Fakta Kenya

Läs mer om vaccinationer, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Kenya.
  • Språk Swahili
  • Huvudstad Nairobi
  • Invånarantal 44 milj.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Kenya shilling
  • Yta 582.646 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kenya kan variera beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Sommar: +1 timme
Vinter: +2 timmar

Dricks
På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Kenya, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, chaufförer och safariguider/rangers under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.
Valuta och kreditkort

I Kenya används kenyanska shilling (KES) på 100 cent. De flesta valutor kan växlas överallt i Kenya, men många ställen ger dålig kurs för svenska kronor. Det är därför bättre att växla pengar hemma eller ta med valuta i amerikanska dollar (observera att amerikanska dollarsedlar från före år 2000 inte accepteras i Kenya).

Av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att ta ut kontanter med kreditkort, men förhållandena ändras hela tiden och kreditkort blir allt vanligare. Det finns uttagsautomater i Nairobi, men tyvärr är det inte alla som fungerar. Kreditkort accepteras hos flertalet större "lodges" och souvenirbutiker.

Elektricitet

I Kenya används 240 volt och uttagen har tre fyrkantiga ben (som i Storbritannien). Du måste därför ta med en adapter om du vill använda laddare eller elektriska apparater med svenska kontakter. Adaptrar finns att köpa i de större kenyanska städerna och går ofta att låna/hyra på hotell och lodges.

På safarilodges- och camps (tältläger) har man oftast tillgång till elektricitet mellan vissa tider på dygnet, oftast mellan kl. 5-10 på morgonen och kl. 18-23 på kvällen.

Telefon och internet

Kenyas internationella landskod är 254. För att ringa internationellt från Kenya trycker du 000, följt av landskoden och det nummer du ska ringa till. Mobiltelefontäckningen kan variera beroende på var i Kenya du befinner dig. Hör med din mobiloperatör om vad de har för täckning och priser i Kenya.

Det finns tillgång till internet på de flesta hotellen i större städer och på vissa större safarilodges/-camps. På lodges och camps kan förbindelsen dock vara opålitlig och förhållandevis dyr.

Hygien
Hotell, lodger och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Mat och dryck
Maten är vällagad på både lodges och hotell, och magproblem är därför sällsynt. Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.
Klädsel

På alla resor där det ingår safari börjar dagen tidigt i djurreservaten. Dagens första safari börjar omedelbart efter soluppgången då det ofta är kyligt ute - särskilt på safari i öppen bil. Därför är det en god idé att ta med sig en varm tröja eller jacka. På safari till fots blir det däremot desto varmare. Du bör alltid bära hela/täckande skor på vandringssafarier.

Vi rekommenderar att man bär khaki-, sandfärgad eller mörk klädsel. Vita kläder kan skrämma djuren, och blå kläder drar till sig flugor. Undvik gärna starka färger och ta med solkräm, hatt/keps samt kikare.

Ta gärna med följande:
• Lätta skor och/eller sandaler till safariutflykter (med bil) och bra vandrarskor till vandringssafari
• Lätta bomullsplagg, med långa ärmar/ben (som skydd mot solen), gärna i ”safarivänliga” färger
• Keps eller solhatt
• Ylletröja eller fleecejacka att använda morgon och kväll
• Vind- och regntät jacka
• Badkläder (det finns swimmingpool på många safarilodges)
• Kikare
• Solkräm
• Myggmedel

Rökning
Enligt Kenyas röklagstiftning är det förbjudet att röka på offentlig plats, med undantag av särskilt utmärkta “rökzoner”. Den som bryter mot lagen riskerar ett hårt straff.

Kenya – Afrikas vilda savann

Big Five-safari i nationalparkerna Samburu, Lake Nakuru och världsberömda Masai Mara

4,8
  • 17-11-2024
  • 10 dagar
  • 49 998:–
från Stockholm