Res till Thailand

Drömmer man om att uppleva österlandets mystik är Thailand den perfekta utgångspunkten. Gröna regnskogar, isolerade stambyar, enorma tempelkomplex, perfekta badstränder och en vänlig befolkning är bara en liten del av Thailand. Thailand upplevs med hela hjärtat och alla sinnen, när man går på upptäcktsfärd på den lokala marknaden, besöker stamfolk i långhus eller cyklar genom gamla städer.

Invånarantal 68 milj.
Huvudstad Bangkok
Språk Thailändska
Den blå randen symboliserar monarkin, de vita står för buddhismen och de röda för fosterlandet.
Visste du att...
Bangkoks fullständiga namn är Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya?
Mekongfloden mellan Thailand och Laos är hemvist för över 1000 fiskarter?

Thailands natur, djurliv och geografi

På en karta kan Thailand påminna om ett enormt elefanthuvud med snabeln långt nere på den malaysiska halvön, där marken är täckt av regnskog och gummiplantager. Den norra regionen har höga bergskedjor och djup djungel med vattendrag och floder, som mynnar ut i ett frodigt deltaområde nära Bangkok. Det frodiga området runt floden Chao Praya kallas av naturliga skäl för Stora risskålen. Elefantens öra mot öster har landets torraste klimat och besöks i låg omfattning av turister. Längs hela den thailändska kusten ligger flera vackra tropiköar. En stor del av öarna och en mindre del av fastlandet är nationalparker. Mycket av Thailands i övrigt rika djurliv har trängts bort i takt med att befolkningsmängden har ökat. I de återstående regnskogarna finns det dock fortfarande elefanter, tigrar, tapirer och bantenger, som är världens största oxe. Thailands klimat är tropiskt och präglas av monsunen med tydlig skillnad mellan regnperiod och torrperiod. En bra tumregel är att ju längre söderut man tar sig, desto längre varar regnperioden. I norr regnar det från juni till september, i söder från maj till oktober. Regnet varar sällan hela dagen och under regnperioden frodas den thailändska naturen i hela sin gröna skönhet.

Thailands historia

Kungadömet Thailand hette fram till 1939 Siam. Den tidigast kända befolkningen i området anses ha tillhört Khmerriket i Kambodja, men under 1200-talet frigjorde sig Thailand och blev ett självständigt kungadöme. Vid den här tidpunkten blev landets statsreligion Theravadabuddhismen, som följer Buddhas lära mer kategoriskt än andra buddistiska riktningar, och det har den varit sedan dess.  Efter frigörelsen från Kambodja har olika kungariken härskat med huvudstäder i Sukhothai, Chiang Mai och Ayutthaya. Rikena befann sig ofta i krig med grannländerna Kina, Kambodja och Burma.

Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig har varit en europeisk koloni. Men det har funnits ett portugisiskt handelshus i Ayutthaya och flera europeiska kolonialmakter har försökt ta herraväldet över landet. Det thailändska kungahuset försökte först möta européerna med diplomati och tillmötesgående, men när de moderna korsfararna blev för ivriga i försöken att omvända thailändarna till kristendomen, jagades de iväg. Buddismen dominerar tillsammans med monarkin fortfarande i Thailand. Munkarna är högt respekterade och det ses som helt normalt att alla män vid någon tidpunkt i livet försöker leva som munk. Kungafamiljen hyllas dagligen när nationalsången eller den kungliga hymnen spelas på järnvägsstationer och i byarna.

Det gamla kungasätet Ayutthaya

Sevärdheter i Thailand

Det är mycket populärt att resa till Thailand. Landet lockar fler resenärer än något annat land i Sydostasien och har man en gång upplevt den stora naturliga skönheten, alla vackra tempel, ruinerna efter antika kungariken och det välsmakande thailändska köket, är detta faktum inte så överraskande. När man reser till Thailand har man många sevärdheter att välja mellan. Chiang Mai är norra Thailands viktigaste och mest spännande stad. Den ligger omgiven av djungel och vattenfall, nära Thailands högsta berg Doi Inthanon på 2 565 meter. Här kan man segla på timmerflottar och besöka bergsstammar i bergen. I Chaiyaphum lever folk traditionellt och utan stress. Bara några kilometer därifrån ligger byn Ban Kwao, där man tillverkar handgjort silke så bra att det thailändska kungahuset aldrig köper silke från något annat ställe. Ett måste för alla som semestrar i Thailand är naturligtvis huvudstaden Bangkok med alla tempel, det slingrande nätverket av kanaler och den stora flytande marknaden. Även den gamla huvudstaden Ayutthaya, kulturvaggan Sukhothai, de spännande städerna Lampang och Chiang Rai samt opiumregionen Gyllene triangeln skulle vara synd att välja bort. Vill man koppla av kan man ta en kryssning mellan vackra vattenfall och små, trivsamma byar på floden Kwai eller Mekongfloden. Eller varför inte åka till någon av Thailands många tropiska paradisöar och populära badorter?

Thailandresor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Thailand – rundresa och solsemester

  Tempel och palats i Bangkok, den gamla huvudstaden Ayutthaya, naturupplevelser längs floden Kwai och 6 dagar sol och bad på Koh Chang

  4,5
  • 3 avgångar
  • 16 dagar
  • Från 24 998:–
  från Stockholm
 • Thailand och Kambodja

  Fantastisk resa genom Kambodja och östra Thailand. Vi har flest dagar i Kambodja där en av turens många höjdpunkter är tempelruinerna vid Angkor Wat.

  4,6
  • 2 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 28 998:–
  från Stockholm
 • Thailand och Laos – tågresa till landet bortom bergen

  En unik resa där vi reser med tåg hela vägen från Bangkok i Thailand till Laos gamla kungastad Luang Prabang.

  • 4 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 31 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan