Res till Zambia

Att blicka ut över Victoriafallen är en helt otrolig upplevelse. Regnbågen visar sig konstant i molnet av vattendroppar, och lägger sig som en färgstrålande gångbro av vattenkaskaderna. Det öronbedövande mullret fortplantar sig i kroppen som miljoner lastbilar på en åttafilig motorväg. Men här finns inga bilar. Kololofolket, som bodde i området på 1800-talet, kallade väldigt träffande vattenfallet för ”röken som mullrar”. Så låter vatten som väller ner över en 1,7 km bred slänt, och 110 meter ner i djupet, med över 500 miljoner kubikmeter vatten i minuten.

Invånarantal 16 milj.
Huvudstad Lusaka
Språk Engelska och bantuspråk
Den gyllene örnen står för frihet
Visste du att...
termiter till och med kan tugga sig igenom asfalt? I Zambia finns det så många termiter att de har fått forskare att undersöka om man kan blanda tomma termitbon med asfalt och på så sätt få mer hårdföra vägar.
vid Zambias årliga festival Kuomboka firar man att Zambezifloden svämmar över sina brädder? Därmed får jorden näring och ger nytt liv till området igen.

Zambias natur

Zambezifloden rinner genom det västliga Zambia, och markerar en del av gränsen mot Zimbabwe. Under sin resa flyter den genom ett otal vackra naturlandskap och nationalparker, med ett rikt och varierat viltliv. En populär aktivitet bland resenärer i Zambia är en kanotfärd längs den långsträckta floden på sträckan från fördämningen och hela vägen till Mocambique.  Här kan man komma tätt på alla de djur som lockas till flodens vatten. Elefanterna betraktar godmodigt kanoterna som tyst glider förbi, och hindret i vattnet visar sig vara en flodhäst. Krokodiler och buffelflockar utgör andra zoologiska hinder. På den del av floden som utgör gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, ligger Victoriafallen. Här störtar floden mer än 100 meter ner, och bildar ett dis som kan ses på 20 km avstånd. Vattenfallets unika position mitt i den täta regnskogen förringar inte upplevelsen.

Zambias national­parker

Tre stora floder löper genom Zambia; Zambezi, Luangwa och Kafue. Alla är omgivna av stora nationalparker som har fått sina namn efter floderna. Nationalparkerna Lower Zambezi och Kafue är båda väl värda ett besök för sitt rika djurliv. Den mer rutinerade safariresenären bör även förlägga en del av sin semester till  9 000 km2 stora South Luangwa, en av världens största nationalparker, där det mesta av safarin sker till fots, i det som den äkta konnässören betraktar som ”det riktiga Afrika”. Orörd, på många ställen oframkomlig, med en leopard per 2,5 kvadratkilometer (inofficiellt världsrekord), är Luangwa-parken en av landets mest speciella attraktioner.

Zambias sevärdheter

Det fanns ingen i vår del av världen som kände till Victoriafallen förrän 1855, då Dr. David Livingstone råkade komma förbi i förhoppningen om att hitta en rutt till den afrikanska östkusten. När man har sett sig mätt på vattenfallen, kan man mycket passande besöka Livingstone-museet, som ligger i staden med samma namn. Platsen ger en god inblick i vad Livingstone och hans medhjälpare var tvungna att ta sig igenom, innan de nådde fram till Victoriafallen. Livingstone dog 18 år senare i Zambia, till följd av malaria och dysenteri.
I orten Ilala, nära de fascinerande Bangweulu-sumpmarkerna, där han dukade under och hans medhjälpare begravde hans hjärta under ett mpunduträd, har man senare rest en minnessten. Staden Livingstone var tidigare landets huvudstad, men är idag förlagd till Lusaka, en mer hektisk och modern stad, där strax över to miljoner av Zambias 16 miljoner invånare lever. Med en storlek på 753 000 km2, är Zambia nästan dubbelt så stort som Sverige, och det finns gott om plats. Inte långt från den vackra Lake Kariba, där man kan semestra med husbåt, ligger dessutom Wildlives Game Farm, där flera gamla ranch-familjer har satt upp underhållande ranch-föreställningar. Platsen har campingplats och hyddor, vilket gör det enkelt att tillbringa några dagar av semestern här.

Zambiaresor

 • Victoriafallen, Rovos Rail och Big Five-safari

  Med världens lyxigaste tåg genom Zimbabwe och Sydafrika - i kombination med Victoriafallen och Big Five-safari

  4,7
  • 12-02-2025
  • 13 dagar
  • 69 998:–
  från Stockholm
 • Rovos Rail – världens mest exklusiva tågresa

  Res från Sydafrika till Tanzania i sann Karen Blixen-anda. Lyx, vackra landskap, safari och Victoriafallen

  4,8
  • 07-01-2025
  • 21 dagar
  • 179 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan