Fakta Namibia

Läs mer om vaccinationer, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Namibia.
  • Språk Engelska
  • Huvudstad Windhoek
  • Invånarantal 2, 2 milj.
  • Religion Kristendom
  • Valuta Namibisk dollar
  • Yta 824 268 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Namibia kan variera, beroende på om det är sommar- eller vintertid:
Sommartid – 1 timme
Vintertid – 2 timmar

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Namibia, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, chaufförer och safariguider/rangers under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnaden för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen före avfärd och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Ett kuvert kommer då att skickas runt i bussen så att de som vill kan lämna dricks.

Valuta och kreditkort

I Namibia heter valutan namibisk dollar (NAD). De flesta valutor kan växlas i Namibia, men ofta är kursen för svenska kronor dålig. Det är därför bättre att växla pengar hemma eller ta med valuta i amerikanska dollar.

Vår erfarenhet är att det kan vara problematiskt att ta ut kontanter på sitt kreditkort, men kreditkort är på väg att vinna allt mer mark. Kreditkort accepteras i de flesta större lodger och souvenirbutiker.

Elektricitet
Namibia har precis som Sverige 220 volt, men svenska kontakter kan inte användas. Vi rekommenderar att du tar med ett adapterset med flera valmöjligheter.
Telefon och internet

Namibias internationella landskod är + 264. Det är dyrt att ringa hem från Namibia. Hör med din mobiloperatör om vad de har för täckning och priser i Namibia.

Det finns tillgång till internet på de flesta hotellen i större städer och på vissa större safarilodger/-camps. På lodger och läger kan förbindelsen dock vara lite opålitlig och förhållandevis dyr.

Hygien
Hotell, lodger och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Mat och dricka
Maten är vällagad på både lodger och hotell, och magsjuka är därför sällsynt. Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.
Klädsel

På alla resor där det ingår safari börjar dagen tidigt i djurreservaten. Dagens första safari börjar omedelbart efter soluppgången då det ofta är kyligt ute - särskilt på safari i öppen bil. Därför är det en god idé att ta med sig en varm tröja eller jacka. På safari till fots blir det däremot desto varmare. Du bör alltid bära hela/täckande skor på vandringssafarier.

Vi rekommenderar att man bär khaki-, sandfärgad eller mörk klädsel. Vita kläder kan skrämma djuren, och blå kläder drar till sig flugor. Undvik gärna starka färger och ta med solkräm, hatt/keps samt kikare.

Ta gärna med följande:
• Lätta skor och/eller sandaler och bra vandrarskor till vandringssafarier
• Lätta bomullskläder, både med lång och kort ärm/ korta byxor, gärna i ”safarivänliga” färger
• Keps eller solhatt
• Ull- eller fleecetröja till morgon- och kvällssafari
• Vind- och vattentät jacka
• Badkläder (på många safarilodger finns det en swimmingpool)
• Kikare
• Solkräm
• Myggsprej

Rökning
Under all flygning och transport råder rökförbud. Man får inte röka inomhus på offentliga platser, förutom om det finns speciella rökrum.