Res till Jersey

Invånarantal 95.000
Huvudort Saint Helier
Språk Engelska, franska och det lokala språket jèrriais
Vapenskölden med tre gyllene lejon är identisk med det engelska riksvapnet?
Visste du att...
 Jersey varje år upplever samma rusning efter potatissorten Jersey Royal  som vi gör när den första färskpotatisen kommer?
Victor Hugo bodde ett tag i Saint Helier på Pomme d´Or hotel? 1855 flyttade han vidare till Guernsey där han bland annat skrev klassikern ”Les Misérables”?

Om Jersey

Ön är den största och sydligaste av de fem Kanalöarna och brukar kallas Kanalöarnas Drottning. Läget 25 meter utanför Normandies kust och 130 km söder om den engelska kusten mitt i Engelska kanalen har välsignat Jersey med ett särdeles behagligt klimat som i sin tur bidrar till en fantastisk natur som springer ut i grönska redan i februari.

Kanalöarna kallas också för Tidvattenöarna eftersom det i Engelska kanalen uppstår kraftiga tidvattenströmmar. Detta speciella fenomen kan iakttas på Jersey som på grund av sin unika placering i S:t Malo-bukten växer och krymper med upp till 12 meter var sjätte timme. Det är en av de största tidvattenförändringarna på jorden.

Jerseys historia

Jersey och Kanalöarna tillhörde från 933 hertigdömet Normandie och då hertigen 1066 blev engelsk kung blev även öarna engelska. År 1204 förlorade England Normandie medan öarna förblev engelska. Under andra världskriget blev Jersey som enda engelska område i Europa besatt av tyskarna och befriades först den 9 maj 1945. Än idag kan man se resterna av tyska försvarsvärn på Jersey, ofta på ett intrikat vis inbyggda i klipporna.

Idag har Jersey självstyre men som en så kallad brittisk kronbesittning finns det fortfarande en brittisk guvernör på ön. Jersey är inte medlem av EU och det råder därför fördelaktiga skatteförhållanden för såväl invånare som besökare. Detta har gett Jersey smeknamnet ”Kanalöarnas Monaco”.

En tvättäkta Jersey-ko
Ön är en härlig mix av det bästa från Storbritannien och Frankrike med en utpräglad anglo-fransk atmosfär, rik på historia, vacker natur och fina förutsättningar för strandliv med över 70 km kust och 30 stränder. Med bara en timmes färjetur från Normandies kust är det aldrig långt till spännande, franska upplevelser. Den gastronomiska nivån på ön är generellt hög och de många restaurangerna serverar läckerheter från havet och lokalproducerade råvaror – bl.a. den berömda potatisen Jersey Royal, det möra Jerseynötköttet och mejeriprodukter baserade på den fylliga Jersey-mjölken.
Fyren La Corbiere
Evigt föränderliga Jersey är alltid vackert oavsett väderlek och tidvattenstånd. Trots den turbulenta historien och världens kanske mest extrema tidvattenskillnader ligger klippön stadigt förankrad och berikad av tidens gång – med det allra bästa från både den brittiska och den franska kulturen.

Om Saint Helier

Jerseys huvudstad Saint Helier är en av Kanalöarnas verkliga hotspots och en av de mest populära städerna att besöka på grund av den fina mixen av gamla traditioner och modernitet. Dessutom är läget perfekt för den som vill ut och upptäcka alla Jerseys sevärdheter.

Om Jersey är drottningen av Kanalöarna är Saint Helier kronan på det royala huvudet. Staden har fått sitt namn efter öns första och mest berömda helgon som levde som eremit ute på en liten tidvattenö i S:t Aubin´s Bay på 600-talet. Här hittar man idag ruinerna efter den lilla klosterkyrka som byggdes på platsen där man menar att Helier bodde. Här ligger också den vackra och imponerande borgen Elizabeth Castle som påbörjades under 1600-talet för att skydda staden mot invasioner. Det speciella med ön är att man kan gå till den vid lågvatten medan man är tvungen att ta färjan hem några timmar senare när tidvattnet stigit. En utflykt hit är verkligen en upplevelse!

Marinan i Saint Helier
Staden har många museet, ett operahus och många spännande historiska platser och byggnader. I det moderna S:t Helier är det förflutna ständigt närvarande bl.a. genom frihetsmonumentet från andra världskriget på Liberation Square, på de äldre gatorna med de ursprungliga franska gatunamnen och med de gamla butiksfasaderna som fortfarande är dekorerade med namnen på första ägarna. I sockenkyrkan väntar ett sammelsurium av olika arkitektoniska stilarter och den som har lust kan delta när en av Commonwealths äldsta landsförsamlingar samlas i sina lokaler vid Royal Square. Stadens täckta saluhallar från 1882 är byggda i viktoriansk stil och bjuder på allvärldens frukt och grönt, blommor och lokala delikatesser producerade av de finaste råvarorna från ön.
Staden är också välsignad med två härliga stränder med tillhörande strandpromenader. Öster om strandområdet ligger stranden Havre des Pas och västerut ligger S.t Aubin´s Bay vars härliga strandområde sträcker sig ända till grannorten S:t Aubin. Precis som S:t Helier har staden ett fint kulturutbud och dessutom goda shoppingupplevelser, golfbanor och ett varierat kafé- och restaurangutbud. Det är en härlig plats att gå på upptäcktsfärd– oavsett om det är till fots, på cykel eller på hästryggen. Här har allt du kan drömma om av strandliv med allt vad det innebär i det behagliga klimatet.
Hamnen i S:t Aubin
Vi arbetar på att ta fram nya resor till Jersey, men har just nu ingen information om när de är klara till försäljning hos oss på Albatros.  Våra nya resor till Jersey kommer upp på vår hemsida när de är klara.
Dela den här sidan