Res till Sydkorea

Sydkoreas alla nationalparker och låga gröna berg inbjuder till vandring och utomhusaktiviteter. Koreanerna är själva mycket förtjusta i sin vackra natur och ses ofta på väg upp för en backe iklädda det senaste trekkingmodet. Koreanerna är alltid i farten och är mycket förtjusta i teknik. De gigantiska mobiltelefonproducenterna Samsung och LG är båda koreanska och har övertygat i stort sett hela befolkningen om att en mobiltelefon är oumbärlig – både när man ska ringa, se på tv eller surfa på Internet.

Invånarantal 49 milj.
Huvudstad Seoul
Språk koreanska
Den sydkoreanska flaggan heter Taegukki och har sitt ursprung i Yin Yang-ideologin.
Visste du att...
Sydkorea kan vara stolta över sin egen moderna musikgenre? Den kallas K-pop och är en futuristisk blandning av engelska och koreanska, pop och hiphop - och mycket mer!
Man räknar sin ålder på ett annat sätt än vi är vana vid? I Korea är man 1 år när man föds, så koreaner framstår som ett år äldre än västerländska jämnåriga. 

Geografi och klimat i Sydkorea

Republiken Sydkorea uppstod 1945, när landet skildes från Nordkorea. Sydkorea utgör den sydligaste delen av den koreanska halvön, varav Nordkorea utgör den nordliga delen. Sydkorea har alltså bara landgränser mot Nordkorea – eller snarare mot den demilitariserade zonen, som är ett neutralt landavsnitt mellan Nord- och Sydkorea. I väster gränsar de sydkoreanska farvattnen mot Kina och i öster mot Japan. En del av det sydkoreanska landskapet domineras av berg, som dock aldrig når upp till så stora höjder. Den högsta punkten utgörs av den slocknade vulkanen Halla-san på 1 950 meter. Bergen i nordöst övergår till lägre platåland mot sydväst.

Sydkoreas historia och befolkning

Den först kända befolkningen på den koreanska halvön var indelad i flera små riken, som låg i ständiga krig med varandra, vilket grannlandet Kina inte kunde låta bli att blanda sig i. Det starkaste av de små koreanska rikena visade sig vara Silla-riket, som under några århundraden hade herraväldet över hela halvön, men med den kinesiska kejsaren som övermyndighet. Efter Silla-riket kom Koryo-riket, som hade större problem med mongolerna och japanerna än med kineserna. Den sista koreanska dynastin var Yi-riket, som också låg under kinesiskt herravälde, till dess att japanerna övertog den uppgiften och Yi-dynastin upphörde. 1945 gav japanerna upp landet, som då delades i två delar. Efter bara några år försökte Nordkorea återförena de två delarna till en kommunistisk folkrepublik, men det satte USA stopp för med Koreakriget. Kriget slutade oavgjort och efteråt inleddes en omfattande industrialisering av Sydkorea och ekonomin växte kraftigt. Man tillverkade och exporterade elektronik, bilar och fartyg i stor omfattning. Den gamla striden med Nordkorea har man lagt bakom sig, efter att de två ländernas ledare har träffats flera gånger sedan det mediabevakade första mötet år 2000.

Att resa i Sydkorea

Resor till Sydkorea kan bjuda på natur, historia, modern teknik och fina stränder. Det finns till exempel många stränder på den lilla vulkanön Cheju utanför Sydkoreas sydspets. Ön är ett populärt utflyktsmål för japaner och koreaner och ofta en destination på kryssningar i Gula havet. I den demilitariserade zonen runt gränsen mellan Nord- och Sydkorea kan man under semestern ta till sig lite obehaglig samtidshistoria. Stämningen är intensiv med de två ländernas soldater bara några meter från varandra och från utkikstornen kan man se in i Nordkoreas stora mängder av regeringsvänlig propaganda. Ännu mer insikt i det speciella grannlandet Nordkorea kan man få i staden Hwajinpo, där Nordkoreas landsfader Kim II Sungs sommarpalats låg – sommarhuset ligger i ett område i det nuvarande Sydkorea som en gång tillhörde Nordkorea.

Den livliga huvudstaden Seoul är en blandning av modern och traditionell arkitektur. Stadsportarna, templen och Gyeongbokgungpalatset är alla värda ett besök. Gyeongbokgung låg i ruiner i 300 år, tills det återuppbyggdes av kung Gojong 1865. En dagsresa bort från den livliga hamnstaden Pusan ligger Seongnamsatemplet i vackra omgivningar. En liten stenbelagd stig leder upp till en brant trappa med templets huvudingång längst upp. Från trappan har man vacker utsikt över pagoder och bambuträd utspridda över de dimhöljda klipporna. Resan upp hit är i sig en vacker upplevelse. Nära Pusan, i Ulsan, ligger landets största fartygsvarv, som levererar fem jättefartyg i veckan. En resa till Sydkorea bör också innehålla naturupplevelser. Songnisan nationalpark mitt i Sydkorea har ett överflöd av fina vandringsstigar och här finns också ett av Sydkoreas mest spännande tempelkomplex, Beopjusa. Dadohae Haesang nationalpark sträcker sig över ett stort område utanför den sydvästra kusten och består av 1 700 öar. Några av öarna är bara trädbevuxna klippor i särpräglade formationer, andra bebos av små fiskarsamhällen.

Seoul by night

Korea och Japan

Albatros stora kulturrundresa till Seoul, Kyoto och Tokyo – modernitet, traditioner, vackra landskap och stämningsfulla tempel

4,4
  • 3 avgångar
  • 16 dagar
  • Från 57 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan