Res till Ungern

Ungern är doften av sjudande gulaschsoppa och paprika, av tårtor som tronar i stora montrar på mondäna kaffehus, av wiener melange som intas under stora, dramatiska ljuskronor och musiker i brokiga västar som låter sina violiner och kontrabaser stämma upp i vemodig zigenarmusik.

Invånarantal 10 milj.
Huvudstad Budapest
Språk Ungerska
Färgerna stammar från Ungerns medeltida kungliga vapen och har den franska flaggan som förebild
Visste du att...
Rubiks kub uppfanns 1974 av den ungerske bildhuggaren och arkitekturprofessorn Ernö Rubik?
Ungern har vunnit Nobelpris i nästan alla kategorier? De saknar bara fredspriset.

Wellness i Ungern

Gellert-badet bjuder på avslappning i historisk miljö och är ett av Budapests inte mindre än 123 termiska bad. Det finns sammanlagt runt 800 i hela Ungern. De är byggda i vitt skilda stilar och en del är upp till 600 år gamla. Rac-badet är byggt under renässanskungen Mathias Corvinus på 1300-talet och Kiraly-badet  är en lämning från tiden under turkisk dominans. De termiska baden finns även på Margit Sziget, eller Margaretaön, ett av Budapests mest populära utflyktsmål.
Budapest

Budapest

Margaretaön ligger mitt på Donaufloden som delar staden i två delar. På den vänstra sidan finns Buda med Borghöjden, Gellertberget som reser sig ett par hundra meter över staden, och utsiktsplatsen Fiskarbastionen som finns med på UNESCO:s världsarvslista och tillika är en Budapests största attraktioner. Fiskarbastionen - Halászbástya - uppfördes i samband med firandet av stadens 1000-årsfest 1896.
Fiskarbastionen
På höger sida ligger det flacka Pest med Statsoperan och den över två kilometer långa paradgatan Andrássy, som mynnar ut i Hösoik tere, Hjältetorget, som är stadens pampigaste monument. Precis som Fiskarbastionen skapades Hjältetorget för att markera Budapests 1000-årsjubileum. Pest-sidan av Budapest rymmer även den vackra stadsoperan och en rad livliga marknader där man bland annat kan inhandla de viktigaste ingredienserna till Ungerns paradrätt, gulaschsoppan. Besök till exempel den stora centrala saluhallen Nagy Vásárcsarnok som uppfördes i slutet av 1800-talet.
Hjältetorget

Glöm inte att dricka kaffe och äta kakor på Budapests många överdådiga kaffehus och konditorier. De är några av Europas vackraste och precis som kaffehusen i syskonstaden Wien är de ofta uppförda i den särskilda Art Nouveou-stil som präglade de centraleuropeiska länderna runt år 1900.

Det har hänt mycket i Ungern sedan det kalla kriget slutade och Warszawapakten upphörde. Budapest, Östeuropas Paris, har fått en ny renässans, och statyer och byster av kommunistiska ideologer har blivit föremål på museum. Det går att se några av dem i Szobors skulpturpark som ligger strax utanför Budapest.

Attraktioner i Ungern

Idag bor det runt 1,8 miljoner människor i Budapest, vilket utgör nästan en femtedel av hela Ungerns befolkning. Även om huvudstaden är landets stora dragplåster för utländska gäster, finns det även mycket att hämta i andra delar av landet. Till exempel den nästan 600 km2 stora Balaton-sjön som är en av Europas första färskvattensjöar och enkelt kan mäta sig med Medelhavet. Även Pustan - den vidsträckta ungerska slätten i sydöstra Ungern med fågelreservat, flera tusen hektar stora nationalparker och stora fruktplantager är ett spännande område att upptäcka. Den vinintresserade har mycket att hämta; Vin tillverkas runt Balatonsjön och Matrabergen och Tokajområdet i Ungerns östra del.
Pustaslätten

An der schönen blauen Donau

En förstklassig kryssning på Donau genom Europas hjärta

4,4
  • 12-08-2024
  • 8 dagar
  • 19 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan