Res til Aten

En erfaren slaktare svingar sin yxa över huggklossen, jovialiska gatumusiker blåser i klarinetterna och listiga försäljare driver försäljningen med sina genomträngande röster. Utanför de livliga saluhallarna är det mycket trafik upp till marmortemplen och de stora historiska sevärdheterna på den soldränkta Akropolisklippan. Semester i Aten.

Stora nya idrottsarenor, nybyggda hotell och varuhus, strömlinjeformade spårvagnar som glider över ny räls och fashionabla tunnelbanestationer med antika föremål i glasmontrar. Sedan de olympiska spelen år 2004 kom hem till staden där de moderna olympiska spelen lanserades 1896, har Aten försökt ändra sitt rykte som en lite smutsig och bedagad metropol till ett internationellt centrum i takt med 2000-talet. Staden, som redan under antiken var en attraktiv turistdestination, har för visso lockat nya turister, men det är fortfarande fornlämningarna som är det största intresset bland stadens besökare.

Invånarantal 3,2 milj.
Grundades 3000 f.Kr.
Språk Gresk
Parthenon på Akropolis
Visste du att...

att Aten är demokratins födelseort. År 500 f.Kr. infördes ett system i Aten, där erkända medborgare kunde rösta om lagar.

att det är en av få städer som har upplevt alla styrelseformer. Monarki, demokrati, socialism, kapitalism, kommunism... Aten har upplevt alla.

Akropolis vidunder

På Akropolisklippan, högt över stadens hektiska liv, tornar de vackra, vita marmortemplen som vittnar om tiden då Aten visade världen vägen till demokrati. Förutom alla fascinerande gudaberättelser om Zeus och Pallas Athena, var det här de stora filosoferna från antiken, som Sokrates och hans elev Platon hade sin tid. Det är deras förtjänst att Aten idag kallas den europeiska civilisationens vagga – här har den moderna demokratin, naturvetenskapen och filosofin sitt ursprung.

På Akropolis kan du se Propyléerna, det rekonstruerade Nike-templet, det majestätiska Parthenon, som ligger på toppen av klippan, karyatiderna - de kvinnliga pelarbärarna - på det mytomspunna Erechtheion-templet och - inte att förglömma - du kan njuta av en fantastisk utsikt ut över Aten.

Utforska också världens äldsta teater - Dionysos teater - där de största dramatikerna Sofokles, Euripides och Aristofanes framförde sina pjäser för en stor och entusiastisk publik. Teatern ligger vid foten av Akropolis och ett stenkast bort går det också att se Herodes Atticus-teatern, som har anor från romartiden och fortfarande är i bruk.

Akropolis i Aten

Kulturens Aten

Historien finns också på Atens museer. Till exempel på Nya Akropolismuseet som invigdes 2009. Nya Akropolismuseet är en helt ny utställningsbyggnad med 4 000 arkeologiska skatter från Atens gamla stadskulle, som här skyddas från stadens destruktiva föroreningar. Här finns bland annat statyer och skulpturdelar från Parthenontemplet – Akropolis kronjuvel – och det är en öppen hemlighet att museet också måste signalera att det nu är redo att ta emot de många statyer och frisfragment från templet, som finns utspridda på museer runt om i västvärlden – inte minst på British Museum i London, som har haft ungefär hälften av skulpturerna i förvar sedan 1816.

Det finns också anledning att ha tid på resan för ett besök på Arkeologiska nationalmuseet, som sägs rymma världens finaste och mest spännande samling av antik grekisk konst. Klassiska Aten visas också på stadens tunnelbanestationer – till exempel på Akropoli station, där repliker av friserna från Parthenontemplet visas och på tunnelbanestationen Manastiraki, där det också är möjligt att se arkeologiska föremål.

Intressant är också det spännande museet för folkmusikinstrument, som ligger på Diogenous-gatan. Här visas 1 200 instrument från både det grekiska fastlandet och övärlden och det går att lära sig mer om hur de låter. Ett annat intressant museum är det historiska Benaki-museet som ställer ut bland annat Bysantinsk ikonografi samt kläder och vapen från 1800- och 1900-talen. Det finns flera gamla vapen på Atens krigsmuseum – inklusive gamla stridsflygplan och orientaliska sablar – och på Atens stadsmuseum, i en byggnad där den grekiske kungen Otto och drottning Amalia tillfälligt bodde under första hälften av 1800-talet, visas historien av Aten under de senaste 200 åren.

Det Nationella Arkeologiska Museet i Aten

Atens gröna andningshål

Aten har varit bebott i minst 3 000 år, men stadens befolkning har vuxit snabbt under de senaste decennierna. Hamnstaden Pireus har växt ihop med Aten, och området har i dag totalt ca. fyra miljoner människor. Detta har skapat trafik- och föroreningsproblem, men sedan Aten tilldelades OS-värdskapet har det gjorts försök att stävja problemen och det finns flera bra andningshål på flera platser i Aten.

Ta till exempel en promenad i nationalparken Ethnikos Kipos som ligger i anslutning till presidentpalatset och premiärministerbostaden eller ta en tur med linbanan till Lykabettosberget. Här, 280 meter ovanför Aten, finns en vacker och fridfull utsikt över Aten.

Det grekiska parlamentet i Aten

Atens folkliv

Semester i Aten är också ett glatt folkliv. Det bör upplevas på barer och tavernor i stadens äldsta stadsdel Plaka, i nöjesdistriktet Psiri, i det omvandlade industriområdet Gazi, som har blivit hippt och trendigt, och på de färgstarka marknaderna och basarerna som Aten har gott om. Det gäller inte minst den stora loppmarknaden på Monastiraki-torget och Atens centrala marknad, Varvakios Agorá, där slaktare och klarinettspelande folkmusiker väcker liv i Atens gamla saluhallar.

Gata i Plaka, Atens äldsta stadsdel