Res till Grekland

En gammal, trött mulåsna kommer traskande med sin ägare som håller sin käpp i handen och tittar fram under skuggan från sin keps. Bakom följer ännu en mulåsna, lastad med stora oliver och gigantiska tomater. Mannen hälsar på en ortodox präst som sitter på en utomhustaverna och smuttar på sitt svarta kaffe. En semester i Grekland är byidyll och ett lugnt tempo. Men det är också en hektisk storstad i metropolen Aten och en kulturresa till vad många betraktar som den västerländska civilisationens vagga.

Invånarantal 10,7 milj.
Huvudstad Aten
Språk Grekiska
De blå och vita ränderna symboliserar stavelserna i det grekiska mottot för oberoende: Frihet eller död
Visste du att...
det krävdes sex ton tomater, tre ton gurka, två ton paprika, 800 kilo lök, 500 kilo fetaost och 500 kg olivolja för att göra världens största grekiska sallad på imponerande 12 ton?
Aten är den stad i världen med flest teatrar? Här hittar man hela 147 scener med allt från romantiska komedier till melankoliska monologer.

Den grekiska övärlden

Grekland är ett land rikt på historier – på myter, sägner och stora dramer. På tragedier och epos med arketypiska hjältar och skurkar. Några av dem utspelar sig i den grekiska övärlden, bland annat Homeros Odysséen om den grekiska sagokungens tio år långa äventyr och strapatser på havet innan han återvänder hem till sin hustru Penelope och till Ithaka i Joniska havet.

Några joniska öar som absolut är värda ett besök är bergiga Lefkas, Zakynthos med frodiga olivlundar, vinodlingar och möjligheten att uppleva stora havssköldpaddor samt inte minste Korfu som är den största av de joniska öarna. Joniska öarna ligger väster om det grekiska fastlandet, medan en annan stor ögrupp, Egeiska öarna, ligger österut mot gränsen till Turkiet.

I Egeiska havet finns bland annat de stora öarna Samos och Lesbos där det finns vilda orkidéer, flamingor, enorma olivlundar och livliga folkfester, samt Chios, Homeros födelseö med sina vackert ornamenterade medeltidshus och skuggande akacieträd. En del föredrar Kykladerna med vulkanön Santorinis svarta lavastränder som en av de stora attraktionerna, eller öarna Paros, Naxos och Ios som förutom fina stränder, charmiga byar och fina kulturminnen som Demetertemplet och Dionysostemplet också är kända, och ökända, för sitt lössläppta nattliv under turistsäsongen.
Santorini

Även gamla klassiker i turistsammanhang som Rhodos – som under antiken var centrum för litteratur, retorik, filosofi och konst – och Kos som är en del av Dodekaneserna, rymmer denna blandning av prosaiskt folkliv, perfekta badförhållanden och fina kultursevärdheter, inte minst den enorma Kolossos-statyn som man möter vid inloppet till Rhodos och Korsfararnas slott som uppfördes under 1300-talet.

Totalt har de grekiska öarna omkring 1,5 miljoner invånare av en total grekisk befolkning på omkring 11 miljoner. Öarna utgör 19 procent av Greklands totala areal. På den största av öarna, Kreta, som ligger i den sydöstra delen av Medelhavet mittemellan Europa och Afrika, bor 600 000 människor. De flesta i de tre stora städerna Heraklion, Chania och Rethymno. Här ska man absolut passa på att se det berömda minoiska palatset Knossos som var det mest imponerande och lyxiga byggnadsverket i Europa under bronsåldern.

Rhodos

Aten

Stora arkeologiska och kulturhistoriska sevärdheter finns det förstås också många av i huvudstaden Aten som med sina 4 miljoner invånare också är en pulserande metropol. Inte minst tack vare OS 2004 har stora delar av staden fått en ordentlig ansiktslyftning. Men det är fortfarande det gamla Grekland som får den största uppmärksamheten: Akropolis med ruinerna av Parthenontemplet och resterna av gudarnas 2 400 år gamla stad som tronar på toppen av huvudstaden tillsammans med den gamla Dionysosteatern, där de gamla grekerna spelade de kända, dramatiska tragedierna. Upplev också den gamla labyrintiska stadsdelen Plaka och fortsätt upptäcktsfärden längre in på det grekiska fastlandet: Peloponnesos inte minst, med det gamla antika Olympia där de olympiska spelen föddes.

Med sin placering på Balkanhalvöns södra spets ligger Grekland i den absoluta utkanten av Europa. Men en resa hit är en resa till den plats där den västerländska civilisationen och den europeiska kulturen har sitt ursprung.

Aten

Greklandresor

 • Peloponnesos - Den europeiska kulturens vagga

  Lär dig mer om grekisk gastronomi, språk, kultur och historia i underbara Tolo

  4,8
  • 3 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 12 498:–
  från Stockholm
 • Ljumma höstvindar på Peloponnesos

  Lär dig mer om grekisk gastronomi, språk, kultur och historia under två sköna veckor i Tolo

  • 2 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 15 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan