Fakta Turkmenistan

Härunder hittar du praktisk information i samband med din resa till Turkmenistan.
  • Språk Turkmeniska och ryska
  • Huvudstad Asjchabad
  • Invånarantal 5 milj.
  • Religion Muslimer, primärt sunni
  • Valuta Manat (TMM)
  • Yta 488.100 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Turkmenistan varierar efter om det är sommar- eller vintertid.

Sommartid + 3 timmar /vintertid + 4 timmar.

Transport i Turkmenistan

Buss
Bussar i Turkmenistan håller inte samma standard som i Sverige. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Flyg
Vid våra rundresor i Turkmenistan tillryggalägger vi ofta de längre sträckorna med inrikesflyg. Om så är fallet tillhandahåller reseledaren all praktisk information.

Prisnivå

Turkmenistan har en av världens största olje- och gasresurser, vilka har gjort att landet har genomgått en fantastisk utveckling under de senaste åren. Framför allt i huvudstaden framstår Turkmenistan idag som ett väldigt modernt land, medan landsbygden fortfarande är tämligen primitiv.

Prisnivån ligger något under den svenska, och priserna är väldigt humana. Det går att få en god måltid för under 100 kronor.

Valuta och kreditkort
Turkmenistans valuta är manat (TMM). Om du vill ta ut pengar med kreditkort är detta bara möjligt i Asjchabad. Ta helst med kontanter i amerikanska dollar eller euro, och växla dem sedan på resmålet. Reseledaren hjälper gärna till. VISA och Mastercard kan användas på de större hotellen och på bättre restauranger i huvudstaden.
Dricks
På många hotell, restauranger och kaféer lägger man ofta på 10-14 procent i dricks på den vanliga notan. Detta framgår av notan. Om dricksen redan finns med på notan behöver du inte skjuta till ytterligare pengar.
Elektricitet
Precis som Sverige har Turkmenistan 200 volt. Stickkontakterna kan variera mycket så ta gärna med en adapter med flera olika stick.
Telefon och internet
Turkmenistans internationella landskod är +993. Det är dyrt att ringa hem så förhör dig eventuellt hos din mobiloperatör om täckning och pris för samtal från Turkmenistan. Internetuppkopplingen är generellt väldigt instabil. På många hotell går det att ansluta till internet, men uppkopplingen är något opåtlig.
Dricksvatten och hygien
Hotell och större restauranger har västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter och ute på landsbygden kan det dock se annorlunda ut med pedaltoaletter och brist på toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter i städer och på landsbygden kan dock te sig något primitiva. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas. Du bör inte dricka vatten från kranen. Köp istället vatten på flaska.
Rökning
Det är förbjudet att röka utomhus men tillåtet att röka inomhus på restauranger och hotell.
Takt och ton
Du får inte ta bilder på offentliga byggnader. Polisen tar väldigt allvarligt på om de upptäcker att någon gör det. Be om tillstånd om du är tveksam. Speciella regler råder vid besök i tempel och moskéer. Du måste täcka armar och ben och ta av skorna innan du går in.

Rundresa i Centralasien

Besök de fem centralasiatiska länderna Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Kazakstan

4,3
  • 2 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 34 998:–
från Stockholm