Res till Sydafrika

Sydafrika bjuder på bildsköna naturvyer, ett imponerande djurliv, pulserande storstäder och gott rödvin. Med ett glas utmärkt Stellenboschrödvin i handen kan man njuta av den spektakulära solnedgången i provinsen Mpumalanga på klippavsatsen ned mot Olifantsfloden, medan man bearbetar dagens intryck av de vilda djuren i Kruger nationalpark och ser fram emot besöket i den vackra, livliga Kapstaden. Och allt detta med max en timmes tidsskillnad till Sverige, så du slipper jetlag!

Invånarantal 56 milj.
Huvudstad Pretoria
Språk Afrikaans, engelska och nio bantuspråk
De sex färgerna och är hämtade ur Sydafrikas historia och ska tillsammans stärka landet som enhet
Visste du att...

Sydafrika har åtta platser som är med på UNESCO:s världsarvslista? Bland annat Robben Island, meteoritkratern Vredefort och Sterkfontein-grotterna som var hemvist för några av världens första hominider.

det ligger ett stort antal skeppsvrak utmed Sydafrikas kust? Det finns de som menar att det är upp till ett vrak per kilometer. Om det stämmer, handlar det om upp till 3000!

Vad är “Big Five Safari”?

Big Five är ett gammalt jaktuttryck för de fem farligaste bytesdjuren: elefant, flodhäst, buffel, lejon och leopard. I dagsläget så används uttrycket urskillningslöst av safariarrangörer, men hos Albatros håller vi traditionen vid liv och använder enbart uttrycket i samband med safariupplevelser där man inte bara kan uppleva de fem farligaste arterna av bytesdjur men bokstavligt talat bo bland dem. När de fem olika arterna är samlade på ett och samma ställe så man kan som regel utgå från att savannens alla andra vilda djur också är samlade i närheten.

Se elefanterna i sin rätta miljö

Albatros Honeyguide camps – Tillbaka till naturen

En knastrande brasa, ett par stormlyktor hängandes i träden, den sammetslena svarta himlen upplyst av vintergatan och lejonens rytande långt bort i fjärran. En typisk scen tagen från en safari med Albatros.

Vi har valt den lilla fågeln honeyguide, eller svartstrupig honungsvisare, som symbol för våra afrikanska lodger. Den här fågeln är troligtvis den enda representant från djurlivet som bevisligen samarbetar med människan, som den leder genom bushen till bisamhällen där både fågel och människa kan få honung.

Honeyguide camps: Khoka Moya Camp

Albatros Honeyguide-camps är alltid placerade mitt i ett Big Five-safariområde och är byggda i traditionell afrikansk kanvasstil I enighet med den närliggande naturen – utan stängsel eller annan slags avskiljning från vildlivet.

Tälten är byggda på en plattform av mur eller trä och har också en utsiktsterrass med safarimöbler, två sängar eller en dubbelsäng samt separat badrum med toalett och dusch.

Alla camps har en restaurang, bar, pool, utkiksplatser och fotoskjul. Vi strävar efter att hålla en förstklassig eller 4-stjärnig hotellnivå och lägger stor vikt på gott tillagade måltider. Men det viktigaste är ändå bushcamp-konceptet med max 15 tält där vildlivsupplevelsen är i fokus.

Barområdet på Mantobeni Camp

Dagligt liv i bushcampen

Från bushcampen arrangeras en rad olika safariturer; på morgonen, förmiddagen, eftermiddagen och på natten efter att mörkret har lagt sig. Dessutom arrangeras också bushvandringar där man går ut i vildlivsområdet tillsammans med en beväpnad ranger. Albatros inkluderar ett flertal olika aktiviteter i programmet men utöver det så kan man själv välja om man vill delta i fler aktiviteter, njuta av stillheten i campen, ta en simtur i poolen eller kolla in det rika fågellivet. Det arrangeras också helikopterturer, besök i landsbygd, golf m.m. Middagarna avnjuts i restaurangen, utomhus vid brasan om vädret tillåter eller utanför lägret bland lejonen och hyenorna.

Följ med Albatros tillbaka till naturen, tillbaka till tiden före mobiltelefoner och surfplattor när elefanterna och lejonen härskade på savannen.

Soluppgång över Entabeni viltreservat

Sydafrikas bästa safariområden

”Vid den grågröna grumsiga Limpopofloden, där feberträden växer tätt om varandra.” så började Rudyard Kipling sitt berömda äventyr om hur elefanten fick så långa snabel. På Albatros camps i Sydafrika blir äventyret till verklighet. Lodgerna ligger nämligen i två av Afrikas mest fantastiska safarireservat, mitt i det allra bästa av Sydafrikas storslående natur med höga berg, bergsklyftor, savanner, skogssavanner, floder och sjöar.

Noshörningarna i Kruger National Park

Viltreservatet Manyeleti

Khoka Moya Camp och Mantobeni Camp
Det privata viltreservatet Manyeleti gränsar till Kruger nationalpark och är i dagsläget en del av det gigantiska naturreservatet. Under apartheid var ett besök i Manyeleti förbehållet Sydafrikas mörkhyade befolkning men idag är stängslet mellan de två reservaten borttaget och de vilda djuren rör sig fritt omkring. I motsats till resten av Kruger utvecklades en infrastruktur aldrig i Manyeleti därav finns det inga breda vägar eller asfalt. Här kör man fortfarande i gamla hjulspår och fastnar i lera. Det är få besökande här, till Albatros gästers förnöjelse och många djur som föredrar den fredlig omgivningen.

Mantobeni Camp

Våra två lodger, Khoka Moya Camp och Mantobeni Camp ligger ca 10 minuter från varandra och är omgivna av täta buskar och vattenhål som får dagliga besök av de vilda djuren. Båda våra camps håller högsta standard men skiljer sig rent stilmässigt. Khoka Mayas tält är väldigt stora och rymliga med klassiska safarimöbler. Mantobeni är lite mer stilfullt och elegant inrett med lädermöbler och trädäck.

Kruger är ett område med sol och relativt hög dagstemperatur året om – och kan därför också besökas året om. Se alla Albatros safariresor här: safariresor

Khoka Moya Camp

Entabeni biosfär-naturreservat

Ranger Camp och Wildside Safari Camp
Entabani ligger mitt i det storslagna Waterberg, ett av världens äldsta bergsmassiv som ligger i Limpopoprovinsen nord om Pretoria. Det privata Entabeni-reservatet utgör en självständig del av det UNESCO-erkända Waterberg och är eventuellt ett av de vackraste landskapen i hela Sydafrika. Här finns det vatten året runt och storslagen natur med raviner, klyftor, vattenfall utöver ”The Big Five”. Entabeni ligger utanför malariazonen och är en av Sydafrikas mest fridfyllda oaser utan massturism och rikligt vilt- och fågelliv. Området är ett typiskt höglandsområde med kalla nätter, särskilt mellan maj och september men har däremot fantastiskt soliga dagar året runt.

Noshörningar och gnuer i Entabeni

Honeyguide Ranger Camp ägs av Albatros och består av 15 nyrenoverade rum byggda i Kanvas på upphöjd träterrass. Man bor bekvämt med badrum och dusch under öppen himmel. Möbleringen är klassisk med dubbelsäng eller två enkelsängar (fyra av tälten är suiter/familjerum), stol och skrivbord, skåp och safaristolar på terrassen. Vi har gjort vårt bästa för att skapa den riktiga, bekväma safariatmosfären nära de vilda djuren utan onödig lyx – trots detta har vi ordnat med en härlig pool.

Namnet, Ranger Camp, syftar till platsens historia som träningsskola för rangers. När de skulle praktisera i ett Big Five-safariområde bodde de lite avskilt från safarigästerna och därför framstod det här området som särskilt rikt på vildliv men en stor del av savannens vilddjur i och omkring campet - som inte är inhängnat.

Njut av livet på Ranger Camp

Wildside Safari Camp som delvist är ägd av Albatros ligger på savannen, i botten av det vackra och storslagna Waterberg. Man kan i bakgrunden tydligt se Yellowwood-träden som viker ner sig genom vattenfall och skogsklädda backar till varmare klimat med tjocka buskar, savanner och våtmark.

Det lilla campen rymmer 36 gäster fördelat i 18 stora rum som är byggda av kanvas på en träterrass. Här finns även badrum (toalett och dusch). Ovanför tältet är det byggt ett stråtak och man har sin egen privata terrass med safaristolar. Campen har såklart också både restaurang inom- och utomhus, bar samt poolområde.

Albatros är även delägare i Ravineside Lodge, Lakeside Lodge och Hanglip Mountain Lodge i samma område. De är alla byggda som mer traditionella murade bushlodger i trä.

Wildside Safari Camp

Sydafrikaresor

 • Big Five Safari på Albatros Ranger Camp

  Upplev det mångsidiga landet med massor av Big Five-safari, historiska Pretoria och Soweto

  4,7
  • 14-01-2025
  • 10 dagar
  • 24 998:–
  från Stockholm
 • Big Five-safari i Krugerparken

  På tu man hand med elefanter, lejon och bufflar - med en heldagsutflykt på Panoramarutten

  4,8
  • 5 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 27 498:–
  Flera flygplatser
 • Big Five-safari, Rovos Rail och Kapstaden

  Safari i ett av Sydafrikas bästa Big Five-områden, exklusiv tågresa med världens lyxigaste tåg och sköna dagar i vackra Kapstaden

  4,8
  • 2 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 54 998:–
  från Stockholm
 • Sydafrikasafari på Zebra Nature Reserve

  Följ med till Albatros egen safarilodge och upplev Big Five-safari, historiska Pretoria och kåkstaden Soweto

  4,6
  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 19 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan