Res till Kroatien

Den kulörta spårvagnen rullar in på Trg bana Jelačića, Zagrebs centrala torg och trafikknutpunkt som delar staden i två - en övre och en nedre stadsdel. Ovanför ligger Donji Grad med sina sammanvuxna medeltidsbyar Kaptol och Gradec, där de troende visar sin vördnad vid böneplatsen Kamenita Vrata (Stenporten), och där modemedvetna unga tjejer handlar designerkläder runt Tkalčićeva och Radićeva och sedan stolt visar upp sina inköp på kaffebarerna längs promenadstråket.

Invånarantal 4,5 milj.
Huvudstad Zagreb
Språk Kroatiska
De fem historiska vapensköldarna pryder emblemet i mitten av flaggan
Visste du att...
Vita huset i Washington D.C. och Diokletianus palats i Split har en sak gemensamt? Båda byggnaderna är byggda i sten från ön Brac, som ligger utanför Split.
världens främsta dockfestival äger rum i Zagreb? I juli kan man besöka dockmakarverkstäder, gå på utställningar och mycket mer.

Zagreb

Var man än befinner sig i Zagreb ser man katedralens sylvassa torn. Den som inte vill ta sig uppför de kuperade gatorna till fots kan istället hoppa på Zagrebs 120 år gamla spårvagn, Uspinjača. Nedanför ligger den trafikerade huvudgatan Ilica med sin nyare, nedre stadsdel, ett hav av caféer och restauranger samt vackra exempel på god stadsplanering. Zelena Potkova (Den gröna hästskon) är ett sammanhängande hästskoformat område som består av parkanläggningar och stadens stora kulturinstitutioner som arkeologiska museet, Kroatiens nationalteater, etnografiska museet, Zagrebs botaniska trädgård och Strossmayergalleriet som ställer ut biskopen, politikern och konstälskaren Josip Juraj Strossmayers konstsamling.
Utöver Den gröna hästskon finns det mer grönska vid Jarunsjön i Zagrebs ena ytterdel, samt i folkparken Maksimir och renässanskyrkogården Mirogoj i den andra delen av staden. Gör en utflykt i norr till de gamla städerna Samobor och Varaždin. Zagreb, Kroatiens huvudstad med 1,1 miljoner invånare är en ofta bortglömd storstad - framförallt för att den ofta överskuggas av Kroatiens flera tusen kilometer långa kuststräcka mot Adriatiska havet, ett attraktivt örike och många vackra nationalparker.

Istrien

Kroatiens kust börjar i norr vid halvön och det populära semesterområdet Istrien. Här ligger bland annat städerna Rovinj med sina venetianska hus och charmiga fiskelägen, Poreč med den romanska basilikan Euphrasius som finns med på UNESCO:s världsarvslista, samt Pula, staden där den stora irländska författaren James Joyce bodde och undervisade. Staden är även känd för sin 2 000 år gamla amfiteater som bjuder på klassiska konserter och teater - även denna är med på UNESCO:s kulturarvslista. 

Utanför Pula ligger Brijuniöarna, idag nationalparksområde. Här hade Jugoslaviens tidigare president Tito sitt sommarresidens där han underhöll stadsledare från alla världens hörn. Istriens utmarker är späckade med vackra små byar och ett bra kök som bland annat hyser en viss förkärlek till tryffel, som det finns gott om runt staden Motovun. I den gamla badorten Opatija med sina fina strandvillor finns det möjlighet att ta en promenad i historiens tecken.

Kvarner­bukten

En semester i Kroatien kan även med fördel förläggas till Kvarnerviken som börjar där Istrien slutar. Den består bland annat av den stora, pulserande hamn- och industristaden Rijeka och av öarna Cres, Lošinj, Rab och Krk, där man som på så många andra ställen i Kroatien kan avnjuta sin semester på de många naturiststränderna och naturistresorten. Under en resa till Kvarnerviken erbjuder upplandet spännande upptäcktsfärder inte minst i den imponerande Plitvice nationalpark med sina många vattenfall och sin rika flora och fauna, och i Paklenica nationalpark som erbjuder goda klättringsmöjligheter.

Sydkroatien

En resa till Kroatien bör även inkludera Dalmatien med sina fantastiskt vackra kuststäder och intressanta öar. Upplev den livliga hamnstaden Zadar varifrån det går att ta båt ut till det kroatiska öriket. Se Šibenik med sin 500 år gamla och av UNESCO kulturmärkta St. Jacobs katedral och lägg till vid Splits. Tillbringa semestern i och omkring den gamla staden som är uppbyggd runt den romerska kejsaren Diocletianus nästan 2 000 år gamla palats. I omgivningarna runt Split finns det fler reseminnen från romartiden - till exempel i det arkeologiskt intressanta Salona eller i vackra Trogir.

Dubrovnik

De flesta som har tillbringat en semester i Kroatien, eller som överväger att göra det, har hört talas om Dubrovnik som en av världens vackraste kuststäder. Hela denna gamla stad är skyddad av UNESCO, vilket är en av anledningarna till att man snabbt lade om hustaken som skadades under inbördeskriget i det forna Jugoslavien i början av 1990-talet. Den gamla staden ska upplevas för sin stadsmur som bjuder på en fantastisk utsikt över Adriatiska havet och omkringliggande öar, för gågatan Stradun med sina spegelblanka kalkstensflisor och för de vackra, välbevarade renässanspalatsen, Rektorspalatset och Sponzapalatset. Njut av folklivet på Dubrovniks många caféer och restauranger och slappna av med en badsemester utanför den gamla staden - på Lapadhalvön och Babin Kuk-halvön med en av områdets bästa stränder, Copacabanastranden. Ta även en tur ut till ön Lokrum som ligger en halvtimmes båtfärd från Dubrovnik, eller gör en utflykt till grannländerna Bosnien-Hercegovina och Montenegro med de gamla städerna Mostar och Kotor. Sistnämnda ligger mindre än en timmes bilfärd bort. Precis som Dubrovnik är hela Kotors gamla stad skyddad av UNESCO.

Kroatiens öar

Ta semester i Dalmatiens örike - upplev Pag, som förutom osten med samma namn även har fått rykte om sig att vara en av Europas mest populära festöar. Segla ut till den betydligt lugnare Vis eller besök Hvar där lavendeldoften ligger tung och utbudet av lustjakter vittnar om att ön är ett populärt resmål för Kroatiens jetset. Missa inte heller Kroatiens största ö Brač med den charmiga staden Bol och en av Kroatiens mest populära stränder Zlatni Rat. Förlägg gärna även resan till Kroatien runt ön Korčula med semesterstaden Vela Luka och huvudstaden med samma namn som ön. Det sägs att Korčula är den italienska äventyraren och upptäcktsresanden Marco Polos födelsestad, oavsett om detta stämmer eller inte, och oavsett hur mycket grannarna i Venedig kan tänkas protestera mot det, så är den kroatiska befolkningen övertygad om sin sak - butiker och restauranger bär Marco Polos namn och han har fått ett museum uppkallat efter sig.

Annars finns det ingen anledning att tillämpa rövarhistorier och halvsanningar i marknadsföringen. Kroatien är ett vackert och intressant semesterland med Adriatiska havets vackraste kuststräcka och ett örike som lätt kan konkurrera med det grekiska.

Kroatienresor

 • UTAN SINGELTILLÄGG

  Singelresa i Kroatien – res ensam tillsammans med andra

  Upplev Kroatiens underbara kuststräcka med sina vackra städer och njut av sällskap med andra singelresenärer. Vår bas är ett trevligt 4-stjärnigt hotell

  • 09-04-2025
  • 8 dagar
  • 14 998:–
  från Stockholm
 • Kroatien för livsnjutare

  Avkoppling och enastående upplevelser i femstjärniga omgivningar vid Adriatiska havet

  4,3
  • 16-10-2024
  • 8 dagar
  • 15 998:–
  från Stockholm
 • Ljumma höstvindar i Kroatien

  Lär dig mer om kroatisk gastronomi, språk och historia under 2 sköna veckor i idylliska Tisno.

  • 25-09-2024
  • 14 dagar
  • 17 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan