Fakta Uzbekistan

Här kan du läsa mer om praktisk information i förbindelse med resor till Uzbekistan. Läs bl.a. om prisnivå, dricksvatten och valuta.
 • Språk Uzbekiska
 • Huvudstad Tasjkent
 • Invånare 29 milj.
 • Religion Sunni-islam
 • Valuta Uzbekisk sum
 • Areal 447.400 km2

Värt att veta

Ombord på flyget till Uzbekistan

På flyget serveras mat och dricka. Innan det är dags att landa delar flygpersonalen ut en inreseblankett som ska lämnas in till myndigheterna i Uzbekistan. Den består av följande:

A) Entry-Permit Card (ankomstblankett)
B) Custom Card – (tulldeklaration)

Alla passagerare ska fylla i blankett A och B. Ankomstblanketten ska lämnas in vid passkontrollen och tulldeklarationen ska lämnas in vid utgången efter att du har hämtat ditt bagage.

Transport i Uzbekistan

Buss
Bussar i Uzbekistan håller inte helt samma standard som man är van vid i Europa. Vi har naturligtvis valt bästa möjliga kategori med luftkonditionering när det är möjligt.

Tåg
På tågresor reser vi i bästa möjliga klass. Det är stor skillnad mellan olika avgångar, men vi strävar efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Det är inte alltid samma standard som i Sverige, men tågresorna är alltid en upplevelse! I Uzbekistan reser vi dessutom med Centralasiens enda höghastighetståg!

Flyg
På våra rundresor i Uzbekistan flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Bagage och bagagetransport

Vi rekommenderar att ta med en resväska på max. 20 kg, samt en liten väska/ryggsäck som handbagage. Resväskan ska inte vara låst.

De dagar då vi byter hotell kommer vi att vara utan resväskorna i längre tid. Det beror dels på att vi använder oss av transportmedel såsom buss, flyg och tåg och inte kommer att ha tillgång till resväskorna under längre tid. Vid flygresor och tågresor lämnar vi ofta in bagaget kvällen före avgång så att en bagagebuss kan transportera vårt bagage.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Uzbekistan beror på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 3 timmar
Vintertid + 4 timmar

Prisnivå

Pengarna räcker länge i Uzbekistan. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig med cirka 60 kronor dagen. Om du vill köpa extra dricka, vykort, frimärken, snacks bör du räkna med ca 120-170 kr per dag. Om resan inte har helpension bör du räkna med ca 70-90 kr/person för en måltid. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver ovanstående belopp.

Det är vanligt förekommande att man ska avlägga en mindre avgift (5-25 kr) för kamera och videokamera vid sevärdheterna. Beloppet går till underhåll. Du kommer säkert även att stöta på fotomöjligheter i Uzbekistan där det förväntas dessutom att man ger ett mindre belopp, 2-3 kr per bild.

Dricks

På många hotell, restauranger och kaféer lägger man ofta på 10-14 procent i dricks på den vanliga notan. Detta framgår av notan. Om det redan ligger dricks på notan behöver du inte skjuta till ytterligare belopp.

I Uzbeksitan är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, och chaufförer under resan. Räkna med att lägga cirka 30-45 kronor per resdeltagare per dag i dricks. För säkerhets skull vill vi understryka att det naturligtvis är högst frivilligt att lämna dricks.

Vid kryssningar gäller andra regler. Se reseprogrammet för din resa.

Valuta och kreditkort

Valutan i Uzbekistan heter usbekisk sum (UZS). Både sedlar och mynt finns i många olika valörer.

Det är mest smidigt att växla till den lokala valutan när du är på plats i Uzbekistan. Vi kommer att ha möjlighet att växla på det första hotellet under resan. Vi rekommenderar att du tar med kontanter i USD eller EUR, gärna en blandning av både större valörer som 50 $ eller 100 $, som lägre valörer, som kan vara bra att ha om vi mot förmodan inte skulle ha möjlighet för att växla på hotellet under vår första dag. Ofta används fortfarande en omständlig procedur där varje sedel ska noteras i kassörens bok. Därför gäller generellt sett – ju större sedlar, desto snabbare går det.

Kreditkort, som MasterCard eller American Express, kan användas som betalningsmedel på de flesta stora hotell och i vissa butiker. De senaste åren har tillgången på uttagsautomater för internationella kreditkort blivit allt vanligare i de större städerna, men man kan råka ut för att det är långt mellan bankomaterna.

Uzbekiska sum kan endast växlas tillbaka till utländsk valuta mot framvisning av ett giltigt kvitto från en officiell växling. Därför ska du alltid spara kvittot när du växlat från USD till UZS om du skulle behöva växla tillbaka igen. Detta kan endast göras på flygplatsen vid hemresan från Uzbekistan.

Elektricitet
I Uzbekistan har man 220 volt, och uttagen brukar vara identiska med svenska. För att vara på den säkra sidan kan du ta med ett adapterset.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Uzbekistan är + 998. Det kan vara dyrt att ringa och ta emot telefonsamtal, skicka sms och använda datatrafik i Uzbekistan. Kontrollera gärna täckning i priser i Uzbekistan hos din mobiloperatör.

De flesta hotell har internetservice mot betalning. Internet blir allt vanligare i landet. Internet-caféer dyker upp överallt, men hastigheten är sällan lika snabb som här hemma. Av erfarenhet vet vi dock att man inte hinner besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagprogram.

Hygien och dricksvatten

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Uzbekistans invånare är otroligt snälla, varma och glada och ger turister ett fantastiskt mottagande.

Man ska helst inte peka på gudastatyer eller på andra människor. Korta shorts och t-shirts utan ärm är inte heller populärt, framför allt vad gäller kvinnor. Om du ska besöka tempel eller andra helgedomar rekommenderas det (och är ibland obligatoriskt) att kläderna täcker både axlar och knän för att inte förolämpa lokalbefolkningen. 

Som på många andra platser gäller vissa gyllene regler i samband med besök i tempel och moskéer. Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel, moské eller privat hem. Fötterna betraktas som orena och får inte vändas emot helgedomar eller tempel. Fotsulorna ska vända ner i marken. Det kan vara en god idé att ta med sig ett par strumpor, eftersom tempelgolven kan vara antingen mycket kalla eller mycket varma, beroende på väder och vind. Det kan dock förekomma att man måste vara barfota.

Hotell

De hotell vi bor på har vi valt för att de ligger centralt, har god service och trevlig inredning. I de stora städerna, t.ex. Tasjkent, Bhukara och Samarkand bor vi på större hotell med de mest vanligt förekommande faciliteterna. I övrigt bor vi hotell av lägre standard, där man t.ex. inte alltid kan räkna med att det finns minibar eller hårtork på rummet. Det kan även förekomma begränsning av varmvattnet.

På några av våra resor använder vi oss av tvåstjärniga hotell. Standarden är enkel, men det är rent och fräscht och hotellen ligger idylliskt. Antalet stjärnor på hotellet avspeglar inte alltid hotellets charm och idyll! Oberoende av standard har du alltid toalett och badrum på rummet. Den slutgiltiga hotellistan skickas ut tillsammans med avresebrevet sju dagar för avresa.

Måltider

Frukost
Frukosten på hotellen kan ha både västliga och lokala inslag. Den serveras typiskt som buffé och består, förutom den lokala frukosten (som kan vara ganska kryddstark), av ägg, bröd, smör, marmelad, juice, färsk frukt, kaffe och te.

Lunch/middag
Uzbekisk mat har tydliga influenser från det turkiska och ryska köket. Nationalrätten heter plov, och är en slags gryta som består av ris, kött, lök och morötter som tillagas med rikligt med olja. Andra klassiska uzbekiska rätter är kraftiga soppor, samosa eller grillat lamm. Mat på hotellen är ofta turistanpassad, vilket betyder att den är tillagad med lite mindre fett och olja.

Uzbekistanresor

 • Sidenvägens Uzbekistan

  Fjärran karavanstäder med frestande basarer, glittrande azurblå kupoler och gyllene landskap

  4,4
  • 2 avgångar
  • 9 dagar
  • Från 22 998:–
  från Stockholm
 • Rundresa i Centralasien

  Besök de fem centralasiatiska länderna Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Kazakstan

  4,3
  • 2 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 42 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!