Thailand fakta

Läs mer om vaccinationer, klimat, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Thailand.
 • Språk Thailändska
 • Huvudstad Bangkok
 • Invånarantal 67 miljoner
 • Religion Buddhism
 • Valuta Baht
 • Yta 513.116 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Thailand varierar, beroende på om det är sommar- eller vintertid.

Sommartid +5 timmar
Vintertid +6 timmar

Transport i Thailand

Buss
Bussarna i Thailand håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin, med luftkonditionering när det är möjligt. Det är dock värt att nämna att bussarna är dimensionerade efter asiatiska mått, och därför kan sätena vara mindre och benplatsen begränsad.

Tåg
På våra tågresor resor vi i bästa möjliga kategori. Det råder relativt stor skillnad på vad det innebär mellan de olika avgångarna, men vi strävar alltid efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Generellt sett kan du inte förvänta dig någon lyx, men tågresorna är alltid en upplevelse!

Flyg
På våra rundresor i Thailand flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 60-70 kr. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver ca 140 - 170 kronor per dag. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte tycker om eller som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. I Thailand är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv. Varje resenär bör räkna med ett belopp på ca 30-40 kronor per dag som fördelas mellan chaufförer och lokalguider. Den/de guider som följer med under hela resan får normalt lite mer än lokala guider och chaufförer.

Som förstagångsresenär till Thailand kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med 20-50 thailändska baht kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ibland på ca 15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår i så fall av notan.

Valuta och kreditkort

Den thailändska valutan heter baht (1 baht = 100 satang) och finns i 10, 20, 50, 100, 500 och 1000 baht-sedlar. Mynt finns i 25 och 50 satang samt i 1, 5 och 10 bath.

Man kan köpa thailändska baht i Sverige, men du kan även växla på flygplatsen, i banker, på växlingskontor och de flesta hotell i Thailand. Tänk på att räkna pengarna noggrant. Det är en god idé att ta med sig några 20-50 baht-sedlar till betalning av taxi, småbutiker och dricks. Normalt sett kan man även växla tillbaka thailändska baht till svenska kronor, men ofta till en sämre kurs än när man köper.

MasterCard och Visa kan användas som betalningskort på de flesta hotell och i vissa butiker. Du kan använda MasterCard och Visa för att ta ut kontanter i de flesta städer (så kallade ATM), som utbetalar baht.

Elektricitet
Thailand har precis som Sverige 220 volt. Ofta är uttagen som i Sverige, men ibland förekommer variationer. Därför är det en god idé att ta med sig ett adapterset med olika valmöjligheter.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Thailand är +66. Det är dyrt att ringa hem från Thailand, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Thailand.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Thailand har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Hygien

I Thailand är hygienen bättre än i många andra asiatiska länder, men inte på samma nivå som i Västeuropa.

Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. På tågen finns det speciella rökområden. Det är olagligt att röka och ta med sig e-cigaretter till Thailand.
Seder och bruk

Thailändarna är generellt sett mycket öppna och tar emot turister med ett leende och ”Hello sir/madam”.

Det ligger inte i deras natur att tala om för andra vad som är rätt och fel, utan de utgår ifrån att man har satt sig in i hur man uppför sig i landet och att man respekterar deras seder och bruk. Detta gäller även hur man klär sig.

Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel. Fötterna betraktas som orena och får inte vändas emot personer, Buddha-figurer eller tempel. Fotsulorna ska vända ner i marken.  Man får inte röra vid Buddha-statyer eller historiska monument. Det är heller inte tillåtet att fotografera överallt. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på var detta är tillåtet. Du bör heller inte röra vid eller posera framför Buddha-figurer.

Precis som i många av grannländerna anser man i Thailand att det är ovärdigt att inte kunna behärska sina känslor. Det vill säga att du som turist inte bör visa ilska eller bli upprörd. Om du hamnar i en situation där du känner dig dåligt behandlad kan du vända dig till reseledaren, som kan hjälpa dig med att reda ut trådarna.

Man ska inte röra en thailändares huvud, eftersom håret anses vara heligt. Man rynkar lite på näsan åt kroppskontakt generellt sett, även det inte är ovanligt att se folk av samma kön som håller varandra i handen.

 Dessutom bör man ha passande kläder som inte visar för mycket hud, i tempel bör både män och kvinnor bära kläder som även täcker axlar och knän. I de stora turistområdena accepterar man dock avvikelser från detta.

Man kan se tiggare i några områden och naturligtvis kan du ge gamla och funktionshindrade lite pengar, men för att undvika att skapa en marknad för barntiggeri man bör inte ge något till barn eller unga. Om du vill ge barnen något, så är det bättre att ge dem schampo, tvål, blyertspennor och anteckningsblock.

Thailandresor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Thailand – rundresa och solsemester

  Tempel och palats i Bangkok, den gamla huvudstaden Ayutthaya, naturupplevelser längs floden Kwai och 6 dagar sol och bad på Koh Chang

  4,5
  • 3 avgångar
  • 16 dagar
  • Från 24 998:–
  från Stockholm
 • Thailand och Kambodja

  Fantastisk resa genom Kambodja och östra Thailand. Vi har flest dagar i Kambodja där en av turens många höjdpunkter är tempelruinerna vid Angkor Wat.

  4,6
  • 3 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 27 998:–
  från Stockholm
 • Thailand och Laos – tågresa till landet bortom bergen

  En unik resa där vi reser med tåg hela vägen från Bangkok i Thailand till Laos gamla kungastad Luang Prabang.

  • 4 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 31 998:–
  från Stockholm