Res till Sri Lanka

Uppe i bergen är det evig vår, aporna svingar sig mellan träden och flodernas vattenkaskader brusar ner mot palmstränderna. Buddhistiska tempel och kloster sätter sin prägel på hela ön. Sri Lanka andas ro och stillhet. Avslappning är något som prioriteras av både invånare och besökande. Maten är stark, teet smakar fantastiskt och fågellivet på ön är rikligt och fyllt med färger.

Invånarantal 22 milj.
Huvudstad Colombo
Språk Singalesiska och tamil
Sri Lankas flagga kallas också 'Lejonflaggan' – även om chansen faktiskt är större att stöta på en leopard i de här regionerna
Visste du att...
det första landet i världen som valde en kvinnlig regeringschef var Sri Lanka? Det var Sirimavo Bandaranaike, som blev premiärminister första gången 1960.
en stor del av Sri Lankas elektricitet kommer från vattenenergi? Landets vattenfall står för en stor del av Sri Lankas energi.

Klimat och djurliv

Medeltemperaturen på Sri Lanka är cirka 30 grader på låglandet och cirka 18-20 grader uppe i bergen. Djurlivet är spännande och omväxlande och man kan få uppleva både apor, elefanter och bufflar i rik omfattning. Så även krokodiler, ett väldigt rikt fågelliv och vid en smula sällsynta tillfällen även de skygga leoparderna.  Kräldjurälskare får också sitt lystmäte. Elefanterna som en gång användes som dragdjur eller lastdjur uppgår till över 5 000 och strövar i dag fritt omkring i djungeln och i nationalparkerna. En av de bästa för djur- och fågelälskande turister är nationalparken Udawalawe.

Befolkningen på Sri Lanka

Sri Lankas urbefolkning, veddafolket har bott på ön i flera tusen år och har under historiens gång fått sällskap av flera andra folkslag, speciellt från Indien. Men även européerna har lämnat bestående avtryck från bland annat portugiser, holländare och britter. I dag är Sri Lanka därför en smältdegel av flera folkslag vilket skapat spännande och innehållsrika kulturer, dock inte helt utan problem. En väpnad konflikt mellan majoriteten som är buddistiska singaleser och minoriteten som utgörs av hinduiska tamiler, drog in landet i ett inbördeskrig som varade i över 20 år. Men det råder fullständig fred sedan 2009. 

Sevärdheter på Sri Lanka

Det är svårt att inte påverkas av den vänlighet och de varma leenden från befolkningen man ständigt möts av som besökare. Stränderna är både inbjudande och milsvida och naturen bjuder på närmast oändliga färgvariationer av grönt för ögat.

Sri Lanka är rikt på kulturella upplevelser där buddhismen spelar en central roll. Ett besök i de vackra buddhistiska tempelgrottorna i Dambulla, smyckade med utsökta statyer och målningar, är ett måste. Grottorna står på UNESCO:s världsarvslista. Det gör även Lejonklippan i Sigiriya. Att bestiga den 200 meter höga klippan, trampa de över 1200 trappstegen, och där på toppen fascineras av slottsruinerna från 400-talet som ligger inbäddade i en helt fantastisk panoramautsikt, är en enastående upplevelse.

Dambulla

Som turist måste man uppleva den charmigt kaotiska huvudstaden Colombo och dess myller av dofter, basarer, människor och ljud. Colombo är bland annat är en av världens 25 största hamnar. Staden är rik på historiska minnen och byggnader från tiden då holländare och britter styrde. Många av platserna i staden heter något på Cinnamon, som är det engelska ordet för kanel och som var en stor exportprodukt till Europa under kolonialstyret.

Sri Lanka, eller Ceylon som ön hette fram till 1972, har alltid varit en viktig handelsö för europeiska kolonisatörer. På sydkusten bakom höga stenmurar ligger den gamla handelsstaden Galle där tiden närmast stått stilla som började anläggas av portugiser i slutet av 1500-talet.

Galle

Ett besök i den gamla kungastaden Kandy och Tandens Tempel där en av Buddhas tänder förvaras, är också ett besök som inte får missas i ett myller av tillbedjande människor. Likaså uppträdandet av singalesiska folkdansare inramat av trummor och trumpeter som saknar motstycke.

Att uppleva någon av de gamla brittiska teplantagerna som ligger runt Nuwara Eliya på nära 2 000 meters höjd i centrala Sri Lanka, är heller inte man bör missa. Staden kallas inte utan anledning för "Little England" med golfbana, postkontor, klocktorn och allt. Dit kan man kan ta tåget från Kandy längs den gamla rälsen från 1880-talet och under flera timmars bekväm resa i sakta fart njuta av ett böljande grönt teodlingslandskap. Följt av provsmakning naturligtvis.

Du kan läsa mer om hur det är att vara på safari i Sri Lanka i artikeln På besök hos elefanterna

Tandens Tempel

Storslagna Sri Lanka

Sri Lankas höjdpunkter med teplantager, tempel och världsarv – och en kort badsemester vid Indiska oceanen

4,6
  • 4 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan