Res till Zimbabwe

Zimbabwe är ett oemotståndligt vackert land som förför sina besökare till att återvända gång på gång. I det viltrika landet är det framför allt två naturupplevelser som sticker ut: Victoriafallen och nationalparken Mana Pools.

Invånarantal 15,2 milj.
Huvudstad Harare
Språk Engelska och olika bantuspråk
Zimbabwefågeln representerar landets utveckling mot bättre tider.
Visste du att...
även om den största delen av Zimbabwe består av savann, så finns det faktiskt en överraskande mängd mahogny-, teak- och baobabträd i den östra delen av landet. 
scoutrörelsen har sitt ursprung i Zimbabwe? De två vännerna R.S.S. Baden-Powell och F.R. Burnham möttes under Chimurenga-upproret, där de första stegen mot den moderna scoutrörelsen togs.

Zimbabwes historia

Namnet Zimbabwe, eller Rhodesia, som landet hette fram till 1964 när landet frigjorde sig från Storbritannien, kommer från de enorma ruinerna Great Zimbabwe , som ligger inne i landet. De består av kvarlämningarna av en stad som en gång i tiden var centrum för ett stort rike, känt under namnet Munhumutapa-imperiet. Detta imperium härskade över ett område som i stort sett täcker hela nuvarande Zimbabwe och Moçambique . Imperiets välstånd grundlades via handel med omvärlden i hamnarna söder om Zambeziflodens delta. Idag lever en stor del av Zimbabwes 12 miljoner invånare i svår fattigdom, i ett land vars ekonomi totalt har undergrävts av den ökände president Mugabe.

Mana Pools nationalpark

Nationalparken Mana Pools, som löper längs Zimbabwes norra gräns, är under vintermånaderna hemort för den högsta koncentrationen av vilda djur på hela den afrikanska kontinenten. Platsen är vald med stor omsorg. Det 2000 km2 stora UNESCO-världsnaturarvet är välsignat med en rik och varierande vegetation, som bland annat omfattar stora mahogny- och akaciaträd vid Zambezifloden, tätbevuxen skog längs sluttningarna, ebenholts och bredstammade baobabträd. Det rika djurlivet består av stora flockar av elefanter och bufflar som girigt dricker av Zambeziflodens vatten, i sällskap av lejon, hyenor, nyalor, impalor, leoparder och en lång rad andra, typiskt afrikanska arter. Det är även här man hittar det största antalet flodhästar och krokodiler i Zimbabwe, vilka man får möjlighet att studera under en av de sagolika kanotfärderna nedför Zambezifloden mot Moçambique.

Andra national­parker i Zimbabwe

Det går utmärkt att fortsätta resan till sjöss, på den vackra sjön Kariba, som är en av världens största konstgjorda sjöar. Stränderna besöks av bufflar, impalor, zebror och elefanter, som alltid syns ovanför vattenytan. Området har också ett väldigt rikt och varierande fågelliv. För att ytterligare sätta krydda på semestern i Zimbabwe, kan man besöka Hwange nationalpark, som med sina 14 000 km2 är Zimbabwes största. Parken huserar över 100 olika däggdjur och 400 olika fågelarter, och ligger i landets nordvästliga hörn, nära den väg som förbinder Bulawayo med Zimbabwes, (och Zambias) största attraktion, Victoriafallen.

Elefanter lever i flockar med en matriark

Victoriafallen

De 100 meter höga vattenfallen är med på UNESCO:s lista över världsnaturarv, och på Zimbabwe-sidan är fallen omgivna av Victoria Falls nationalpark, där man bland annat kan stöta på babianer. På den över en och en halv kilometer breda kanten som vattnet väller ut över, ligger ett par öar som skiljer vattenmassorna åt. Den största av öarna heter Livingstone Island och delar, tillsammans med de andra öarna, in vattenmassorna i fyra huvudfall, eller katarakter. Närmast Zimbabwe, ligger ”Devils katarakt” där Dr. Livingstone blickar ut över sitt fynd, som han år 1855 döpte efter den brittiska drottningen Victoria.

Zimbabweresor

 • Victoriafallen, Rovos Rail och Big Five-safari

  Med världens lyxigaste tåg genom Zimbabwe och Sydafrika - i kombination med Victoriafallen och Big Five-safari

  4,7
  • 12-02-2025
  • 13 dagar
  • 69 998:–
  från Stockholm
 • NYHET

  Båtsafari i Botswana & Victoriafallen

  En vecka på 4-stjärnig safarilodge i Botswana och storslagna upplevelser vid Victoriafallen

  4,6
  • 01-02-2025
  • 10 dagar
  • 47 998:–
  Flera flygplatser
 • Med Jimmy Wallenholt

  Safari i Livingstones och Stanleys fotspår

  Exklusiv resa till Afrikas sista vilda naturområden med safari i Chobe och Okavangodeltat, och en dag vid Victoriafallen

  5
  • 10-02-2025
  • 14 dagar
  • 119 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan