Res till Kina

Kina har genom århundraden fascinerat hela världen som ett fjärran och exotiskt land. Kinas gamla magi är ytterst välbevarad, och massor av turister lockas varje år av det enorma riket. De gamla kejserliga huvudstäderna Peking, Xian, Suzhou och Hangzhou har historiska sevärdheter i världsklass. De kinesiska landskapen spänner från Tibets öde högslätter till södra och östra Kinas mäktiga floder som flyter stilla mellan risfälten. I Kinas moderna metropoler syns det tydligt att landet befinner sig i en snabb utveckling.

Invånarantal 1,37 miljarder
Huvudstad Beijing
Språk Kinesiska och olika minoritetsspråk
Det sägs att den stora stjärnan symboliserar det kommunistiska partiet, medan de små stjärnorna står för lantbrukare, arbetare, småborgare och "patriotiska kapitalister".
Visste du att...
det sägs att världens högsta byggnad håller på att byggas i Changsa? Om allt går efter planen kommer den 838 meter höga byggnaden få 220 våningar!
även om det kinesiska skriftspråket innehåller 40 000 tecken, så behöver man ”bara” cirka 4000 tecken för att kunna klara sig i vardagen.

Geografi och klimat i Kina

Kinas enorma areal rymmer 1,3 miljarder människor, eller en femtedel av hela jordens befolkning. De allra flesta bor i Kinas östra hälft omkring stora floder som Yangtze och Huang He (Gula floden) och deras bördiga deltan. Området västerut är ganska glest befolkat. Kina delas rent geografiskt av en lodrät linje nästan i mitten. Området väster om denna linje är fyllt med höga berg och platåer, medan landskapet blir plattare längre österut med få, låga höjdsträckningar och stora, lågt liggande slättområden. Längst mot nordväst och mot gränsen till Mongoliet breder sandmängderna ut sig i Gobi- och Taklamakan-öknarna. Klimatet i Kina präglas av landets enorma storlek. I norr är klimatet tempererat med sommartemperaturer runt 25° och mycket kalla vintrar, i söder är det subtropiskt med mycket varma somrar och milda vintrar. På sommaren blåser monsunen in stora regnbyar från öst, och på vintern blåser det torra och kalla vindar från nordväst.

Kinas historia

Kina är en av världens äldsta civilisationer med kulturer ända från sextusen år f.Kr. Genom hela sin långa historia har Kina skiftat mellan att vara ett mäktigt rike som underkuvade sina grannländer, och en samling mindre dynastier som inte kunde försvara sig mot hunner, tatarer, mongoler och andra erövringslystna makter. En mängd olika kejsare har regerat genom tiderna. Den hittills största omvälvningen för kineserna inträffade dock 1949 när Folkrepubliken Kina utropades med Mao Zedong som ledare. Mao började genast omforma det stora riket så att godsägarnas jord blev jordbrukskollektiv eller mark för nyanlagda fabriker. Efter Maos död 1976 mjukades den hårda, kommunistiska linjen upp lite, och snart antogs en ny författning som prioriterade ekonomisk tillväxt och modernisering framför ideologi.

 

Handel har länge spelat en stor roll för Kina, bland annat tack vare Sidenvägen som förband landet med Europa och västra Asien. Även om Kina aldrig har varit någon koloni i egentlig mening, har det inte undgått europeisk påverkan. De många handelsmännen som kom via Sidenvägen, och Opiumkrigen 1839-42 och 1856-60 har medfört en europeisk kulturpåverkan i Kina. Tendensen har dock även gått den andra vägen. Det finns många bra exempel på gamla kinesiska uppfinningar. Det gäller bland annat keramik, kalligrafi och nudlar (som bytte namn till spaghetti när de kom till Italien). Men även självklarheter som arkitektur, fyrverkeri, opera och golf.

Religion och kommunism

Kina har tre huvudreligioner, nämligen taoism, konfucianism och buddism, som befolkningen efter Maos död har lite mer frihet att praktisera. Kina är ett utpräglat jordbruksland, och majoriteten av kineserna lever av att odla ris, vete och sojabönor omkring floder och deltan. Det finns också utrymme för att spekulera i affärer. Under senare år har den ekonomiska tillväxten varit enorm, och mitt i det kommunistiska landet har man inrättat speciella ekonomiska zoner där privata och utländska investeringar kan blomstra utan regeringens inblandning.

Sevärdheter i Kina

En resa till Kina skulle aldrig kunna omfatta landets alla sevärdheter. Därför bör man koncentrera sig på enskilda områden eller teman – eller återvända flera gånger, vilket man absolut får lust att göra. De gamle kejsarstäderna är historia och kultur för vartenda öre. I Peking finns det världskända Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och förstås Kinesiska muren i bergen norr om staden. I Xian vakar terrakottakrigarna fortfarande över Kinas första kejsare, och längre söderut ligger städerna Suzhou och Hangzhou. Här vid Yangtzeflodens strand finns raffinerad trädgårdskonst, charmiga kanalstäder och landskap täckta av tebuskar. I Hongkong och Shanghai finns framtiden alldeles runt hörnet, och de moderna miljonstäderna är en fascinerande blandning av österlandets mystik och modern livsstil som tydligt avspeglar landets enorma kontraster. Ännu mer historia kan inhämtas längs Sidenvägen där människor och handelsvaror i århundraden transporterades och skapade en spännande blandning av folkslag och kulturer i oasstäderna längs vägen.

 

Vill man ha en semester som går i naturens tecken finns det också massor av möjligheter. I Sydkina skär jadegröna floder sig genom dramatiska klippformationer i de okända provinserna Yunnan och Fujian. En flodkryssning på Yangtze är ett annat avkopplande sätt att uppleva kontrasterna mellan det moderna och det traditionella Kina. Resor till Kina och Tibet kan också vara av ett mer ovanligt slag, till exempel besök hos munkarna på de avsides belägna buddistklostren långt uppe på den tibetanska platån och tågresor tvärsöver världens tak.

NYHET

Kinas kontraster – Shanghai, Suzhou och Zhouzhuang

Följ med på en resa genom Kinas själ. Från storstadens snabba puls till kanalstadens lugna vattenvägar

  • 24-10-2024
  • 10 dagar
  • 17 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan