Res till Georgien

Där Europa möter Asien och de storslagna Kaukasusbergen tronar hittar vi Georgien. De vackra landskapen är smyckade med kulturpärlor som uråldriga städer, imponerande kloster och gamla kyrkor. Georgien är världens näst äldsta kristna land och har en uppsjö av kulturhistoriska minnen från tidig kristendom. I den gamla huvudstaden Mtskheta finns några av Georgiens äldsta och viktigaste kyrkor som för övrigt finns med på UNESCOs världsarvslista. Dagens huvudstad Tbilisi är en modern storstad med allt som hör en sådan till.

Invånarantal 4,5 milj.
Huvudstad Tbilisi
Språk Georgiska
Georgskorsflaggan blev återigen officiell 2004 under Rosenrevolutionen efter att ha tagit en paus på 500 år. På medeltiden var det kungadömet Georgiens flagga.
Visste du att...
Enligt ett georgiskt ordspråk är varje gäst sänd av gud?
Att Jesu kjortel sägs ligga begravd under en kyrka i Georgien?

Natur

Georgien har en pampig och omväxlande natur. Landets norra del är präglad av Stora Kaukasus snöklädda toppar och bergssluttningar i söderläge. I söder ligger Lilla Kaukasus vars lägre bergskedjor fortsätter in i Turkiet och Armenien. Mellan dessa ligger fruktbara dallandskap där man bland annat hittar en omfattande och traditionsrik vinodlingskultur. Lantbruket är Georgiens viktigaste inkomstkälla. Eftersom en stor del av landet har subtropiskt klimat är det gynnsamt för citrusfrukter, tobak, bomull, te, majs och mycket mer.

Historik

Det har funnits människor i Georgien ända sedan 5 000 f. Kr (från tidig stenålder). På 300-talet omvändes Georgien till kristendomen och tillsammans med Armenien är landet världens äldsta kristna land.  Landet har en uppsjö av historiska, kristna byggnader. Georgiens nationalsymbol är Den heliga treenighetskyrkan som ligger isolerad långt upp i Kaukasusbergen.

Georgien upplevde en storhetstid som kungarike och lokal stormakt på 1100-talet. På 1400-talet invaderades landet av mongolerna och lades senare under Osmanriket och Persien. På 1800-talet annekterades landet av Ryska kejsarriket och lades senare under Sovjetunionen som en del av den Transkaukasiska federativa socialistiska Sovjetrepubliken (TFSSR) tillsammans med Armenien och Azerbajdzjan. Georgien har varit en självständig, demokratisk republik sedan 1991. År 2003 stormade missnöjda demonstranter parlamentsbyggnaden i Tbilisi, den nyvalda presidenten fick avgå och ett nytt presidentval utlystes.

Om Tbilisi

Huvudstaden Tbilisi ligger vid den gamla karavanvägen mellan Europa och Asien, och den gamla stadsdelen har unika stråk av orientalisk kultur. Men staden är även präglad av ett modernt storstadsliv med många caféer och restauranger. Här kan man smaka på nationalrätten khachapuri som är en typ av ostpaj.  Tbilisi kan även bjuda på svavelbad i underjordiska badhus. Här blir man renskrubbad och masserad nästintill känslan av pånyttfödelse. Stadens nationalmuseum har en intressant uråldrig samling och nationalgalleriet visar georgisk konst. Stalin föddes i Georgien. En timmes bilfärd från Tbilisi kan man besöka hans födelsestad Gori, den lilla gården där han växte upp och museet som staden har förärat honom.
Kungliga baden i Tbilisi
Dela den här sidan