Res till Seychellerna

Seychellerna påminner om den klassiska föreställningen om paradiset. De gröna bergen och de mjukt rundade granitklipporna utgör en dekorativ bakgrund till de vita sandstränderna, där palmerna vajar och vågorna på det turkosblå vattnet guppar rytmiskt och rofyllt in mot stranden. Jättesköldpaddorna sträcker sina långa halsar under det mörkgrå skalet, de gröna geckoödlorna rör sig snabbt och papegojorna skriker bland palmernas blad.

Invånarantal 90.000
Huvudstad Victoria
Språk Seychellisk kreol, engelska och franska
Seychellerna har haft tre flaggor sedan 1976 – den här är den senaste och från 1994.
Visste du att...
Seychellerna inte befolkades förrän europeiska kolonisatörer kom hit på 1800-talet? Seychellerna har med andra ord ingen ursprunglig befolkning.
atollen Aldabra är hemvist för världens största population av jättesköldpaddor? De stora krabaterna kan väga upp till 250 kg och bli över 150 år gamla!

Geografi och djurliv i Seychellerna

Ögruppen reser sig brant ur Indiska oceanen, cirka 1 800 km utanför Afrikas östkust, och består av lite mer än 100 korall- och granitöar. Landet frigjorde sig från Storbritannien 1976, och är hemvist för en lång rad endemiska fågel- och djurarter. Om man hoppar i vattnet iförd snorkel och dykarmask, kan man bland annat få se clownfisk, papegojfisk, och världens största fisk, valhajen, en fredlig best som lever av plankton och småfisk, men kan bli upp till 16 meter lång, och väga 13 ton.

Sevärdheter och gastronomi på Seychellerna

Dagdrivarliv och avslappnade stunder på stranden tillhör de mest populära sysselsättningarna på Seychellerna. I en omröstning om världens 20 bästa stränder, finns tre av dem på Seychellerna. Här kan man gå på vandringsfärd på den största ön Mahé, där majoriteten av republikens 80 000 invånare bor, och se landskapet  från ovan i den högt belägna nationalparken, Morne Seychellois. Hungern infinner sig snabbt efter ett besök på den sinneskittlande kryddmarknaden i huvudstaden Victoria, och när upptäckarbehovet är stillat, kan man med fördel stilla hungern med en en carri coco - en mild curryrätt med kingfish som simmar runt i kokos. En semester på Seychellerna faller den kräsnaste gourmet i smaken. Efter att ha dykt bland korallreven runt den näststörsta ön Praslin, låtit sig imponeras av de svarta papegojorna som svävar runt mellan palmerna, eller blivit hänförd av orkidéer och vild vanilj (som finns överallt),  kan man ge sig i lag med ”daube”, en söt gryta som serveras med färskfångad bläckfisk. Efter att ha beundrat klippformationerna och de fina, traditionella husen på La Digue, kan man fortsätta resan med oxkärra till närmaste matställe, där menyn består av salade de palmiste, palmhjärtsallad, eller tec-tec, skaldjurs- och pumpasoppa. När kameran har gått varm, och semesterbilderna av de flera hundra kilo tunga jättesköldpaddorna på Aldabra är tagna, är det dags att skölja ner de många intrycken med saftig ananas, mangofrukter och papaya.

Köket på Seychellerna är kreolskt, och består av en förfinad blandning av fransk estetik, asiastisk wook och indiska curryrätter. Här är maten välkryddad och full av exotiska råvaror. De främsta råvarorna består av fisk och skaldjur, som finns i överflöd runt paradisöarna. Man har registrerat över 1000 olika arter under havsytan. Förutom king fish och bläckfisk, står barracuda, krabbor och jätteräkor överst på menyn. Papegojfisk och hajbiff tillhör de mer ovanliga rätterna.

Kryssning i Seychellerna

Unik äventyrsresa till drömpris! Upplev det exklusiva naturparadiset på bästa sätt – kryssandes från ö till ö med Albatros specialchartrade fartyg, Pegasus.

4,5
  • 01-11-2024
  • 10 dagar
  • 46 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan