Res till Uzbekistan

Uzbekistan består av gamla karavanstäder från Sidenvägens tid, en storslagen öken med gröna oaser och betande får och flera hundra år gamla moskéer smyckade med mosaik i fantastiska mönster. I Uzbekistan kan du dricka grönt te i vartenda gatuhörn, förlora dig i basarernas myller av keramik och bomullstyger och drömma dig tillbaka till Sidenvägens storhetstid i oasstaden Khiva.

Invånare 29 milj.
Huvudstad Tasjkent
Språk Uzbekiska
Den blå färgen symboliserar vatten och himlen, vit står för fred, grön för fruktbarhet, och röd för folkets kraft
Visste du att...
uzbekiska bröllop är storslagna, ofta med 300-400 gäster? Dagen efter bröllopet är det tradition att bruden går hem till svärföräldrarnas hem där släkten väntar med bröllopspresenter. 
varje år firas Kupkari? Två lag på hästrygg tävlar i att plocka upp ett dött lamm eller en get från marken utan att motståndarlaget får tag i det!

Uzbekistans geografi 

Den centralasiatiska republiken Uzbekistan ligger söder om Kazakstan och Aralsjön och norr om Turkmenistan och Afghanistan. Landet är Centralasiens mest tätbefolkade och de cirka 29 miljoner invånarna utgör nästan hälften av regionens totala befolkningsmängd. Geografiskt sett är Uzbekistan nästan helt täckt av den flacka Kyzylkumöknen. Bland sandmassorna ligger konstbevattnade oaser där stora flockar karakulfår gärna samlas. I nordväst omger bergskedjor den fertila dalen Fergana där vin- och bomullsodlingar avlöser varandra. Mullbärsplantager finns det också många av och bären används som foder till sidenlarver. Bomull och siden är två av landets största exporttillgångar. Lyckligtvis behåller uzbekerna själva tillräckligt för att kunna framställa sina traditionella färgsprakande mattor och klädnader i fantasirika mönster.

Uzbekistans klimat

Uzbekistan har ett subtropiskt fastlandsklimat med över 30 grader på sommaren och ned till -5 under vintermånaderna. Regn och snö förekommer i ytterst blygsamma mängder och under stora delar av året hämtar man vatten från underjordiska vattendrag. Konstbevattningen har inneburit fruktbara bomullsodlingar och gräs till fåren, men även stora miljöproblem och att Aralsjön minskat i storlek. En gång i tiden var sjön den fjärde största i sitt slag, men har nu krympt till cirka hälften av sin ursprungliga storlek.
Musikkulturen bygger på persiska och turkiska traditioner

Uzbekistans historia

Uzbekistan har under flera hundra år spelat en viktig roll för Centralasiens historia. Landet har under årens lopp haft besök av framstående historiska personer som Alexander den Store och Djingis Khan, och har varit utgångspunkt för Timur Lenks enorma centralasiatiska dynasti. Sidenvägen från Kina till Europa löpte genom Uzbekistan och har självklart haft en enormt stor betydelse för landets historia. Den bidrog bland annat till att göra Bukhara och Samarkand till extremt välbärgade städer.

Uzbekernas förfäder invandrade till landet på 1500-talet och kom från norr där de hade levt som nomader. Efterhand blev området, som de nya invånarna hade delat upp i små så kallade khanater, ett av de mäktigaste i regionen. Och så fortsatte det att vara tills Ryssland i slutet av 1800-talet plötsligt bestämde sig för att expandera och erövrade stora delar av dagens Uzbekistan. Landet blev senare en del av Sovjetunionen och användes en gång i tiden som slutdestination för deporterade fångar. Runt 20 procent av befolkningen i dagens Uzbekistan är därför av både ryskt, tjetjenskt och koreanskt ursprung.

Dagens Uzbekistan bildades 1991 när Sovjetunionen upplöstes. Redan från början var landet en halvdiktatorisk republik under president Islam Karimov, som sedan dess har lyckats med konststycket att väljas om med en imponerande majoritet varje gång. Trots att Uzbekistan i sin författning kallar sig för en demokratisk republik har det blivit nästintill omöjligt att bilda andra partier än Karimovs parti, som ironiskt nog heter Folkets Demokratiska parti. Mänskliga rättigheter tillhör inte Uzbekistans starkare sidor, men ändå försöker både USA och EU behålla goda relationer med landet. En av anledningarna till detta är Uzbekistans stora gastillgångar, som speciellt EU gärna vill ha tillgång till.
På besök i Bukhara

Att resa i Uzbekistan

Man kan inte direkt påstå att Uzbekistan är nerlusat med turister, och det är synd, med tanke på landets fascinerande historia, respektingivande ökenområden och arkitektoniska pärlor. Speciellt de tre karavanstäderna från Sidenvägens till Samarkand, Bukhara och Khiva är väl värda ett besök om du är intresserad av storslagen och ytterst välbevarad arkitektur, kryddad med en spännande historia. Och vem är inte det?

Samarkand sjuder av Sidenvägenatmosfär och har massor av monument från Timur Lenks tid (1336-1405). Madraserna (gammal islamsk skola) Ulugh Beg, Shir-Dor och Tillja-Kari omgärdar Registan och tar andan ur de flesta. Gur Emir-mausoleet, där Timur Lenk och hans två barnbarn ligger begravda, konkurrerar med Registantorget med de blå och sandfärgade nyanserna. Även Bibi-Khanum-moskén, som är uppkallad efter Timur Lenks kinesiska fru, och den stora samlingen gravar, Shah-i-Zinda, är väl värda ett besök.

Gur Emir-mausoleet i Samarkand
Bukhara är Centralasiens heligaste stad och är överraskande välbevarad. Här ska du besöka Ark-fortet, Ismails mausoleum, som är stadens äldsta islamska monument, och den enorma Kalyanmoskén som användes som lagerhall under Sovjettiden. Och inte att förglömma, oasstaden Khiva, som till synes är nästan helt orörd av människohand. Här ligger vackra historiska moskéer, palats och madraser tätt intill varandra. Bland höjdpunkterna återfinns skyhöga Allah Kuli Khan-madrasen, Kuhna Ark-fortet med de lustiga skiftningarna mellan naken sandsten och flerfärgade glasskärvor samt palatset Tashkaul, som ger en helt ny innebörd till ordet utsmyckning.
Madras i Bukhara

Sidenvägens Uzbekistan

Fjärran karavanstäder med frestande basarer, glittrande azurblå kupoler och gyllene landskap

4,4
  • 11-10-2024
  • 9 dagar
  • 22 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan