Res till Sydafrika

Sydafrika bjuder på bildsköna naturvyer, ett imponerande djurliv, pulserande storstäder och gott rödvin. Med ett glas utmärkt Stellenboschrödvin i handen kan man njuta av den spektakulära solnedgången i provinsen Mpumalanga på klippavsatsen ned mot Olifantsfloden, medan man bearbetar dagens intryck av de vilda djuren i Kruger nationalpark och ser fram emot besöket i den vackra, livliga Kapstaden. Och allt detta med max en timmes tidsskillnad till Sverige, så du slipper jetlag!

Invånarantal 54 milj.
Huvudstad Pretoria
Språk Afrikaans, engelska och nio bantuspråk
De sex färgerna och är hämtade ur Sydafrikas historia och ska tillsammans stärka landet som enhet
Visste du att...
Sydafrika har åtta platser som är med på UNESCO:s världsarvslista? Bland annat Robben Island, meteoritkratern Vredefort och Sterkfontein-grotterna som var hemvist för några av världens första hominider.
det ligger ett stort antal skeppsvrak utmed Sydafrikas kust? Det finns de som menar att det är upp till ett vrak per kilometer. Om det stämmer, handlar det om upp till 3000!

Sydafrikas historia

Lyxvillor dolda bakom taggtråd och rangliga skjul som hålls ihop av korrugerad plåt. Inte alla av Sydafrikas 45 miljoner invånare har det gott ställt. Men i gengäld har man gjort sig av med det förtryckande apartheidsystemet, som infördes 1948 och som höll svarta och vita åtskilda, fram till dess att Nelson Mandela släpptes ur sin politiska fångenskap på Robben Island och valdes till president 1994. Apartheid fick de utländska turisterna att hålla sig borta, men sedan andra hälften av 1990-talet har tillströmningen till det stora landet varit märkbar, och fler och fler förlägger sin semester här.

Sydafrikas djurliv

Entabeni viltreservat representerar det bästa av Sydafrikas storslagna natur med höga berg, savanner, floder och insjöar. Naturområdet sträcker sig över det imponerande Waterberg, ett av världens äldsta bergmassiv. Det är samtidigt en av de få platser i hela Sydafrika där man kan uppleva en kombination av storslagna landskap och mycket vilt – inte minst de stora djuren på savannen. Här kan du komma nära de berömda Big Five: elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard samt en mängd andra djur. Vad sägs om giraff, flodhäst, krokodil och de vackra antiloperna? Som pricken över i är området helt malariafritt!
Det vilda djurlivet i Sydafrika kan också upplevas i Kruger nationalpark, som är ett av Sydafrikas mest storslagna naturområden och boplats för lejon, elefanter, zebror, giraffer, antiloper och flodhästar. I Kgalagadi Transfrontier-parken, som gränsar upp mot Kalahariöknen, skapar roströda sanddyner, törnebuskar och vackra mannaträd en förnäm scenografi för lejon, leoparder och antiloper samt för parkens mer än 200 olika fågelarter. Här finns bland annat exotiska rovfåglar som afrikansk pygméfalk, gycklarörn och ljus sånghök.

Sydafrikas sevärdheter

Sydafrika har Indiska oceanen i söder, Cape Agulhas och Atlanten i väster, och överallt längs den 3 000 km långa kusten finns goda möjligheter att bada och surfa. Jeffreys Bay, väster om Port Elizabeth, är berömt för sina sagolika surfingmöjligheter och alla de viktiga stränderna är säkrade med hajnät. Vill man ändå ha en adrenalinkick kan man stifta bekantskap med den livsfarliga vithajen genom att dyka i hajsäkra burar i Mossel Bay. Här kan man dessutom se omkring 2 000 sälar på Seal Island. Mossel Bay är också känt som utgångspunkt för den så kallade Garden Route, som sträcker sig till Tsitsikamma nationalpark – ett långsträckt, paradisiskt blomsterbälte med hög koncentration av Sydafrikas rikhaltiga flora, som växer mellan sjöar, laguner och kilometerlånga stränder.
Kanske ett dopp?
Även västerut i Namaqualand producerar den halvtorra jorden vilda blommor och margeriterna är populära botaniska sevärdheter. Det är både lätt och billigt att resa i Sydafrika. Infrastrukturen är bra, hotellen fina, servicenivån hög och prisnivån attraktiv. En semester i Sydafrika kan också innefatta vackra naturscenerier och grottmålningar i Drakbergen, panoramaturen i Mpumalanga, ett besök hos flamingorna i St. Lucia-flodmynningen samt det otvungna livet i de stora städerna Johannesburg, Durban och huvudstaden Pretoria.
Njut av den fantastiska naturen
Och naturligtvis den vackra Kapstaden, som ligger vid foten av ett av världens intressantaste utsiktsposter, Taffelberget. Kapstaden har dessutom ett livligt nattliv, med många barer och restauranger – bland annat i hamnen, där man har första parkett till sälarnas lek. Här kan man dessutom passa på att smaka vinerna från områdets alla berömda vindistrikt – ännu en av Sydafrikas många attraktioner, och något man inte bör missa under resan. Det stabila klimatet gör det möjligt att år efter år producera vin av hög och jämn kvalitet. På grund av den relativt höga luftfuktigheten i de flesta vindistrikten är garvsyran i sydafrikanskt vin mildare än i vin från länder med ett torrare klimat.
Utsikt över Kapstaden

Sydafrikaresor

 • Sydafrikas Big Seven

  Klassisk Big Five-safari i Kruger nationalpark med val- och hajsafari nära Kapstaden

  4,8
  • 25-08-2020
  • 12 dagar
  • 33 998:–
  från Stockholm
 • Big Five-safari i Krugerparken

  På tu man hand med elefanter, lejon och bufflar - med en heldagsutflykt på Panoramarutten

  4,8
  • 6 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 19 998:–
  Flera flygplatser
 • Familjesafari på Albatros Khoka Moya Camp

  Ta med dig familjen och upplev Big Five-safari på barnens höstlov! Se elefanter, lejon, bufflar och giraffer – med heldagsutflykt på Panoramarutten

  4,9
  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 21 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan