Fakta Zimbabwe

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Zimbabwe.
 • Språk Engelska och olika bantuspråk
 • Huvudstad Harare
 • Invånarantal 14, 5 miljoner
 • Religion Kristendom och islam
 • Valuta Amerikansk dollar
 • Yta 390 759 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Zimbabwe varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid: 0 timmar

Vintertid: +1 timme

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och lokala seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t.ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mer organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa i dricks under resans gång, eftersom servicebranschens löner ofta är avpassade efter detta. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man kan ta höjd för detta när man planerar sin resa. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.

Valuta och kreditkort

Zimbabwe har ett multivalutasystem och som resenär kan du använda amerikanska dollar och sydafrikanska rand. De flesta valutor går att växla överallt i Zimbabwe, men ofta är kursen för svenska kronor inte särskilt fördelaktig. Det är därför bättre att växla pengar hemifrån.

Tänk på att du i Zimbabwe sannolikt varken kan ta ut kontanter eller betala med internationella kreditkort. Vi rekommenderar därför att du tar med kontanter i form av amerikanska dollar (USD), gärna även i mindre valörer (1- och 5 dollarsedlar, så att du kan köpa drycker, mindre souvenirer eller måltider som inte ingår i resans pris.

Enligt vår erfarenhet kan det ibland vara svårt att ta ut kontanter med sitt kreditkort, men detta ändras kontinuerligt och kreditkorten blir alltmer accepterade. Kreditkort accepteras på de flesta större lodges och i souvenirbutiker.

Elektricitet

I Zimbabwe används 220 volt. Ofta används platta kontakter med tre ”piggar” och man bör därför ta med ett adapterset med många valmöjligheter.

På safarilodges och safaricamps finns det ofta bara elektricitet ungefär mellan 5 och 10 på morgonen och mellan 18 och 23 på kvällen.

Telefon och internet

Zimbabwes internationella landskod är +263. I Zimbabwe är det dyrt att använda mobiltelefon för ingående och utgående samtal, skicka sms samt använda datatrafik – så kontrollera gärna med din mobiloperatör om täckning och priser i Zimbabwe.

De flesta hotell i större städer har internet liksom vissa större safarilodges/safaricamps. På lodges och camps är förbindelsen inte alltid så pålitlig och kan dessutom kosta en del.

Hygien
På hotell och större restauranger håller toaletterna modern/västerländsk klass. Ute på stan får man dock räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper eller ett paket intimservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Rökning
Under flygning och transport råder absolut rökförbud. Det är också förbjudet att röka på de flesta offentliga platser.

Zimbabweresor

 • Rovos Rail – världens mest exklusiva tågresa

  Res från Sydafrika till Tanzania i sann Karen Blixen-anda. Lyx, vackra landskap, safari och Victoriafallen

  4,8
  • 07-01-2025
  • 21 dagar
  • 179 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!