Fakta Vietnam

Läs mer om tidsskillnad, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Vietnam.
 • Språk Vietnamesiska
 • Huvudstad Hanoi
 • Invånarantal 94, 5 miljoner
 • Religion Taoism, buddhism och romersk-katolsk
 • Valuta Dong
 • Yta 331,210 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Vietnam varierar, beroende på om det är sommar- eller vintertid.

Sommartid +5 timmar

Vintertid +6 timmar

Transport i Vietnam

Buss
Bussarna i Vietnam håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin, med luftkonditionering när det är möjligt. Det är dock värt att nämna att bussarna är dimensionerade efter asiatiska mått, och därför kan sätena vara mindre och benplatsen begränsad.

Tåg
På våra tågresor resor vi i bästa möjliga kategori. Det råder relativt stor skillnad på vad det innebär mellan de olika avgångarna, men vi strävar alltid efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Generellt sett kan du inte förvänta dig någon lyx, men tågresorna är alltid en upplevelse!

Flyg
På våra rundresor i Vietnam flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå

En huvudrätt med tillbehör kostar runt 50 -140 kr. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver minst 120 kr per dag. Om du dessutom köper extra dricka och annat bör man räkna med ytterligare 100-250 kr per dag per person. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte tycker om eller som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv. Den/de guider som följer med under hela resan får normalt lite mer än lokala guider och chaufförer.

I Vietnam är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv. Varje resenär bör räkna med ett belopp på ca 40-50 kronor per dag som fördelas mellan chaufförer och lokalguider. Den/de guider som följer med under hela resan får normalt lite mer än lokala guider och chaufförer.

Som förstagångsresenär till Vietnam kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med 1-2 USD kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ibland på ca 10-15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Detta framgår i så fall av notan. 

Valuta och kreditkort

Den vietnamesiska valutan heter dong och finns i 200-, 500-, 1 000-, 2 000-, 5 000-, 10 000-, 20 000-,

50 000-, 100 000-, 200 000- och 500 000-sedlar. Det finns även mynt, men de används sällan. 1 dong är 100 ho, vilket är 100 xu. Tänk på att många sedlar liknar varandra (till exempel 10 000- och 100 000- dong-sedlarna). Det kan vara svårt att växla till dong i Sverige, men det fungerar utmärkt att ha med sig amerikanska dollar, som sedan kan växlas till dong i Vietnam.

MasterCard, Visa, Diners och American Express kan användas som betalningskort på de flesta hotell och i vissa butiker. Du kan använda MasterCard och Visa för att ta ut kontanter i de flesta städer (så kallade ATM), som utbetalar dong.

Kursen på dong ändrar sig ofta och det kan vara svårt att få tag i dong i Sverige. Därför är det bäst att ta med sig USD till Vietnam. I Vietnam kan du växla (från USD till dong) på flygplatsen, i banker, på växelkontor och de flesta hotell. Tänk på att räkna pengarna noggrant. Det är en god idé att ta med sig en passande mängd 5 000- till 20 000-dong-sedlar för att betala taxi, småbutiker och måltider, eftersom folk sällan har växelpengar.

Det är ofta svårt att växla tillbaka dong till utländsk valuta (USD), så tänk på att inte ta ut eller växla för mycket pengar.

Elektricitet
Vietnam har precis som Sverige 220 volt. Ofta är uttagen som i Sverige, men ibland förekommer variationer. Därför är det en god idé att ta med sig ett adapterset med olika valmöjligheter. 
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Vietnam är +84. Det är dyrt att ringa hem från Vietnam, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Vietnam.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Vietnam har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Dricksvatten och hygien

I Vietnam är hygienen bättre än i många andra asiatiska länder, men inte på samma nivå som i Västeuropa.

Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. På tågen finns det ofta speciella rökområden.
Seder och bruk

Vietnameserna är generellt sett mycket öppna och tar emot turister med ett leende och ”Hello sir/madam”.

Det ligger inte i deras natur att tala om för andra vad som är rätt och fel, utan de utgår ifrån att man har satt sig in i hur man uppför sig i landet och att man respekterar deras seder och bruk. Detta gäller även hur man klär sig.

Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel. Fötterna betraktas som orena och får inte vändas emot personer, Buddha-figurer eller tempel. Fotsulorna ska vända ner i marken.  Man får inte röra vid Buddha-statyer eller historiska monument. Det är heller inte tillåtet att fotografera överallt. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på var detta är tillåtet. Du bör heller inte röra vid eller posera framför Buddha-figurer.

När man besöker Ho Chi Minhs Mausoleum, ska man vara korrekt klädd. Det vill säga: långa byxor, lång kjol/klänning, blus eller skjorta med korta/långa ärmar. Man får inte ta med sig kamera eller liknande, dricka eller mat, och det är heller inte tillåtet att tala när man defilerar förbi Ho Chi Minh.

Precis som i många av grannländerna anser man i Vietnam att det är ovärdigt att inte kunna behärska sina känslor. Det vill säga att du som turist inte bör visa ilska eller bli upprörd. Om du hamnar i en situation där du känner dig dåligt behandlad kan du vända dig till reseledaren, som kan hjälpa dig med att reda ut trådarna.

Man rynkar lite på näsan åt kroppskontakt generellt sett, även det inte är ovanligt att se folk av samma kön som håller varandra i handen. Dessutom bör man ha passande kläder som inte visar för mycket hud, i tempel bör både män och kvinnor bära kläder som även täcker axlar och knän. I de stora turistområdena accepterar man dock avvikelser från detta.

Man ska inte röra en vietnames huvud, eftersom håret anses vara heligt. Man rynkar lite på näsan åt kroppskontakt generellt sett, även det inte är ovanligt att se folk av samma kön som håller varandra i handen.

Man kan se tiggare i några områden och naturligtvis kan du ge gamla och funktionshindrade lite pengar, men för att undvika att skapa en marknad för barntiggeri man bör inte ge något till barn eller unga. Om du vill ge barnen något, så är det bättre att ge dem schampo, tvål, blyertspennor och anteckningsblock.

 

Vietnamresor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Klassiska Vietnam

  Fyra fantastiska städer – Hanoi, Hoi An, Huê och Ho Chi Minh City - och spektakulär natur i Mekongdeltat och Halongbukten

  4,7
  • 11 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 29 998:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester i Vietnam

  Upplev Vietnams pulserande storstad Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna och Mekongdeltat samt hela 14 dagar på fint 4-stjärnigt hotell vid Sydkinesiska Sjön

  4,2
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 35 998:–
  från Stockholm
 • Albatros stora Vietnamresa

  Albatros mest kompletta Vietnamresa där du får med allt: storstäder, båt- och cykelturer, möten med lokalbefolkningen och inte minst en härlig matlagningskurs.

  4,8
  • 4 avgångar
  • 20 dagar
  • Från 39 998:–
  från Stockholm