Res till Albanien

Albanien är kontrasternas land. Här hittar du både höga berg med brusande floder och den vackra albanska rivieran. Det finns gamla städer med kyrkor och moskéer, men även moderna byggnader som skjuter upp överallt. Det albanska köket präglas av italiensk och grekisk matkultur.

Invånare 3 milj.
Huvudstad Tirana
Språk Albanska
Den dubbelhövdade örnen är en härskarsymbol från det sena bysantiska riket. Den symboliserar makt över både öst och väst
Visste du att...
den katolska nunnan moder Teresa, som hjälpte de fattiga i slummens i Calcutta, kom från Albanien?
Albaniens inhemska namn är Shqipëria? Det betyder Örnarnas land.

Albaniens natur

Albanien ligger i sydöstra Europa vid Adriatiska havet. Landet gränsar mot Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien i öst och Grekland i söder. Landet är bergigt (högsta berget är Korab på 2 764 m i öst), med lågland längs kusten. Det finns fler floder, den längsta är Drin. Albanien har ett rikt fågelliv, mer än 300 arter ynglar eller forekommer regelbundet i landet. Det milda vinterklimatet drar till sig flyttfåglar längs med kusten.
Högt uppe i bergen

Albaniens historia

Albanien har genom tiderna legat i skärningspunkten mellan olika stormakter, språk och religioner. Greker och romare, goter och bysantiner, serber och bulgarer, sicilianare och venetianare, turkar, italienare och tyskar har alla lagt under sig området för kortare eller längre perioder.

Under första världskriget var Albanien neutralt, men ockuperades ändå i olika omgångar, och efter krigets slut diskuterade segermakterna hur landet skulle delas upp. Störst inflytande fick Italien, som under några år höll trupper i landet. Albanerna gjorde dock uppror 1920. Efter flera års inre strider kunde Ahmed Bey Zogu, en klanhövding från norr, ta över makten. Han styrde diktatoriskt och lät 1928 utropa sig till kung Zog I. Under honom blev Albanien alltmer beroende av det fascistiska Italien. När Albanien våren 1939 besattes av Mussolinis trupper var landet de facto en italiensk koloni. Zog flydde utomlands med statskassan.

Ruinstaden Butrint

I september 1943 kapitulerade Italien för de allierade. De italienska ockupationstrupperna ersattes med tyska, men då hade redan en partisanarmé inlett kampen mot inkräktarna. Partisanerna anfördes av Enver Hoxha, ledare för det 1941 grundade albanska kommunistpartiet. Den 14 mars 1946 utropades landet till Folkrepubliken Albanien och en författning antogs.

Enver Hoxha styrde landet fram till sin död 1985. Fem år senare kollapsade kommunistpartiet, men vägen till demokrati har inte varit enkel. Albanien är än idag ett av Europas fattigaste länder, men reformerna i landet har varit så framgångsrika att landet har fått ingå ett s.k. stabiliserings- och associeringsavtal med EU, ett första steg mot medlemskap. Albanien blev, tillsammans med Kroatien, i april 2009 fullvärdig medlem i NATO.

Fatih-moskéen i Durres

Att resa i Albanien

Även om landet är ett av de fattigaste i Europa är det ett säkert land att resa i. Befolkningen är generellt sett vänlig och tillmötesgående. Infrastrukturen har förbättrats väsentligt under senare år. 

Gata i Berat

Albanienresor

 • Vårkänslor i Albanien

  Gemenskap och upplevelser från en annan värld

  4,3
  • 5 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 14 998:–
  från Stockholm
 • Ljumma höstvindar i Albanien

  Gemenskap och upplevelser från en annan värld

  4,2
  • 6 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 15 998:–
  från Köpenhamn
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan