Res till Madagaskar

Madagaskar är en del av Afrika, och samtidigt inte. Endast en liten havsremsa skiljer landet från Afrikas östkust, och ändå är allting så annorlunda här. Befolkningen är invandrad från Malaysia, och detta så sent att djur och växter har haft möjlighet att utvecklas på sitt eget sätt. Idag finns det arter på Madagaskar som inte finns någon annanstans i världen. Även naturen är väldigt fascinerande, med allt från frodiga regnskogar och ovanliga klippformationer, till öken med baobabträd och hela 5 000 kilometer tropisk sandstrand som bjuder på en fantastisk upplevelse.

Invånare 22 milj.
Huvudstad Antananarivo
Språk Engelska, franska, madagaskiska
Madagaskars flagga blev officiell 1958. Inspirationen kommer från de gamla dynastiernas röd-vita flagga.
Visste du att...
Madagaskar hängde ihop med Afrikas fastland för ca 160 miljoner år sedan?
Ca 80 % av djuren på Madagaskar inte finns någon annanstans i världen?

Madagaskars geografi och klimat

Madagaskar intar platsen som världens fjärde största ö, efter Grönland, Nya Guinea och Borneo. I väster ligger Moçambique-kanalen och Moçambique. Närmaste grannen i öster är paradisön Mauritius. Därefter sträcker Indiska oceanen ut sig kilometer efter kilometer, ända fram till Australiens västkust. Madagaskars mitt består av berg och högslätter som sluttar brant ner mot östkusten, medan västkusten är platt med många havsbukter och flodmynningar. Madagaskars landskap är enormt skiftande. Höga vulkaner, bergsidor täckta av risterrasser, vaniljplantager, ananasodlingar, guldfärgade, ökenliknande slätter och små byar med lerhus och vinkande barn, är några av de minnesbilder besökaren tar med sig hem. Klimatet är nästan lika varierande som naturen. Kusterna har ett tropiskt klimat, med en medeltemperatur på 20-26 grader. I höglandets mitt är klimatet svalare och tempererat, och i söder råder ett torrt klimat. Nederbörden är inte heller jämnt fördelad över ön, och det regnar dubbelt så mycket på östkusten som på västkusten.

Djur och växter på Madagaskar

För 165 miljoner år sedan drev Madagaskar bort från övriga Afrika, och stannade först i mitten av Indiska oceanen. Här har ön legat isolerad sedan dess. Både djur och växter har utvecklats självständigt jämfört med den övriga afrikanska kontinenten. Detta, samt frånvaron av rovdjur, har inneburit att Madagaskars djur har kunnat delas upp i olika underarter. Detta gäller t ex lemuren, som finns i omkring 60 olika arter. Ett annat djur man har stora möjligheter att se på Madagaskar är kameleonten, som finns i 75 olika arter. Även Madagaskars växter har blivit något utöver det vanliga. Det afrikanska fastlandet är stolt över sitt lustiga baobabträd, som ser ut som om det har kronan i jorden och rötterna uppåt. Madagaskar slår fastlandet med hästlängder, med hela sex olika arter av baobabträdet.

Madagaskars historia

Fram till för 2000 år sedan var Madagaskar djurens, växternas och naturkrafternas ö. De första människorna kom hela vägen från Malaysia. Ändå är det svårt att tro att man befinner sig i Sydostasien, när man träffar Madagaskars befolkning. Trots vissa asiatiska drag, kan de 20 miljoner invånarna på Madagaskar inte dölja närheten till det afrikanska fastlandet. Dessutom har europeiska kolonialherrar och pirater bidragit till befolkningens gener. Den första europén på Madagaskar var portugisen Diego Diaz, som besökte den enorma ön år 1 500. Under de kommande århundradena var det mest europeiska pirater som behövde en bas för sina skumma aktiviteter, som var intresserade av ön. 1986 behövde fransmännen ännu en koloni, och skickade drottning Ranavalona III i exil i Algeriet. Fransmännens herredöme varade fram till år 1960, då landet blev en självständig republik. Madagaskerna har bibehållit sin uråldriga stamindelning, och det finns idag 18 olika stammar. Alla stammar har sin egen dialekt, trots att landet har tre officiella språk;  engelska, franska och madagaskiska. Madagaskerna har även bibehållit sina ursprungliga naturreligioner. Över hälften av landets befolkning tror på andar och gudomliga förfäder, och man tror att de är ständigt närvarande i de levandes liv. Kristendomen är den näst största religionen

National­parker och andra sevärdheter på Madagaskar

Madagaskar är rena drömmen för alla naturälskare. En tur mellan städerna och sevärdheterna räcker för att få storslagna naturupplevelser, och vackra nationalparker är spridda över hela landet. En av dem är Parc National d’Andasibe, som täcker över 12 810 hektar regnskog. Här lever den största av Madagaskars många lemurarter, indrien, som är känd för sina höga rop, som nästan låter som sånger, och ibland varar flera minuter. Andasibe sitter delvis ihop med Mantadia nationalpark, som är hemvist för två andra lemurarter, massor av endemiska fåglar och många olika orkidéarter. Den som vill uppleva mer storslagen regnskog, ska besöka Ranomafana nationalpark, som är ett fantastiskt område för alla naturentusiaster. Klimatet är varmt och fuktigt, precis som det ska vara i en ”äkta” regnskog, och här stortrivs klassiska regnskogsväxter som orkidéer och jätteormbunkar. Djuren i Ranomafana inkluderar över 100 olika fågelarter och hela 12 olika typer av lemurer, varav några är väldigt sällsynta. Längre ner mot sydväst, ligger den 80 000 hektar stora Isalo nationalpark, som med sina vackra berg, raviner, vattenfall och eroderade klippor är en av Madagaskars mest välbesökta platser. Vandringsstigarna slingrar sig över hela nationalparken och erbjuder många olika valmöjligheter, oavsett om man vill ta ett par timmars promenad, eller ge sig ut på flera dagars vandring med övernattning. Isalos många naturbassänger bjuder på härlig svalka efter vandringsturen. Om små simturer under vattenfall inte räcker, rekommenderas ett besök i Itafy. Detta underbara strandområde är ett populärt resmål på Madagaskar, och det med all rätt. Stränderna är långa och vita, och inte ens den mest modesta badaren kan motstå det blå vattnet. Om man behöver ta ett avbrott från strand- eller poollivet, kan man göra en utflykt till den närliggande baobabskogen, eller ta en segeltur i en fiskebåt längs kustreven. Snorklingsutrustning kan man med fördel ta med. Men Madagaskar är självklart mycket mer än härliga nationalparker och vackra stränder. Besök gärna huvudstaden Antananarivo, eller Tana, som den kallas i folkmun, med sitt virrvarr av trafik och människor. Eller den eleganta Antsirabe, med sina många handdragna rikshor, eller pousse pousse, som de kallas här.

Rundresa på Madagaskar

Vita sandstränder, baobabträd och regnskog med lemurer på Afrikas stora ö i Indiska oceanen

3,9
  • 15-02-2025
  • 14 dagar
  • 40 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan