling, dykning, windsurfing, fiske och allmänt lata stranddagar är det som står på programmet för turisterna på de öde paradisöarna.

Invånarantal 390 000
Huvudstad Malé
Språk Divehi
Den röda fyrkanten representerar hjältemod och den gröna står för fred
Visste du att...
99% av Maldiverna består av vatten? 
Maldiverna har varit bebodda sedan 600 f.Kr.? De första invånarna kom från Indien och Sri Lanka, och var förmodligen fiskare. 

Maldivernas geografi och klimat

Lilleputtlandet Maldiverna består av 1200 små korallöar i Indiska oceanen sydväst om Sri Lanka. Av de 300 000 invånarna finns cirka 80 000 i huvudstaden Malé, medan resten är utspridda över 200 av de resterande öarna. Ögruppen är samlad i 26 atoller, en grupp små korallöar som från början utgjorde ett cirkelrunt korallrev runt en vulkanö. Öarna uppstod genom att själva vulkanen långsamt sjönk ner i havet och efterlämnade revet, som har bildat en cirkel av små öar. Från norr till söder sträcker ölandet sig över 800 km. Maldiverna har ett tropiskt monsunklimat som, på grund av det omgivande havet, inte känns lika varmt som andra platser på samma breddgrad. Temperaturen ligger på mellan 24 och 33 grader större delen av året. Monsunregnen faller på sommaren, men det gör inte temperaturen, vilket resulterar i tämligen varmt och fuktigt väder från april till oktober. Naturen är praktiskt taget orörd på de flesta maldiviska öarna, och det är inte långt mellan kokospalmerna. I reven som omringar alla öarna trivs färgsprakande koraller och en oändlig mängd tropiska fiskar. De större havsdjuren består av delfiner, hajar och djävulsrockor med en vingbredd på 6-8 meter.

Att resa till Maldiverna

Maldiverna innehar flera geografiska rekord. Det är Asiens minsta land och världens flackaste land med högsta punkt endast två och en halv meter över havsytan. Dessutom är det världens minsta land med islam som huvudreligion. Maldiverna är så muslimskt att man inte får komma in i landet med symboler av andra religioner, och alla tv-program avbryts fem gånger om dagen då det är dags att ta fram bönemattan och vända sig mot mecka. Man behöver dock inte vara rädd för strikta muslimska regler när man besöker Maldiverna. De överdådiga hotellen ligger på egna öar utan lokala invånare. Här flödar drinkarna och bikinis och hawaiishorts figurerar på stränder och i barer. Maldiverna har en gång i tiden varit buddhistiskt, men islam infördes som statsreligion på 1100-talet. De vackra paradisöarna har varit koloniserade av portugiser, holländare och britter, och blev självständigt år 1965.

Maldivernas sevärdheter

Om intresset lutar mot badsemester, dyksemester eller romantik under kokospalmernas blad är en resa till Maldiverna helt rätt val. Många av öarna är helt orörda och utgör ett perfekt resmål för den som behöver komma bort en stund. En resa till Maldiverna kan bjuda på mer än laddning av batterierna. Kudahovadhoo-ön har något som liknar resterna av ett buddhistiskt tempel, och en fin gammal moské från tiden då islam först infördes i landet. Huvudstaden Malé kan trots sin ringa storlek och påfallande stillhet avhjälpa stadsabstinensen med sina moskéer, marknader och välbesökta torg. Banana Reef är ett beskyddat naturområde med dramatiska klippor, massor av grottor och vackra korallrev. Maldiverna är också hemvist för världens mest berömda dykarområde, Mushimasmingali Thila, som lockar dykare från hela världen med branta undervattensklippor och ett otal rev och hålor som fiskar, koraller och sjöanemoner älskar.
Dela den här sidan