Resa till Armenien

Armenien är ett naturskönt och bergrikt land som gränsar till Georgien i norr, Azerbajdzjan i öster och Iran och Turkiet i söder och väster. Det dramatiska och storslagna landskapet är ett av Armeniens stora dragplåster, men landet har också mycket kultur att erbjuda. Armenien är världens äldsta kristna samhälle och landet har även en spännande förkristen kulturhistoria. Klimatet är behagligt, befolkningen gästvänlig och maten spännande.

Invånare 2,9 miljoner
Huvudstad Jerevan
Språk Armeniska
Den röda färgen symboliserar allt blod armenierna utgjutit, den blå färgen symboliserar armeniernas mod och den orangea färgen landets natur.
Visste du att...
Att Winston Churchill föredrog armenisk framför fransk konjak?
Att åtta miljoner armenier bor utanför Armeniens landsgränser och endast tre miljoner innanför?

Om Jerevan

Jerevan har bebotts av människor sedan bronsåldern. Idag är det en modern storstad med en välutvecklad cafékultur och många teatrar, gallerier, konserthus och musikställen. Runt Republiktorget, tidigare Lenintorget, finns många minnesmärken. Här tronar även den 23 meter höga statyn av Moder Armenien. I närheten av torget hittar vi minnesmärket och museet över det armeniska folkmordet. I stadens saluhall, som ligger i en imponerande katedralliknande byggnad, handlar man med närproducerade matvaror.

Natur

Armenien ligger i södra Kaukasus och är ett makalöst vackert och fridfullt land. Här råder en total stillhet som endast avbryts av sång och kvitter från områdets många fåglar.  Landet är ungefär lika stort som tre Skåne men de många floderna och bergen gör landskapet något svårframkomligt på sina ställen.  Överallt i det vackra bergs- och dallandskapet finns ett överflöd av över tusen år gamla stenkyrkor och kloster varav flera är upptagna på UNESCOs världskulturarvslista. Stora delar av nordöstra och sydöstra Armenien täcks av skog, men under krigsåren 1988-94 skövlades skogarna eftersom träden var landets enda värmekälla. Idag har man startat ett projekt med syftet att samla in pengar till vård och återväxt av skogen. Vid gränsen till Turkiet tronar det bibliska berget Ararat där Noahs ark sägs ha strandat efter översvämningen (enligt Gamla testamentet).

Historik

Kungadömet Armenien bildades redan 5 000 f.Kr. och som världens första land införde man år 301 kristendomen som statsreligion. På 1500-talet delades Armenien mellan Persien och Osmanriket och som kristen minoritet föll armenierna offer för diskriminering, förföljelse och mord. Något som skulle förfölja landet ändra fram till slutet av 1900-talet. Man tror att cirka en miljon armenier mördades mellan 1915-17 och många drevs på flykten och slog sig ned i andra länder. Armenien, Georgien och Azerbajdzjan förenades 1922 i Transkaukasiska socialistiska federativa sovjetrepubliken under USSR. Unionen upplöstes 1936 och de olika republikerna upptogs i Sovjetunionen. Området Nagornij Karabakh blev en stridspunkt mellan Armenien och Azerbajdzjan, och i samband med reformer i Sovjetunionen i slutet av 1980-talet blossade stridigheterna upp igen. Armenien blev en självständig republik efter en demokratisk folkomröstning 1991. Azerbajdzjan svarade med en ekonomisk och militär blockad av Nagornij Karabakh. Detta blev inledningen på väpnade strider mellan två republiker under vilka två miljoner människor miste livet och miljontals drevs på flykten. Kriget avslutades 1995 varpå några politiskt turbulenta år följde. Det hela kulminerade 1999 när en beväpnad grupp utan förbindelse till något av de politiska partierna trängde sig in i parlamentet och mördade premiärministern och flera parlamentsledamöter. Under senare år har landet dominerats av politiskt lugn och man har haft samma president under de senaste sex åren.

Armenien och Georgien - där Europa möter Asien

Storslagen historia, fängslande natur, gedigna mat- och vintraditioner och storstadspuls i Jerevan och Tbilisi

4,5
  • 16-09-2024
  • 12 dagar
  • 20 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan