Res till Nordkorea

Nordkorea, eller Demokratiska Folkrepubliken Korea, fascinerar stort med sin ovanlighet. Allt i Nordkorea är kontrollerat av staten, även befolkningens samtalsämnen. Till exempel får ingen tala om (den icke befintliga) längden på landets undersätsige ledare Kim Jong Il. Avgudadyrkan av Kim Jong Il och dennes bortgångne far Kim Il Sung genomsyrar allt, och även om man inte ska vara allt för högljudd i sina kommentarer om den satte ledaren, kan man alltid roa sig i det tysta.

Invånarantal 25 milj.
Huvudstad Pyongyang
Språk Koreanska
Stjärnan symboliserar kommunism och den röda färgen står för revolution.
Visste du att...
den avlidne Kim Il-Sung är president för all framtid? Hans två efterföljare har burit – och bär – titeln Generalsekreterare för Koreas Arbetarparti.
Nordkoreas högsta byggnad är Ryugyong Hotel, som är 105 våningar högt? Man har varit igång med att bygga sedan 1987 och även om det nu står färdigt har det inte öppnat än.

Nordkoreas geografi

Nordkorea gränsar till Kina i norr och till Sydkorea i söder. Nord- och Sydkorea delades 1945, efter att båda hade hört till Japan i flera år. Landet genomskärs av bergskedjor som är särskilt höga vid nordostkusten och bildar smala, djupa dalar. Högsta bergstoppen är över 2700 meter hög, och bergsluttningarna är täckta av spridd löv- och nålskog. En del av landet är lantbruksland där ris och majs odlas i lantbrukskollektiv.

Nordkoreas historia

Både kulturellt och politiskt har den koreanska halvön alltid varit tätt knuten till Kina. I början skrevs det koreanska språket med kinesiska skrifttecken och landet har i flera omgångar varit under kinesiskt styre. Under de första århundradena i vår tidsräkning bestod Korea av en rad mindre riken som stred mot varandra inbördes, med stark kinesisk inblandning. Slutligen segrade Sillariket, som därefter härskade över hela Korea: Dock med erkännande av den kinesiska kejsarens överhöghet. Sillariket blev senare avlöst av Koryoriket som med jämna mellanrum angreps av mongoler och japaner. Härefter uppstod dynastin Yi, som varade fram till 1910; även den under kinesiskt herradöme. När Yi-dynastin gick under, övertog Japan Kinas styrande position.

 

Japans styre i Korea varade fram till 1945, då Stalin skickade en koreansk officer, Kim Il Sung, för att ockupera Nordkorea. Samma år ockuperades Sydkorea av USA. FN försökte återförena de båda länderna men båda ledarna utropade efter ett par år varsin stat. År 1950 försökte Nordkorea med våld att genomföra en återförening mellan de två koreanska staterna, något som utvecklades till Koreakriget. Det blodiga kriget slutade oavgjort 1953 och sedan dess har det neutrala området mellan de två länderna varit brottsplats för många sammandrabbningar. De två ärkefienderna närmade sig dock varandra år 2000, då Sydkoreas president Roh Moo-Ryun för första gången träffade Kim Jong Il, och i oktober 2007 enades de två länderna i ett avtal som är tänkt att skapa fred och samarbete. Nordkorea är dock inte lika såta vänner med andra delar av världen. Speciellt USA är inte speciellt förtjusta i den lilla kommuniststaten. År 2002 nämnde George W. Bush Nordkorea som en av tre länder på ”ondskans axel” (de övriga var Iran och Irak).

Nordkoreas ledare

Nordkoreas ledare, Kim Jong Il styr landet enväldigt. Titeln som president tillhör dock endast hans far Kim Il Sung, som fyra år efter sin död blev utnämnd till evig president. Både far och son dyrkas som avgudar, och befolkningen matas med överdrivna historier som gränsar till det löjliga. Det hävdas att Kim Jong Il föddes på det heliga berget Paekdu, vilket i samma ögonblick markerades av en dubbel regnbåge och en ny stjärna på himlen. Sedan denna spektakulära födsel anses Kim Jong ha blivit en så duktig golfspelare att han alltid gör hole-in-one på tre av fyra hål.

Att resa i Nordkorea

En resa till Korea är aldrig en ensam utflykt. Inga individuella resor tillåts, och alla resande grupper ledsagas överallt av statsutnämnda guider. Om man kan leva med denna ständiga kontroll, finns det goda möjligheter till en spännande och annorlunda semester i Nordkorea. Den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea är en särpräglad upplevelse med en ytterst spänd atmosfär och en labyrint av underjordiska tunnlar. Guiden kommer med all säkerhet att berätta om Koreakrigens förstörelse och det kapitalistiska Sydkorea som ett resultat av amerikansk imperialism. Ett besök i den underliga zonen ger en god möjlighet att se saker från ett annat perspektiv. Nordkoreas välordnade huvudstad Pyongyang befinner sig på hästlängders avstånd från övriga Asiens kaotiska charm. Staden ligger vackert belägen längs en flod med två höga vattenfall, och är fylld med propaganda som kan få läsaren att tänka, såväl som att dra på smilbanden. Bergsområdet Myohang är vackert med en stor mängd blommor och vandringsleder man nästan har för sig själv. I området ligger ett museum med Internationella vänskapsutställningen. Här ställer man ut landets gåvor till den evige presidenten Kim Il Sung och hans son Kim Jong Il. Kim Il Sung har bland annat mottagit en limousine från Stalin och en tågvagn utrustad med en imponerande vapenarsenal från förman Mao.

 

En fast punkt på många resor till Nordkorea är Paekduberget vid gränsen till Kina. Paekdu är en slocknad vulkan med en vacker och iskall kratersjö. Platsen har en mystisk betydelse för koreanerna, då det enligt legenden var här som grundaren av det första koreanska kungariket steg ner från himlen. På ett eller annat sätt har området också fått rykte om sig att vara centrum för bekämpning av kapitalister, och många av platsens träd är prydda med revolutionära slogans. Många av inskriptionerna kommer från 1920-talet, men ser ut som om de ristades in för endast ett par dagar sedan i trädens bark av unga kommunister med revolutionärsdrömmar.

Dela den här sidan